fbpx Έδωσαν εθελοντικά αίμα οι Κομοτηναίοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Έδωσαν εθελοντικά αίμα οι Κομοτηναίοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
εθελοντική αιμοδοσία
Ιωάννα Μακρή
Μάγδα Γιαμουστάρη
Μαριάννα Ανδρεάδου

«Συγκινητική» χαρακτήρισε την ανταπόκριση του κόσμου η διευθύντρια της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Κομοτηνής

Ανδρέας Αγελαρίδης

Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή χθες 06/04 στην πλατεία Ειρήνης. Η αιμοδοσία έγινε από τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) - INTERSYC II, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ και σε συνεργασία με Δήμο Κομοτηνής και το «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παράλληλα υποστηρίχτηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. Καραθεοδωρή, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Ομάδα Ρομποτικής & Προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στον «Οδυσσέα», το 1ο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και πολλοί ήταν οι Κομοτηναίοι που συμμετείχαν στην δράση τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ι. Μακρή: «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο»
Στο σημείο που είχε στηθεί ο “Οδυσσέας” από πολύ νωρίς το πρωί βρέθηκε η συντονίστρια Βορείου Ελλάδας «του «Χαμόγελου του Παιδιού» Ιωάννα Μακρή και πληροφόρησε πως η «υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο». Αυτό βέβαια όπως είπε είναι ένα αποτέλεσμα που προκύπτει από τις συνέργειες μεταξύ φορέων, ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η αιμοδοσία.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις για να ενισχύσουμε τις ανάγκες για αίμα που την δεδομένη στιγμή λόγω της πανδημίας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην προσέγγιση στο νοσοκομείο και ο κόσμος φοβάται. Λόγω της πανδημίας ο κόσμος είναι πάρα πολύ σφιγμένος, έχει ανασφάλειες που δεν υπήρχαν πρωτύτερα. Προσπαθεί να τις ξεπεράσει σταδιακά και φαίνεται αυτό και σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει ανάγκη σε αίμα», τόνισε η κα Μακρή. 

Οι αιμοδοσίες θα συνεχιστούν και σε άλλα μέρη της ΑΜΘ, καθώς θα πραγματοποιηθούν και στο Διδυμότειχο αύριο 08/04 και την Παρασκευή 09/04 στην Καβάλα.

Σ. Λάπατας: «Προσκαλούμε όλους τους υγιείς συμπολίτες μας να δώσουν αίμα»
Ο πρόεδρος της Κ. Καραθεοδωρή και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής Σάκης Λάπατας σημείωσε ότι «είναι μια συλλογική προσπάθεια. Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν να δώσουν αίμα και να προσφέρουν δέκα λεπτά από τον χρόνο τους». 

Με την σειρά του επισήμανε επίσης τις μεγάλες ανάγκες για αίμα που υπάρχουν «την περίοδο που διανύουμε». Η Κ. Καραθεοδωρή και ο Δήμος Κομοτηνής γίνονται αρωγοί στις προσπάθειες που έχουν κοινωνικό πρόσημο κατέληξε. 

Μ. Ανδρεάδου: «Οι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ»
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής χθες. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. Υπάρχει νέος κόσμος ο οποίος προσέρχεται για να δώσει αίμα. Οι ανάγκες για αίμα είναι πάγιες και διαρκείς δεν τελειώνουν ποτέ. Πρέπει να υπάρχει μια διαρκής ροή αιμοδοτών για να καλύπτονται οι ανάγκες αίματος πανελλαδικά» είπε η διευθύντρια της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μαριάννα Ανδρεάδου. 

Το αίμα είναι ένα αγαθό που δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε ένα εργοστάσιο, το παρασκευάζει και το διαθέτει μόνο ο εθελοντής αιμοδότης «το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι το πιο ασφαλές» πρόσθεσε. Αναφορικά με την πόλη της Κομοτηνής και εάν η πανδημία έβαλε “φρένο” στις αιμοδοσίες υπογράμμισε ότι «υπάρχουν διαρκείς ανάγκες, γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που εν μέσω πανδημίας είχαν παραμεληθεί και ξαφνικά έρχονται στο νοσοκομείο και έχουν τεράστιες ανάγκες σε αίμα».

Τέλος, την Περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ενώ τον “Οδυσσέα” επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη μεταξύ άλλων.

Βίντεο:


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι