fbpx Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και το Κανάλι της Βουλής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και το Κανάλι της Βουλής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Σοφία Μενεσελίδου: "Αυτή η συνεργασία είναι απόδειξη ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε το θέατρο της Κομοτηνής υπόθεση των ανθρώπων της πόλης"

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής έχουν αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2018 μια ιδιαίτερα σημαντικής αξίας για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών θεατρική πρωτοβουλία, με τίτλο: «Εθνικό Θέατρο απευθείας σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής». Η νέα αυτή δράση αφορά σε μία σειρά ζωντανών μεταδόσεων θεατρικών παραστάσεων παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, σε αίθουσες, που θα επιλεγούν σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές διαφόρων πόλεων, απομακρυσμένων από την έδρα του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα.

Μία από τις πόλεις αυτές επιλέχθηκε να είναι και η πόλη της Κομοτηνής. Έτσι, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ανέλαβε να υλοποιήσει τη θεατρική αυτή δράση, που αφορά στη ζωντανή μετάδοση σημαντικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, με την παράσταση «Τίμων ο Αθηναίος», των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον και θα ακολουθήσει μια σειρά από επιλεγμένες παραστάσεις. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

"Αυτή η συνεργασία είναι απόδειξη ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε το θέατρο της Κομοτηνής υπόθεση των ανθρώπων της πόλης", σχολίασε για την παράσταση η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm η Σοφία Μενεσελίδου, αναφέροντας το πως κατέστη δυνατή αυτή η συνεργασία "πριν λίγο καιρό ένας από τους συνεπείς θεατρόφιλους της πόλης μας, ο Σίμος Πετρίδης, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είδε ότι σε κάποιες πόλεις, όπως Ορεστιάδα και Διδυμότειχο να υπάρχει μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το κανάλι της Βουλής, η οποία περιλαμβάνει παραστάσεις ζωντανά μέσω δορυφορικού συστήματος.

Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια από την πλευρά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Έπρεπε να περάσουμε από δομή σε δομή, του Εθνικού Θεάτρου, του καναλιού της βουλής, αλλά μετά από τόσο καιρό καταφέρνουμε να κάνουμε την πρώτη μας παρουσίαση.  Χρειάστηκε  η αγορά ενός επιπλέον εξοπλισμού της τάξεως των 300 ευρώ και χρειάστηκε να έχουμε και έναν ιδιαίτερα ικανό τεχνικό, τον Γιάννη Τζατζανά, και πολλές ώρες συνεννοήσεων για να φτάσουμε στην παράσταση που θα παρουσιαστεί το Σάββατο". 

Η μόνη δέσμευση που έχει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής είναι η δωρεάν συμμετοχή των θεατών. "Είναι μια προσφορά του Εθνικού Θεάτρου, του καναλιού της βουλής και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για τους κατοίκους της Κομοτηνής να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση εντελώς δωρεάν. Θα παρακαλούσα μόνο επειδή υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου θα πρέπει να παραλάβει ένα δελτίο εισόδου, για να ξέρουμε πόσοι θα μπορέσουν να έρθουν να παρακολουθήσουν και για να μην έχουμε προβλήματα εκείνη την ημέρα", ανέφερε σχετικά η κα Μενεσελίδου. 

Λίγα λόγια για την παράσταση: 
«Τίμων ο Αθηναίος» των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον
Ένα έργο-πρόκληση για τον πλούτο, το χρέος, τη φιλία, την κολακεία, τη γενναιοδωρία, την αχαριστία, διαχρονικό και πάντοτε ενοχλητικό.
Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην έναρξη της θεατρικής περιόδου  το έργο «Τίμων ο Αθηναίος» των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον, στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Υπόθεση 
Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., ζει πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους και απολαύσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρος ο αντρικός κόσμος της Αθήνας. Σύντομα οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν και όσοι ευεργετήθηκαν από τον ίδιο θα κληθούν να αποδείξουν τη φιλία τους απέναντί του. Ο Σαίξπηρ εμπνέεται από ένα υπαρκτό πρόσωπο της αρχαίας Αθήνας. Συνεργάζεται με έναν από τους δημοφιλέστερους δραματουργούς της εποχής του, τον Τόμας Μίντλτον, και μας δίνει τον Τίμωνα. Έργο «υβρίδιο» μιας περιόδου αναζήτησης και πειραματισμού του μεγάλου δραματουργού, αποτελεί το ίχνος του εγχειρήματός του με μια φόρμα δίχως προηγούμενο σε άλλα έργα του. 

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Nίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική διασκευή: Λύσσανδρος Φαληρέας 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ευμορφία-Μελίνα Κουκουτσάκη
Διανομή (με αλφαβητική σειρά) 
Βασίλης Ανδρέου: Τίμων ο Αθηναίος. Αργυρώ Ανανιάδου, Γιώργος Δαμπάσης, Βαλέρια Δημητριάδου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Φώτης Κουτρουβίδης, Αναστάσης Λαουλάκος, Φοίβος Μαρκιανός, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης,Μάνος Στεφανάκης,  Αρης Τρουπάκης
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή 
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.
Ώρα έναρξης προβολής 8:30 (ώρα προσέλευσης 8:00).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.