ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Ιουλίου, 2017 - 11:00
Ο "Χ" ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Δυο χρόνια από το ΟΧΙ 63,46% των κατοίκων της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοψήφισμα
Ροδόπη
Κρίση

Το "συρτάκι" της Ροδόπης ακολούθησε το τέμπο σχεδόν όλων των ελληνικών πόλεων αλλά δεν συγκίνησε ποτέ τους δανειστές μας


Μεγαλύτερο ποσοστό ΟΧΙ είχε σημειωθεί στο δήμο Αρριανών με 74,81% 

Διονύσης Βοργιάς

Το ελληνικό δημοψήφισμα διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του 2015. Ως ερώτημα είχε τεθεί αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), το οποίο προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.


Κατηγορηματικό ΟΧΙ έδειξε η κάλπη και από τη Ροδόπη, με ποσοστό κατά δυο μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο στην Ελλάδα, δηλαδή τον δείκτη να σταματά στο 63,46%. Το βράδυ της Κυριακής και οι Ροδοπίτες αποφάσιζαν, ή τουλάχιστον με αυτό το σκοπό κατέφτασαν στις κάλπες, για το μέλλον της Ελλάδας.


Η ιστορία των τελευταίων δυο χρόνων, μετά το δημοψήφισμα είναι γνωστή. Σκίσαμε τα μνημόνια, η ανάπτυξη σημειώνει δείκτες ρεκόρ, η Ροδόπη από τύποις γεωπολιτικός κόμβος έχει γίνει "παίκτης" σε διεθνή τουρισμό, το συρτάκι ξέσπασε και ο ουρανίσκος μας δεν ικανοποιείται με κάτι λιγότερο από κρασί πολλών ετών ωρίμανσης. 


Όνειρο μακρινό όμως αποδείχθηκαν τα παραπάνω, ακόμη και στη ρεαλιστική τους διάστημα, αφού τελικά συμβιβαστήκαμε με ένα ΝΑΙ υπό τον μανδύα του ΟΧΙ και με άλλα δυο χρόνια που κινήθηκαν στο τέμπο -περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το πόσο φιλικά διάκειται κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ- της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.


Έστω για την ιστορία, όμως, ανακαλούμε τα ρεπορτάζ του "Χ" και της Δήμητρας Συμεωνίδου, που κατέγραψε προβληματισμούς εντός κι εκτός Κομοτηνής, αναφορικά με την ψήφο των κατοίκων της Ροδόπης στο δημοψήφισμα και συμπεραίνουμε ότι η μεγαλύτερη πικρία, δυο χρόνια αργότερα, δικαιωματικά ανήκει στο δήμο Αρριανών, όπου τρεις στους τέσσερις δημότες (74,18%) έριξαν ΟΧΙ στην κάλπη. Την ίδια στιγμή ΟΧΙ έβγαζαν και οι υπόλοιποι δήμοι ως εξής: Κομοτηνής (60,09%), Μαρώνειας-Σαπών (60,04%), Ιάσμου (66,17%).
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει