fbpx Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: «Όχι» στην εκλογή δημάρχου με 43%
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΨΗΦΙΣΜΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: «Όχι» στην εκλογή δημάρχου με 43%

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
Δήμος Κομοτηνής

Σχεδόν ομόφωνη συναίνεση του Σώματος

Διονύσης Βοργιάς

Κι όμως υπάρχει περιθώριο συναίνεσης, όπως αποδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, το οποίο εξέδωσε σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα (μειοψηφούντος του Γ. Λεβέντη-Λαϊκή Συσπείρωση), κατά σημαντικών διατάξεων του υπό συζήτηση εκλογικού νομοσχεδίου.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών, πρώτον την επιστροφή της εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή χωρίς απόλυτη πλειοψηφία (με 43%+1), δεύτερον την μείωση των δημοτικών συμβούλων κατά 20% και της ποσόστωσης από 40% στο 33%, τρίτον την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης των κοινοτήτων, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο υπό συζήτηση εκλογικός νόμος ίσχυε στις αυτοδιοικητικές εκλογές Δήμου Κομοτηνής 2019, τότε ο Γιάννης Γκαράνης θα εκλεγόταν δήμαρχος Κομοτηνής από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 44,26%.

Το ψήφισμα
Μπορεί να χρειάστηκαν δύο ώρες διαλόγου –μέσω τηλεδιάσκεψης- τουλάχιστον όμως οι σύμβουλοι έφτασαν σε ένα συγκλίνον ψήφισμα, με τους επικεφαλής να ρίχνουν νερό (στο κομματικό ή ατομικό) κρασί τους.

Το ψήφισμα, το οποίο καθαρογράφεται από το Δημοτικό Συμβούλιο την ώρα που γράφεται το παρόν ρεπορτάζ, επιγραμματικά-σημειακά διατυπώνει τα εξής:

 • Όχι στην εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43% και με κατάληψη του 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι αυτή η διάταξη δεν αντικατοπτρίζει τη λαϊκή ετυμηγορία. Το ΔΣ προτείνει ο δήμαρχος να εκλέγεται με 50%+1 είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη Κυριακή και να λαμβάνει αναλογικά όσες έδρες όσες και το ποσοστό του. Άρα να εκλέγεται με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή ή με «ενισχυμένη» αναλογική την δεύτερη. Επομένως, η παράταξη του δημάρχου να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς ενίσχυση της κυβερνησιμότητας.
 • Όχι στο κατώτατο πλαφόν στο 3% για την είσοδο παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
 • Όχι στη μείωση των δημοτικών συμβούλων κατά 20%, καθώς δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
 • Όχι στον διαχωρισμό των ψηφοδελτίων δημοτικών συμβούλων ανά δημοτική ενότητα (εν προκειμένω στον Δήμο Κομοτηνής: 37 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την ΔΕ Κομοτηνής, 2 από την ΔΕ Ν. Σιδηροχωρίου, 2 από την ΔΕ Αιγείρου). Δηλαδή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι κάθε παράταξης να βρίσκονται σε μία λίστα.
 • Όχι στη μείωση ποσόστωσης (άντρες - γυναίκες) στα ψηφοδέλτια από το 40% στο 33%, διότι πρόκειται για αναχρονιστική ρύθμιση.
 • Επιστροφή καθοριστικών αρμοδιοτήτων που παραχωρήθηκαν στον Δήμαρχο ή σε Επιτροπές (κυρίως Οικονομική) στα Δημοτικά Συμβούλια.
 • Όχι στην κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τις Τοπικές Κοινότητες και όχι στην εκλογή προέδρου Τοπικής Κοινότητας αναγκαστικά από την παράταξη του δημάρχου. Δηλαδή κάθε Κοινότητα να εκλέγει από ξεχωριστή κάλπη και ξεχωριστά ψηφοδέλτια το Συμβούλιο που επιθυμεί.
 • Ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων και ανεξαρτησίας και των Δήμων και των Τοπικών Κοινοτήτων.

Με το ψήφισμα το Σώμα εκφράζει την θέση του και για πολλά ακόμη επιμέρους ζητήματα.

Προηγήθηκε η κατάθεση ξεχωριστών ψηφισμάτων από τις παρατάξεις Κοινωνία Πολιτών (Γιάννης Γκαράνης), Σύμπραξη Προοπτικής (Αντώνης Γραβάνης), Πολη-τική Ανατροπή (Ελένη Λαφτσή), Λαϊκή Συσπείρωση (Γιάννης Λεβέντης).

Γ. Γκαράνης: «Εμείς πιστεύουμε στο 50%+1»
Πως το νομοσχέδιο τουλάχιστον έρχεται αρκετά νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιτρέποντας διάλογο και προετοιμασία και πως επιλύει ζητήματα κυβερνησιμότητας των Δήμων, αναγνώρισε στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος όμως εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις.

Τόνισε, αρχικά, πως το νομοσχέδιο «δεν προωθεί ζητήματα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», δηλαδή η καθιέρωση Αυτοδιοίκησης ισχυρής και ανεξάρτητης, με περισσότερες και σαφείς αρμοδιότητες και περισσότερους πόρους. «Εμείς πιστεύουμε στο 50%+1 για την εκλογή δημάρχου, όχι στο 43%. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 43% είναι καλό γιατί είμαστε διοίκηση. Αλλά πιστεύουμε ότι για να σε έχει εκλέξει πραγματικά ο κόσμος πρέπει να έχεις το 50%+1. Αυτό το ποσοστό σου δείχνει τη συμμετοχική δημοκρατία», δήλωσε ως προς το μείζον ζήτημα, ενώ μετέφερε τις θέσεις της παράταξής του για όλα τα επιμέρους ζητήματα, μεταξύ των οποίων κι η εναντίωση στην κατάργηση των ξεχωριστών κοινοτικών καλπών.

Α. Γραβάνης: «Νόμος έκτρωμα του ΣΥΡΙΖΑ»
«Προς τη θετική κατεύθυνση» είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης και συμπλήρωσε τη σκέψη του:  «(το νομοσχέδιο) πάει να αλλάξει τον νόμο έκτρωμα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Αν είχε την ικανότητα να βγάλει δημάρχους, δεν θα έβγαζε αυτό τον νόμο».

Ο υπό συζήτηση νόμος «θα δώσει λύσεις στο εκλογικό θέμα, σίγουρα όμως έχει και λάθη, τα οποία θα πρέπει να αλλάξουμε», παρατήρησε, μεταφέροντας μία-μία τις θέσεις της παράταξής του, ζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους στους Δήμους, αλλά και διατήρηση κι ενίσχυση της ανεξαρτησίας των κοινοτήτων. Ο κος Γραβάνης φάνηκε πιο διαλλακτικός ως προς τον τρόπο εκλογής δημάρχου, τελικά όμως συμφώνησε στην εκλογή του με 50%+1 από την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή.

Κ. Καραϊσκος: «Καθεστωτική επέλαση της ΝΔ»
Για νομοσχέδιο που επιφέρει «καθεστωτική επέλαση της ΝΔ» σε Δήμους και Κοινότητες, με «απάλειψη δυνητικών μη ελεγχόμενων αντιπάλων» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραϊσκος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «(το νομοσχέδιο) ανατρέπει όχι μόνο την όποια πρόοδο σημειώθηκε από το προηγούμενο, αλλά μας πάει ακόμη πιο πίσω. Ποιό από τα προβλήματα επέλεξε να ρυθμίσει η κυβέρνηση; Το μοναδικό που την ενδιαφέρει. Να μην χάσουν οι εκλεκτοί την πλειοψηφία».

Επικουρικά, έκανε λόγο για «έγκλημα εις βάρος των κοινοτήτων», ενώ κατηγόρησε τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για απλήρωτα χρέη εκατομμυρίων στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα το νομοσχέδιο αυξάνει το κόστος ενός συνδυασμoύ να κατέβει στις εκλογές.

Ελ. Λαφτσή: «Η απλή αναλογική σκόνταψε στην κυβέρνηση»
Η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, που προκάλεσε και την ειδική συνεδρίαση, ξεκαθάρισε πως η παράταξή της δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «στοχεύει στην δημιουργία ακραίου προτύπου δήθεν για την κυβερνησιμότητα» και «χαλάει τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Η απλή αναλογική σκόνταψε στην κυβέρνηση», είπε σε άλλη αποστροφή της, δηλώνοντας υπέρμαχος της λαϊκής ετυμηγορίας, καθώς και της διατήρησης της πλήρους ανεξαρτησίας εκλογικού αποτελέσματος στις κοινότητες, που καθιέρωσε -όπως και την απλή αναλογική- η προηγούμενη κυβέρνηση, θύμισε η κα Λαφτσή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και για την απόπειρα μείωσης της συμμετοχής γυναικών στα κοινά.

Π. Ζωγράφου: «Το νομοσχέδιο στοχεύει στη μείωση της πολυφωνίας»
Περιληπτικά μετέφερε τις ενστάσεις της παράταξης Ξεκίνημα για την Πόλη, ο επικεφαλής της Πέτρος Ζωγράφου. Η παράταξη διαφωνεί στην εκλογή δημάρχου με 43%, στην μείωση των δημοτικών συμβούλων, στη μείωση της ποσόστωσης γυναικών στα ψηφοδέλτια και στην υποχρεωτική κάλυψη όλων των θέσεων στα ψηφοδέλτια. «Το νομοσχέδιο στοχεύει στη μείωση της πολυφωνίας, στην απαγόρευση έκφρασης μικρών δημοτικών ή τοπικών ομάδων», δήλωσε.

Γ. Λεβέντης: «Η κυβέρνηση επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα»
«Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα τα ζητήματα της κυβερνησιμότητας, πέρα κι από την τυπική κατάργηση της αυτονομίας των κοινοτήτων, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη με ποσοστό 43%», υπερτόνισε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης και ξεκαθάρισε: «υπερασπιζόμαστε χωρίς “ναι μεν αλλά” το σύστημα της απόλυτης αναλογικής σε Δήμο και Κοινότητες».

«Δεν θα ήμουν εδώ σήμερα…»
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του Χρήστου Μπόζη, προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων. Εάν ίσχυε ο υπό συζήτηση νόμος στις εκλογές του 2019, ο κος Μπόζης -παρότι η παράταξη με την οποία συμμετείχε στις τοπικές εκλογές πήρε την πλειοψηφία- δεν θα είχε την ευκαιρία να εκλεγεί πρόεδρος. «Εγώ σήμερα δεν θα βρισκόμουν εδώ εάν ίσχυε το νομοσχέδιο. Θα έβγαινε άλλος πρόεδρος κι ας πήραμε (ως παράταξη) τις περισσότερες ψήφους», είπε χαρακτηριστικά και συμπέρανε: «δεν είναι δυνατό οι κάτοικοι μίας κοινότητας να μην μπορούν να εκλέξουν αυτόν που θέλουν ως αντιπρόσωπο».

Ως προς άλλες αλλαγές, ζήτησε περισσότερες αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους στις Κοινότητες. «Δεν έχουμε πλέον καμία αρμοδιότητα, είμαστε οι επαίτες του συστήματος, παρακαλάμε συνεχώς στις υπηρεσίες του Δήμου για τα αιτήματα των πολιτών», είπε, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ταφόπλακα για τις κοινότητες», το οποίο θα κάνει τις κοινότητες «γλάστρες της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ξεκαθάρισε πως η Τοπική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων στηρίζει το ψήφισμα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και ζήτησε από περισσότερους κοινοτάρχες να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος.
 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

 

Στην Κομοτηνή σήμερα, 1 Μαρτίου 2021, ημέρα Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση δια τηλεδιασκέψεως, έπειτα από νόμιμη πρόσκληση και εισήγηση της Προέδρου του, Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, και αφού μελέτησε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών» εξέδωσε το παρόν ψήφισμα για να εκφράσει την αντίθεσή του σε προτεινόμενες με το νομοσχέδιο ρυθμίσεις. Ειδικότερα, ως μέλη του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου Κομοτηνής και παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, υιοθετούμε το παρόν κοινό Ψήφισμα για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας σε διατάξεις του νομοσχεδίου.

Είμαστε αντίθετοι:

 1. Στην προτεινόμενη εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με μπόνους το 60% των εδρών, χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1,γεγονός που αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ζητούμε Δήμαρχος να εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, ο οποίος να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
 2. Στην κατάργηση των ξεχωριστών συνδυασμών των τοπικών κοινοτήτων και στην επαναφορά τους στο συνολικό ψηφοδέλτιο κορμού, διότι αυτό καταργεί την αυτονομία τους και στερεί τις τοπικές κοινωνίες από την έκφραση της βούλησής τους πέρα από κομματικές εξαρτήσεις. Ζητούμε ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
 3. Στην μείωση κατά 20% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.Με δεδομένο ότι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού συμβουλίου δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του Δήμου, η δε μείωση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συρρικνώνει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Συμβούλιο και δεν ευνοεί την πολυφωνία και τον πλουραλισμό,ζητούμε να παραμείνει ως έχει σήμερα.
 4. Στην προτεινόμενη μείωση του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο σε 33% από 40%, που ισχύει σήμερα. Ζητούμε να παραμείνει η ποσόστωση για τη συμμετοχή των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια, στο 40%.
 5. Στο προτεινόμενο όριο του 3% επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων, που τίθεται για την κατοχύρωση δικαιώματος εκλογής δημοτικού συμβούλου για κάθε συνδυασμό. Προτείνουμε το όριο αυτό να είναι ανάλογο του εκλογικού μέτρου.
 6. Στην θέσπιση ως καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των συνδυασμών της 31ης Ιουλίου, διότι έτσι επιμηκύνεται υπερβολικά η προεκλογική περίοδος και μάλιστα, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών. Προτείνουμε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.
 7. Στην αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στις εκλογές, καθώς αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τη συμμετοχή των πολιτών στα ψηφοδέλτια και την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Προτείνουμε την πλήρη κατάργηση των παραβόλων για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους και στην διατήρηση ενός παραβόλου για κάθε συνδυασμό.
 8. Στον διαχωρισμό των ψηφοδελτίων σε δημοτικές ενότητες. Ζητούμε την ενιαία σταυροδοσία για όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.
 9. Στην προσαύξηση κατά 120% των υποψηφίων συμβούλων κατά την κατάρτιση του συνδυασμού. Προτείνουμε την προσαύξηση έως 100% όσον αφορά στους συμβούλους του κορμού και έως 50% για τους υποψηφίους των Κοινοτήτων.
 10. Στην αύξηση του πληθυσμιακού ορίου για την εκλογή οργάνων διοίκησης στις τοπικές κοινότητες από τους 300 κατοίκους που ισχύει σήμερα στους 500 που προτείνεται με το νομοσχέδιο. Προτείνουμε το όριο εκλογής να παραμείνει στους 300 κατοίκους, ώστε τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακοσίους (300) κατοίκους να εκλέγουν εκπρόσωπο.
 11. Τέλος και με δεδομένο ότι με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις το Δημοτικό Συμβούλιο αποψιλώθηκε από τις περισσότερες και σπουδαιότερες αποφασιστικές αρμοδιότητές του, καθώς αυτές μεταβιβάστηκαν σε άλλα όργανα, όπως στον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ζητούμε οι αρμοδιότητες αυτές να επανέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό όργανο κάθε Δήμου, καθώς έτσι διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των παρατάξεων κατά τη συζήτηση των θεμάτων μείζονος σημασίας, η διατύπωση περισσότερων απόψεων και η λήψη των αποφάσεων με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και πλειοψηφία.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση να αφουγκραστούν τη φωνή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες με το παρόν ψήφισμα αλλαγές, οι οποίες εξασφαλίζουν τόσο την δημοκρατικότερη εκλογή των οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ όσο και την εν συνεχεία δημοκρατικότερη διοίκηση των Δήμων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι