ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2017 - 11:00
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ "ΚΑΡΠΟΥΣ"

ΔΠΘ: Διακρατικό μεταπτυχιακό στο ...πετρέλαιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Αθανάσιος Καραμπίνης

Πρύτανης ΔΠΘ Αθ. Καραμπίνης: "Από τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία το μεταπτυχιακό. Γίνονται επαφές και για προπτυχιακό πρόγραμμα"

Διονύσης Βοργιάς

Βήμα καινοτομίας κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε το καλοκαίρι με το ρουμανικό πανεπιστήμιο Petroleum-Gas University of Ploiesti, υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 διακρατικό, διαπανεπιστημιακό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο τομέα του πετρελαίου.


Το παραπάνω ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του ρουμανικού  πανεπιστημίου στην Κομοτηνή και, συγκεκριμένα, στο κτήριο διοίκησης του ΔΠΘ, στην πανεπιστημιούπολη. Ο πρύτανης του Πλοϊέστι Pascu Mihai Coloja, συνοδευόμενος από τρεις καθηγητές, συνάντησε τον πρύτανη ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη, παρόντος και του γενικού προξένου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Martin Salamon, καθότι η διακρατική συνεργασία έχει καθοριστική σημασία για τους Ρουμάνους. Μετά τη συνάντηση στην Κομοτηνή, οι ακαδημαϊκοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην Ξάνθη, ενώ σήμερα βρίσκονται σε επίσκεψη αντίστοιχου περιεχομένου στην Αλεξανδρούπολη. 


Στη συνεργασία μεταξύ των δυο πανεπιστημίων στάθηκε ο κ. Καραμπίνης, κατά τη συνάντησή τους. "Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, με την ουσιαστική  συνεισφορά της ρουμανικής κυβέρνησης στην εκπαίδευση των φοιτητών μας από τμήμα  Παρευξείνιων Σπουδών και συνεχίζεται με πολλές άλλες κατευθύνσεις σήμερα, όπως με κοινά προγράμματα που σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε, κυρίως στον τομέα της έρευνας και ιδίως στον τομέα των πετρελαίων, αλλά και στην αντισεισμική μηχανική, στην ανακατασκευή μοναστηριών και μνημείων", είπε και προανήγγειλε ότι "προγραμματίζουμε το μεταπτυχιακό να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 και τότε θα έχουμε τον φάκελο και για το προπτυχιακό. Τον Σεπτέμβριο θα ανέβω στη Ρουμανία, οπότε -βάσει προγράμματος- θα έχουμε ξεκινήσει ήδη το μεταπτυχιακό". Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα ώστε τα θερινά σχολεία, γνωστότερα ως summer schools, να λειτουργήσουν από αυτό κιόλας το καλοκαίρι.


"Δείχνουμε ότι τα δυο πανεπιστήμια έχουν έρθει τόσο κοντά, που να μπορούμε να βγάλουμε κοινούς αποφοίτους με κοινά διπλώματα. Η επίσκεψή τους έρχεται ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχαμε κάνει πριν από έναν χρόνο και δεν σας κρύβω ότι έχουμε μείνει ενθουσιασμένοι από την φιλία και την φιλοξενία τους", τόνισε ο πρύτανης αναφορικά με τη διήμερη επίσκεψη των Ρουμάνων ακαδημαϊκών.


"Εκτός από το μεταπτυχιακό στα πετρέλαια, θα κάνουμε και πολλά ακόμη πράγματα με τη συνεργασία των δυο πανεπιστημίων, γιατί υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπου υπάρχουν ...πετρέλαια, υπάρχουν και χρήματα", απάντησε ο καθηγητής κ. Zisopol, ενώ λόγο απηύθυνε και ο πρύτανης του ρουμάνικου πανεπιστημίου. 


"Ήρθαμε στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιό σας και σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Θέλουμε να βάλουμε βάση στην αμοιβαία συνεργασία μας, με έμφαση τον τομέα του πετρελαίου. 


Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα μηχανήματα, την επεξεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωλογία, και άλλες πολλές ειδικότητες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια και την οικονομία", εξήγησε για το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος ο κ. Coloja και συνέχισε: "είμαστε δεκτοί σε όλες τις συνεργασίες, γι' αυτό και αποδεχθήκαμε να ξεκινήσουμε αυτό το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που είναι παρόμοιο με άλλα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουμε μαζί με την Ιταλία. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε και σε καλοκαιρινά σχολεία, αλλά και σε προπτυχιακά προγράμματα". 


Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πλήθος των φοιτητών και το ακριβές πρόγραμμα σπουδών, θα ανακοινωθούν από το πανεπιστήμιο. 
Το τέλος της επίσκεψης σήμανε η ανταλλαγή δώρων ή ...καλύτερα η απόδοση δώρων από τους φιλοξενούμενους προς τους ανθρώπους του Δημοκρίτειου, καθότι η ελληνική αποστολή είχε πράξει αντίστοιχα, όταν βρέθηκε πέρσι στη Ρουμανία. Βιβλία, αναμνηστικά και τοπικά ποτά, περιελάμβανε η "ατζέντα" των δώρων.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εύλογο είναι τα κόμματα μετά από ένα μεγάλο γεγονός, οικονομικό,  πολιτικό, πόσο μάλλον εθνικής σημασίας, όπως η συμφωνία με τα Σκόπια,  να προσπαθούν να κάνουν και ταμείο σαν πολιτικά …μαγαζιά.

Ημερολόγιο