ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Εκλογές και περιφερειακά Επιμελητήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Νίκος Αγγελίδης

Με θετικό μάτι βλέπει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης 

Τα επιμελητήρια αναλαμβάνουν τη λειτουργία και τον συντονισμό των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Ιουλίου θα βρίσκεται το σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή και αφορά σε αλλαγές της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Κληθείς να σχολιάσει όσα έγιναν γνωστά ως τώρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, εξέφρασε γενικώς θετική άποψη επί των αλλαγών, χωρίς βέβαια  να δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Μιλώντας στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Αγγελίδης, είπε: «Αυτό που κατατίθεται δεν διαφοροποιεί πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές, δεν έχουμε συγχωνεύσεις Επιμελητηρίων, απλά έχουμε συγκρότηση περιφερειακών συμβουλίων για την επόμενη θητεία τα οποία περιφερειακά συμβούλια θα προετοιμάσουν την συγχώνευση αυτή των επιμελητηρίων και την διάδοχη κατάσταση. Ήταν αδύνατο να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε, σε κάθε περίπτωση όμως θα εκλεγούν πρόσωπα πλέον που θα στελεχώσουν περιφερειακά συμβούλια. Όσον αφορά τον επιμελητηριακό θεσμό δεν έχουμε τεράστιες αλλαγές - αυτές είναι αλλαγές που αφορούν εμάς εσωτερικά και τον τρόπο λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα να ιδρυθούν κέντρα υποστήριξης επιχειρήσεων, το ΓΕΜΗ πάγια μένει στα επιμελητήρια και μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον με καλύτερους όρους τις επιχειρήσεις»


Σχολιάζοντας περεταίρω τις αλλαγές που προωθούνται ο κος Αγγελίδης σημείωσε ότι πολλές από αυτές ήταν ούτως ή άλλως ζητούμενα των Επιμελητηρίων προκειμένου να λειτουργούν καλύτερα. Μία από αυτές είναι και το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε: «Το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων ουσιαστικά είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες οι οποίες παρέχει ήδη το επιμελητήριο απλά του δίνει έναν τίτλο για να μπορούμε να λύσουμε θέματα προσωπικού - όπου εμείς έχουμε το θέμα  του ΑΣΕΠ και τον περιορισμό των προσλήψεων- δεν μπορούσαμε να στελεχώσουμε καμία θέση και δεν μπορούσαμε να ιδρύσουμε οτιδήποτε καινούργιο. Αυτά λύνουμε τώρα και αυτά συζητάμε έτσι ώστε να είναι πιο εύρυθμη η λειτουργία των επιμελητηρίων, να γίνουν πιο ανταποδοτικά τα επιμελητήρια, δηλαδή να παρέχουμε περισσότερες υπηρεσίες στον κόσμο για να μπορούν οι επιχειρήσεις πραγματικά να προσφέρουν.

Στα κυριότερα σημεία συμφωνούμε με το νομοσχέδιο αυτό». 
Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ανά την επικράτεια συσκέπτονται αυτές τις ημέρες, προκειμένου να καταθέσουν οργανωμένα τις προτάσεις τους. Το μείζον ζήτημα στο οποίο διατηρούν επιφυλάξεις, είναι οι συγχωνεύσεις επιμελητηρίων που προβλέπονται στον νέο νόμο καθώς στο παρελθόν η περιφερειακότητα των επιμελητηρίων δεν είχε λειτουργήσει όπως εξήγησε ο κος Αγγελίδης: «Παλιά υπήρχαν περιφερειακά Επιμελητήρια και έγινε κατάτμηση γιατί δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, δεν νομίζω ότι θα είναι εύκολο. Εμάς μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση των επιμελητηρίων με οποιονδήποτε τρόπο. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μεταλλάξω το Επιμελητήριο σε ένα ηλεκτρονικό Επιμελητήριο και να παραδώσω αυτό για το μέλλον στην Ροδόπη.

Κάνουμε αυτή την στιγμή μια τεράστια προσπάθεια να αποκτήσουμε μια υποδομή, τα οικονομικά των επιμελητηρίων έχουν συρρικνωθεί πολύ αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα βάση δεδομένων όπου πραγματικά θα βλέπουν οφέλη ανταποδοτικά και βέβαια στον σύγχρονο κόσμο, δηλαδή σε αυτούς που μπορούν να χειριστούν το διαδίκτυο και αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν τα νέα μέσα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί