fbpx Εικόνες ντροπής στις δημοτικές κατασκηνώσεις Πετρωτών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Εικόνες ντροπής στις δημοτικές κατασκηνώσεις Πετρωτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πετρωτά
Ντίνος Χαριτόπουλος
Δήμος Μαρωνείας Σαπών

Αυτοψία του «Χ»: Η διαχρονική εγκατάλειψη αφήνει τα σημάδια της στην περιουσία του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών

Ένας ακόμη «γρίφος» για τον νέο δήμαρχο Ντ. Χαριτόπουλο

Διονύσης Βοργιάς

Σύνηθες είναι στο ν. Ροδόπης ακίνητα που ανήκουν σε κατά τόπους Δήμους, για τα οποία έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα – από προγράμματα ή τα ίδια ταμεία, να μην αξιοποιούνται προς όφελος δημοτών και επισκεπτών. Υπάρχουν ακίνητα που απλώς είναι κλειστά, κι άλλα που το διαχρονικό τους κλείσιμο – σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτικών αρχών να τα αξιοποιήσουν – έχει συντελέσει στην πλήρη απαξίωσή τους.

Η αυτοψία του «Χ»
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δημοτικών κατασκηνώσεων Πετρωτών. Πρόκειται για ένα ακόμη ακίνητο που έχει παραμείνει στα αζήτητα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Η διαχρονική εγκατάλειψη των δημοτικών κατασκηνώσεων, αποτυπώνεται στην αυτοψία που κάνει ο «Χ» σε αυτές.

Από την κεντρική κιόλας πύλη αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κατασκηνώσεις αυτές απέχουν πολύ από το καταστούν ξανά λειτουργικές. Μία σκουριασμένη πύλη και παραβιασμένα συρματοπλέγματα σε τουλάχιστον δύο σημεία, προδίδουν την ανθρώπινη επέμβαση εντός. Το μόνο που έχει γίνει στο πλαίσιο «συντήρησης» των κατασκηνώσεων, είναι η αποκατάσταση μέρους της κεντρικής πύλης που είχε καταρριφθεί. Έκτοτε, όμως, οι παραβάτες έχουν ανοίξει σε τουλάχιστον δύο μέρη το συρματόπλεγμα, βρίσκοντας δίοδο για το εσωτερικό.

Η αυτοψία του «Χ» συνεχίζεται μέσα στον αύλειο χώρο των κατασκηνώσεων. Τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, το ίδιο και οι όποιες ηλεκτρολογικές συνδέσεις, φωτισμός, κλπ. Όλα τα σπιτάκια, πρώην κοιτώνες, είναι παραβιασμένα από ανθρώπινο χέρι. Σε άλλους κοιτώνες η ανθρώπινη παρουσία είναι εμφανής, σε άλλους απλώς έχουν γίνει φθορές σε τοίχους, κρεβάτια, εξοπλισμό, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σε καλύτερη μοίρα.

Προνομιακή θέση, αδυναμία πολιτικών
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φύλαξη είναι απούσα, με αποτέλεσμα η δημοτική περιουσία να έχει πέσει θύμα βανδάλων. Μέρα με την μέρα, η όποια αποκατάσταση των κατασκηνώσεων θα κοστίζει και περισσότερο, καθώς οι φθορές σωρεύονται. Γι’ αυτό οι άνθρωποι του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών πρέπει τουλάχιστον να ενισχύσουν την περίφραξη, ώστε να υπάρξει καλύτερη προστασία ενός ακινήτου για το οποίο έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα.

Το κατασκηνωτικό κέντρο θεμελιώθηκε το 1999 και αποπερατώθηκε το 2000 όντας στην κυριότητα του τότε Δήμου Σαπών. Λειτουργούσε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για τη φιλοξενία παιδιών του Δήμου, ενώ κατά καιρούς είχαν φιλοξενηθεί εκεί επισκέπτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αρμενία, τη Ρωσία, όταν ο Δήμος διοργάνωνε εκδηλώσεις με φιλοξενούμενους άλλων χωρών.

Η θέση του κατασκηνωτικού κέντρου παραμένει προνομιακή, μία «ανάσα» από την παραλία, στο σημείο μάλιστα όπου θα καταλήξει ο νέος δρόμος Μαρώνεια – Πετρωτά, όταν αυτός προχωρήσει από την Περιφέρεια. «Γέφυρα» μεταξύ Ροδόπης και Έβρου, οι κατασκηνώσεις Πετρωτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, ενώ – το λιγότερο – θα έπρεπε να έχουν προστατευτεί από την καταστροφή τους. Η τελευταία απόπειρα αξιοποίησής τους έγινε προ τριετίας από τον νυν δήμαρχο Γιάννη Σταυρίδη, σε συνεργασία με προσκόπους, αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν προχώρησε.

Σε αναμονή οι δημότες Μαρωνείας – Σαπών
Η πραγματικότητα θέλει τις κατασκηνώσεις αυτές να είναι ένα από τα εγκαταλελειμμένα δημοτικά ακίνητα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Τουριστικά περίπτερα Δεντράκι Σαπών και Ιμέρου, κλειστές υπηρεσίες Σαπών, είναι μερικά από τα παραδείγματα. Όχι μόνο η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά κυρίως η προηγούμενη αυτής (ως η πρώτη καλλικρατική Μαρώνεια – Σάπες), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εγκατάλειψη τέτοιων ακινήτων. 

Πλέον, με τις ημέρες που ο Δήμος θα αλλάξει σκυτάλη να πλησιάζουν, το «μπαλάκι» των ευθυνών πέφτει στα χέρια του Ντίνου Χαριτόπουλου. Ο νέος δήμαρχος ήταν επιλογή πολλών κατοίκων ακριβώς γιατί διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία. Ωστόσο, τα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί από 1η Σεπτεμβρίου είναι πραγματικά πάρα πολλά, για έναν από τους πιο φτωχούς Δήμους Ελλάδας, με παράξενο γεωγραφικό καταμερισμό και πολλές «ήττες» την τελευταία δεκαετία. Το εάν η αλλαγή σελίδας, μπορεί να φέρει κι αλλαγή νοοτροπίας στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, θα φανεί στο πολύ κοντινό μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ