fbpx Δήμος Κομοτηνής: Νέα χρονιά με θετικό ισολογισμό 708.365 ευρώ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΕΞΥΓΙΑΙΝΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Δήμος Κομοτηνής: Νέα χρονιά με θετικό ισολογισμό 708.365 ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημήτρης Πολιτειάδης
Γιώργος Πετρίδης
Προϋπολογισμός

Ο ισολογισμός που παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, ανέδειξε τη χρηστή διαχείριση σε βάθος χρόνων

Δ. Πολιτειάδης: "Παρουσιάζουμε ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης"
 

Διονύσης Βοργιάς

Τα εύσημα ακόμη και αντιπολιτευόμενων, δέχθηκε ο δήμος Κομοτηνής για τον ισολογισμό που παρουσίασε, μιας που - εν καιρώ κρίσης - τα νούμερα δείχνουν να δικαιώνουν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Πολιτειάδη και τη διοίκηση "Πετρίδη".


Ο ισολογισμός παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τρίτης 28 Νοεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι πως παρουσιάζει θετικό ισολογισμό με 708.365 ευρώ, την ίδια στιγμή που ο ισολογισμός του 2010 ήταν στα μείον 6.493.668 ευρώ. Πλέον, τα συνολικά διαθέσιμα του δήμου είναι στα 8.322.926 ευρώ, αριθμό ρεκόρ.


Επίσης, ασφαλής είναι πλέον η διαπίστωση πως ο δήμος είναι αξιόπιστος απέναντι στους δανειστές τους. Τα δάνεια των 5.059.522 ευρώ του οικονομικού έτους 2009, πλέον έχουν υποδιπλασιαστεί (2.393.983). Αναλόγως συμπεριφέρεται ο δήμος και προς τους προμηθευτές: Το οικονομικό έτος 2008 τους χρωστούσε 5.626.738 ευρώ, ενώ το οικονομικό έτος 2016 λιγότερο από 1 εκ. ευρώ.


Δ. ΠΟΛΙΤΕΙΑΔΗΣ: "ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ"
Χαρούμενος παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση, ο κος Πολιτειάδης, μιας που ο ισολογισμός φέρει την υπογραφή του. Όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος ο ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει σε μια δεδομένη στιγμή σαν φωτογραφία, την οικονομική κατάσταση μιας μονάδας. Αναφέρεται σε πραγματικά στοιχεία σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό όπου εκεί γίνεται μια πρόβλεψη στο πως θα εξελιχθούν τα μεγέθη μιας μονάδας την επόμενη χρονιά. Αποτελείται από δύο ισοσκελισμένες στήλες, το ενεργητικό και το παθητικό. 


Το παθητικό απεικονίζει τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων που διαχειρίζεται μια μονάδα και το ενεργητικό τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια αυτά έχουν επενδυθεί. Σε κάθε ισολογισμό υπάρχει και o πίνακας με τα αποτελέσματα χρήσης. Η κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσης καταλήγει στο τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη λειτουργία της μονάδας το οποίο σε συνάρτηση με την σχέση εσόδων –εξόδων διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. 


"Για δεύτερη συνεχή χρονιά και μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει και παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. 


Και δεν είναι μόνο το θετικό αποτέλεσμα. Όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την εξυγίανση των οικονομικών του", ανέφερε ο αντιδήμαρχος.


Κατόπιν, δεν δίστασε να μιλήσει με αριθμούς: "Συγκρίνοντας τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών του 2015 και του 2016 παρατηρούμε τις παρακάτω μεταβολές. 


ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ: Αύξηση κατά 0,9% παρουσιάζει η αξία των ακινήτων, αύξηση κατά 3,7% παρουσιάζουν οι απαιτήσεις από ιδιώτες, αύξηση κατά 38,6% παρουσιάζουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα, ενώ αύξηση κατά 17% παρουσιάζουν οι προβλέψεις μας για επισφαλείς απαιτήσεις, ώστε σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. 


ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ: Σταθερή μείωση παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις μας από τραπεζικό δανεισμό. Έτσι σε σχέση με το 2015 παρουσιάζεται μείωση κατά 17%. Να επισημάνω ότι το υπόλοιπο αφορά δάνεια του 2009 και 2010 και ότι η παρούσα διοίκηση δεν έχει δανειστεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Τέλος μειωμένες κατά 0,7% είναι υποχρεώσεις μας προς τρίτους. 


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ: Από τα στοιχεία του πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης, το σπουδαιότερο και σημαντικότερο είναι η αύξηση που παρουσιάζεται στο τελικό αποτέλεσμα".


Η πεποίθηση που εξέφρασε είναι πως "με αριθμούς πλέον και όχι με λόγια επιβεβαιώνεται, ότι ο Δήμος Κομοτηνής οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, βελτιώνει τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του, κατορθώνει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αποπληρώνοντας χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση δάνεια και προμηθευτές του, επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς και το σπουδαιότερο καλύπτει τα έξοδά του από τα έσοδα και δεν παράγει ζημίες. 
Συμπέρασμα όλων αυτών είναι το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας τη θετική εικόνα των οικονομικών του". 


Μάλιστα, ο κος Πολιτειάδης δεν στάθηκε τόσο στο παρελθόν και στο τι έγινε πριν αναλάβει ο ίδιος, μη θέλοντας να επιρρίψει ευθύνες -αντιθέτως πρόταξε το έργο της διοίκησης Πετρίδη και της δικής του αντιδημαρχίας. Καταληκτικά, δήλωσε περήφανος για τον ισολογισμό, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν γι' αυτόν κι έδωσε υπόσχεση ότι η δουλειά συνεχίζεται.


Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Τα θέματα που ψηφίστηκαν:
1. Υποβολή απολογιστικού πίνακα οικονομικού έτους 2016  του δήμου Κομοτηνής.
2. Έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσεως της χρήσεως 1-1/31-12-2016 του δήμου Κομοτηνής.
Αναφορικά με την ψηφοφορία, τον απολογιστικό πίνακα - επί των παρόντων - υπερψήφισε μόνο η Κοινωνία Πολιτών του Πετρίδη, με την Πολη-τική Ανατροπή της Λαφτσή και τον Σπάρτακο του Καραΐσκου να απέχουν από την ψηφοφορία και τη Λαϊκή Συσπείρωση του Φακιρίδη να καταψηφίζει.
Τον ισολογισμό ψήφισαν θετικά Ελένη Λαφτσή, Κώστας Καραΐσκος και οι παρατάξεις τους, ενώ αρνητικά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση. Υπενθυμίζουμε ότι απούσα από την αρχή της συνεδρίασης ήταν η παράταξη Εμείς η Πόλη της Φελίνας Καζάκου.


ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ελένη Λαφτσή, Κώστας Καραΐσκος και Νίκος Φακιρίδης, αναγνώρισαν ότι ο δήμος Κομοτηνής έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά και παρουσιάζει χρηστή διαχείριση. Παρόλα αυτά, ζήτησαν αυτά τα χρήματα να τα "δουν" οι δημότες στην πράξη, να γίνονται ανταποδοτικά έργα και να γυρνούν στην κοινωνία. 


"Πρέπει να δούμε τις πραγματικές ανάγκες του δήμου, όχι μόνο τα οικονομικά νούμερα", είπε μεταξύ πολλών η κα Λαφτσή, και υπογράμμισε ότι "δεν κρατάμε μία στείρα αντιπολιτευτική στάση, θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά την καθημερινότητα του κόσμου. Πρέπει να ξεφύγετε από τη στείρα διαχειριστική πολιτική που ασκείτε".


"Εκτιμώ αυτό που λέει ο κος Πολιτειάδης, ότι ο δήμος δεν ζημιώνει τους πολίτες", ανέδειξε ο κος Καραΐσκος, αλλά τόνισε πως "τώρα πρέπει να περάσουμε και στην ωφέλεια των δημοτών. Είναι δεδομένο ότι η οικονομική κατάσταση έχει συμμαζευτεί". 


"Η τοποθέτηση και η αρνητική ψήφος μας θα είναι καθαρά πολιτική. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι διαχειριστικά η διοίκηση τα πάει καλά. Και δεν το λέμε υποτιμητικά", είπε ο κος Φακιρίδης.


"ΠΛΑΤΗ" ΠΕΤΡΙΔΗ ΚΑΙ "ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΕΡΓΑ
"Προφανώς και δεν αρκεί η διοίκηση", αναγνώρισε ο κος Πετρίδης, και δεσμεύτηκε ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται μόνο διαχείριση, καθώς ο δήμος είναι έτοιμος να αγοράσει τέσσερα απορριμματοφόρα "ενώ άλλοι δήμοι ψάχνουν χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ", όπως είπε χαρακτήρισε, αλλά και να κάνει παρεμβάσεις στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ "με μία μελέτη συνολικής αξίας 1εκ ευρώ".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.