ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη βροχή;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμυρικά φαινόμενα
Νίκος Τσαλικίδης

Για τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν μέσα στο 2017 και για τα έργα που προγραμματίζονται το 2018, μας ενημερώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Οι μνήμες των πρόσφατων πλημμυρών στο νομό Ροδόπης δύσκολα θα ξεχαστούν. Και πως να ξεχαστούν άλλωστε αφού επαναλαμβάνονται με τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να γίνονται μάρτυρες του ίδιου φαινομένου. Γι' αυτό και ζητούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμοδίους, ώστε η επόμενη νεροποντή να μην τους βρει απροετοίμαστους. Τις απαντήσεις αυτές ζητήσαμε και λάβαμε από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη. 


Με έμφαση στις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, ο κος Τσαλικίδης μας απαριθμεί τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν μέσα στο 2017, αλλά και τα έργα που προγραμματίζονται το 2018. 


Τονίζει, αρχικά, την ανάγκη πρόληψης, λέγοντας ειδικότερα τα εξής: «Έχοντας ως γνώμονα την φράση “Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε πιθανού προβλήματος” σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, όλο το προηγούμενο διάστημα προβήκαμε σε καθαρισμούς ρεμάτων από πυκνή βλάστηση και λοιπά φερτά υλικά, σε διάφορα αντιπλημμυρικά έργα, στην κατάρτιση μνημονίων ενεργειών. Στον από κοινού σχεδιασμό από τους Δήμους για εκκένωση περιοχών, ενώ την 1η Δεκεμβρίου συγκλήθηκε Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων, την πρόληψη πιθανών πλημμυρικών φαινομένων, και την αντιμετώπιση κινδύνων από ενδεχόμενες χιονοπτώσεις και παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο».


Αναφερόμενος στις πλημμύρες που έπληξαν την Ροδόπη τον περασμένο Δεκέμβριο τόνισε πως επρόκειτο για ένα πολύ έντονο φαινόμενο, το οποίο όμως βρήκε άπαντες σε ετοιμότητα: «Αμέσως μόλις ξέσπασε το φαινόμενο, συνεργαστήκαμε με τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Αστυνομία ενώ αποφασίστηκε η διακοπή κυκλοφορίας στους οικισμούς Ιμέρου, Ξυλαγανής και το απαγορευτικό διέλευσης των ιρλανδικών διαβάσεων, όπου αυτές υπάρχουν. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα αποφάσισαν την διακοπή κυκλοφορίας λόγω βροχόπτωσης από Αμάραντα προς Φύλακα και Φύλακα προς Ίσαλο, από Ξυλαγανή προς Ίμερο, στο Χιονόρεμα (περιοχή Ηφαίστου), στον Βιολογικό (περιοχή Μεσοχωρίου), στο Σκάλωμα, τον Δοκό, το Λοφάριο, την Αετοράχη, το Ιάσιο, την Άγια Μαρίνα Ιμέρου και την Αμβροσία.

Την άλλη ημέρα, επισκεφτήκαμε με τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες μου τις περιοχές που επλήγησαν στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών για την καταγραφή των ζημιών μαζί με εκπροσώπους τους ΕΛΓΑ, ενώ συγκλήθηκε έκτακτο Σ.Ο.Π.Π. Επιπλέον, ύστερα από ενέργειες του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών της 17-12-2017 τα μηχανήματα της Υπηρεσίας βρισκόταν σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας".


Για τις ενέργειες που ακολούθησαν μετά τις πλημμύρες, ο αντιπεριφερειάρχης μας πληροφορεί: "Προβήκαμε με τα μηχανήματα της Υπηρεσίας στην διασφάλιση της ομαλής οδικής κυκλοφορίας στην οδό Ξυλαγανής - Ιμέρου, στην οδό Κομοτηνής – Ξυλαγανής και στην οδό Κομοτηνής Ν. Σιδηροχωρίου. Καθαρίσαμε από κορμούς δένδρων και κλαδιά τις νέου τύπου ιρλανδικές διαβάσεις Τρελοχειμάρρου και Μακροποτάμου. Και το επόμενο διάστημα βέβαια, υπήρχε εντατική παρακολούθηση των ενεργειών μέχρι την εξασθένηση των φαινομένων και την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των πληγέντων οικισμών και υποδομών».


ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2017
Για τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν μέσα στο 2017, ο Νίκος Τσαλικίδης μας ενημερώνει πως «μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εξής έργα: “Αποκατάσταση αναχώματος - οδού χειμάρρου Μακροποτάμου στο ύψος του οικισμού Βραγιάς” προϋπολογισμού 95.000,00€, “Κατασκευή έργων διέλευσης χειμάρρου Μακροποτάμου” προϋπολογισμού 1.340.000,00€, “Κατασκευή έργων διέλευσης Τρελοχειμάρρου” προϋπολογισμού 400.000,00€. Επιπλέον με τα μηχανήματα της Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν ουσιώδεις μικροπαρεμβάσεις σε χείμαρρους και ρέματα ενώ με μηχανήματα του Στρατού αλλά και του TAP πραγματοποιήθηκαν κάποιες παρεμβάσεις σε χείμαρρους και ρέματα. Επίσης εκτελείται το έργο “Έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της μονής Παναγίας Φανερωμένης” προϋπολογισμού 235.000,00€» .


Ο ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Για τα έργα που προγραμματίζονται εντός το 2018, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κάνει γνωστά τα παρακάτω: "η Υπηρεσία ωριμάζει για ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο “Οριοθέτηση και αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων Βοσβόζη και Τρελοχειμάρρου” προϋπολογισμού 5.000.000,00€. 


Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 531 έχει προτείνει τη συνέχιση του έργου “Αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες σε ποταμούς και ρέματα αρμοδιότητα Π.Ε. Ροδόπης” προϋπολογισμού 500.000,00 καθώς και του έργου “Μίσθωση μηχανημάτων για το καθαρισμό χειμάρρου περιοχής Ανθοχωρίου, βιομηχανικής περιοχής έως εκβολής στο Λίσσο ποταμό” προϋπολογισμού 223.200,00".


Επίσης συντάσσονται μελέτες ώστε να προταθούν για ένταξη σε πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: “Αποκατάσταση λειτουργίας του αποστραγγιστικού αντλιοστασίου Καλλίστης” προϋπολογισμού 250.000,00€, “Κατασκευή έργων διέλευσης χειμάρρου Βοσβόζη” προϋπολογισμού 500.000,00€, “Κατασκευή έργων διέλευσης Αμυγδαλορέματος” προϋπολογισμού 500.000,00€, “Κατασκευή έργων διέλευσης Ποντικορέματος” προϋπολογισμού 1.300.000,00€. 


Τα σημεία που θα γίνουν παρεμβάσεις από τα μηχανήματα της Υπηρεσίας της ΠΕ Ροδόπης μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες είναι τα παρακάτω: Χείμαρρος Βοσβόζης στο ύψος του οικισμού Φωλιάς, Τρελοχείμαρρος στο ύψος του οικισμού Κάλχα, Μακροπόταμος σε διάφορα σημεία, καθώς και όπου απαιτηθεί. Επικουρικά η ΠΕ Ροδόπης ενέταξε στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης τις προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο για τις λεκάνες απορροής


Όσον αφορά την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. προτίθεται να υπογράψει δύο προγραμματικές συμβάσεις ύψους 200.000,00€ εκάστη, μία με το Δήμο Σαπών – Μαρώνειας και μία με το Δήμο Αρριανών – Φιλύρας.


Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης έχει καταθέσει προτάσεις στο Δασαρχείο για παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικά υδρονομικά έργα και αναδασώσεις, τα οποία καθορίζουν σημαντικά σε μεγάλο βαθμό τον όγκο του νερού, λόγω της αποψίλωσης, στις κοίτες των ποταμών, στα ρέματα και τα κανάλια. 

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 3ης φετινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, θα συζητηθεί και το ζήτημα της αποκατάστασης ζημιών λόγω της πλημμύρας του Δεκεμβρίου 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, κατόπιν σχετικής επερώτησης του επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού Κοινωνική Συμμαχία Φώτη Καραλίδη.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά,  που οδηγήθηκε αναγκαστικά βέβαια εκ των πραγμάτων με τη διαμάχη που είχε με τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, αλλά και το άδειασμα του πρωθυπουργ