ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2017 - 11:00
Ν. ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ: "ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ"

Δήμος Κομοτηνής: 660.000 ευρώ για σχολικές υποδομές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Σχολεία
Έργα

Ο δήμαρχος Κομοτηνής δηλώνει έτοιμος να συζητήσει το ζήτημα, με προτάσεις στο τραπέζι


Η συζήτηση αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος σε όλες τις παρατάξεις να ετοιμάσουν τις ρεαλιστικές τους προτάσεις

Διονύσης Βοργιάς

Τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες του δήμου Κομοτηνής είναι υπαρκτά και ταλαιπωρούν καθημερινά αρκετούς μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Νίκος Φακιρίδης, έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα των κτιριακών υποδομών των σχολείων Α/βάθμιας και Β/άθμιας εκπαίδευσης και των μειονοτικών σχολείων, σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλειά τους. 


Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης δήλωσε έτοιμος να συζητήσει, με απτές προτάσεις, όμως το σώμα του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 22 Μαΐου, αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης για συνεδρίαση του Ιουνίου, καθότι κρίθηκε σκόπιμο όλες οι παρατάξεις να έχουν χρόνο ώστε να σκεφτούν τις ρεαλιστικές τους προτάσεις και ο διάλογος να είναι γόνιμος και συλλογικός, κι όχι μόνο μεταξύ δυο παρατάξεων.

660.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
"Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Εφόσον δηλώνουμε έτοιμοι ως διοίκηση, αυτό σημαίνει ότι είμαστε προετοιμασμένοι", δήλωσε ο Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος προτιμούσε η συζήτηση να μην αναβληθεί. Επίσης, ανέδειξε πως ο δήμος θα ρίξει 660.000 ευρώ στα σχολεία. "Και το θέμα των χρηματοδοτήσεων και του προγραμματισμού είναι στη διάθεση όλων των παρατάξεων. Εφόσον δίνεται ο χρόνος της παράτασης, καλό θα είναι να το μελετήσουν όλες οι παρατάξεις και να καταθέσουν -ρεαλιστικά- τις προτάσεις.  Παρόλα αυτά άποψή μου ήταν να συζητηθεί σήμερα, γιατί τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και το ενδιαφέρον του κόσμου μεγάλο, κάτι που θα ατονήσει όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Επιπλέον, επειδή για το 2017, η χρηματοδότηση που μας έχει έρθει -για τις συντηρήσεις των σχολείων- είναι μηδενική, έχουμε εντάξει έργο 660.000 ευρώ για τα σχολεία, κι αυτό αποδεικνύει πως η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε επενδύσεις προς όφελος των δημοτών, παρά την οικονομική κρίση. Τα χρήματα που θα έρθουν από το δημόσιο, θα έρθουν κάποια στιγμή, αλλά είναι στις 140.000. Τα υπόλοιπα τα καλύπτουμε εμείς", είπε.


Ν. ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ: "Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ"
Μπορεί να ζήτημα να μην τέθηκε προς συζήτηση, όμως ο Νίκος Φακιρίδης εισηγήθηκε σχετικά, εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Μεταξύ πολλών, σημείωσε τα παρακάτω:


"Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος  αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών των δημόσιων σχολίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι έχει μειωθεί περίπου κατά 35% η επιχορήγηση προς το δήμο για τη κάλυψη των σχετικών αναγκών. Τέλος,  σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πολλά από τα κτίρια των σχολείων Α/βάθμιας και Β/άθμιας εκπαίδευσης έχουν πολλά χρόνια που έχουν κατασκευαστεί και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι αίθουσες δε των σχολείων Β/άθμιας εκπαίδευσης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, αφού σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε γίνονται μάθημα και στα υπόγεια (...). Προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές, γνωστά ήδη , υπάρχουν επίσης και στη μειονοτική εκπαίδευση, η οποία βέβαια διέπεται από ειδικό καθεστώς. (...) Πιστεύουμε, ότι είναι κατάλληλη περίοδος να συζητήσουμε αυτά το θέμα, γιατί οι όποιες  παρεμβάσεις, θα υλοποιηθούν την αμέσως επόμενη περίοδο, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών των σχολείων, τουλάχιστον ως προς τις συντηρήσεις και επισκευές των υφιστάμενων σχολικών μονάδων.

Και γενικότερα όμως είναι χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση, για να αποκτήσουμε όλοι μια, όσο γίνεται, ποιο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης, των αιτών των προβλημάτων που χρονίζουν και των πιθανών λύσεων και ενεργειών που απαιτούνται. Ζητήματα που αφορούν όπως είναι ευνόητο παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς φορείς  και γι'  αυτό είναι ανάγκη , όλοι, να τα προσεγγίσουμε ανάλογα με την σημασία που έχουν στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και μακροπρόθεσμα". 


Επίσης, η παράταξη ζήτησε και τη διερεύνηση της δυνατότητας ανέγερσης μονάδων ή επέκτασης σε αίθουσες των ήδη υπαρχουσών μονάδων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν