fbpx Διεθνές συνέδριο για δυο είδη που ενδιαφέρουν τους ψαράδες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2017 - 11:00
Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ- ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ - ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ

Διεθνές συνέδριο για δυο είδη που ενδιαφέρουν τους ψαράδες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιστωνίδα
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας
Ευτέρπη Πατετσίνη

10ο διεθνές συνέδριο για τους κορμοράνους και 1η συνάντηση ομάδας ειδικών για τους πελεκάνους, με συμμετοχές από 15 χώρες!


Βιολόγος Ευτέρπη Πατετσίνη: «Η πρότασή μας ήταν η επιδότηση για τα δίχτυα των ψαράδων»

Διονύσης Βοργιάς

Ο Φορέας διαχείρισης δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας συμμετείχε στο 10ο διεθνές συνέδριο για τους κορμοράνους και στην 1η συνάντηση της ομάδας ειδικών για τους Πελεκάνους (του Παλαιού Κόσμου) με θέμα «Πελεκάνοι, κορμοράνοι και ψάρια: Αμοιβαίος ανταγωνισμός ή αρμονική συνύπαρξη;» που πραγματοποιήθηκε στις 15-19 Μαρτίου 2017, στην Κερκίνη. 


Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από 15 χώρες από Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Η παρουσίαση του φορέα διαχείρισης με τίτλο «πελεκάνοι και κορμοράνοι ψαρεύουν μαζί στο εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» εστίασε στην παρουσία των δύο ειδών στην περιοχή, τις διατροφικές τους συνήθειες και την επίδρασή τους στην ιχθυοπανίδα των λιμνών και των λιμνοθαλασσών.


ΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ...ΨΑΡΑΔΕΣ
Ο πελεκάνος είναι το γένος των μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών που περιλαμβάνουν την οικογένεια Πελεκανίδες. Χαρακτηρίζεται από τον μακρύ του λαιμό και το μεγάλο ράμφος, που χρησιμοποιεί για να πιάνει τη λεία του και να στραγγίζει το νερό πριν το πιει. Ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) είναι ένα διαδεδομένο θαλασσοπούλι, που συναντάται σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική και στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής.
Τι σχέση όμως έχουν τα δύο είδη, με τους ψαράδες ...της Ροδόπης; Αυτό μας εξηγεί η βιολόγος Ευτέρπη Πατετσίνη, που πρώτα μας βάζει στο κλίμα του συνεδρίου και της παρουσίας του φορέα σε αυτό. «Παρουσιάσαμε ένα project που τρέχαμε εδώ και δύο χρόνια, κι έχει να κάνει με την ανάλυση της διατροφής του κορμοράνου».

Το συμπέρασμα της μελέτης, αποτελεί και την απάντηση στο αρχικό ερώτημα. «Αυτό που είδαμε είναι πως τα συγκεκριμένα πουλιά τρώνε κυρίως κέφαλους, που είναι είδος που εμπορεύονται οι τοπικοί αλιευτικοί συνεταιρισμοί. Οπότε έχει επίπτωση στην αλιευτική παραγωγή», εξηγεί, και στη συνέχεια αναφέρει την πρακτική των ψαράδων, οι οποίοι «βάζουν δίχτυα πάνω από τα χειμαδιά, αλλά και πάλι τα δίκτυα αυτά είναι αρκετά ακριβά», για να καταλήξει στην πρόταση που κατέθεσε ο φορέας στο συνέδριο, δηλαδή την «επιδότηση αυτών των διχτυών, που αποτελούν τη μέθοδο αποτροπής των πουλιών».


Παράλληλα, στο συνέδριο για τους κορμοράνους και τη συνάντηση για τους πελεκάνους, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα, όπως η διατροφή των ειδών, η αναπαραγωγή, ο πληθυσμός, η φυσιολογία τους. «Ο πελεκάνος είναι είδος αυστηρά προστατευόμενο, ενώ ο κορμοράνος όχι. Δηλαδή τα δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο από τη νομοθεσία, ωστόσο επειδή τρώνε και ψαρεύουν μαζί, οι επιπτώσεις είναι και στα δύο είδη», εξηγεί σχετικά με τα είδη η κα. Πατετσίνη.


Γενικότερα, παρουσιάστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά και μελέτες. Για παράδειγμα, παρουσιάστηκε το διδακτορικό ενός επιστήμονα, η έρευνα του οποίου διενεργήθηκε στην Αυστρία, και από αυτό βγήκε το συμπέρασμα ότι οι κορμοράνοι τρώνε τα κύρια είδη που εμπορεύονται οι ψαράδες, οπότε αντίστοιχα δημιουργούν «ζημιές» σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.


Ο ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Ο Νομός Ροδόπης, διαθέτει πλούσιους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους, οι οποίοι ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται πάντα συνετά και προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής. 


Τα κυριότερα προβλήματα προέρχονται στο μεν πεδινό τμήμα του νομού, από την εντατικής μορφής άσκηση της γεωργίας, η οποία αποτελεί και την κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, στο δε ορεινό τμήμα από την έντονη και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων διατυπώθηκαν σκοποί προστασίας και προτάθηκαν παρεμβάσεις μέσω μελέτης την οποία εκπόνησε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). 


Μέρος αυτών των παρεμβάσεων εντάχθηκαν στο έργο με τίτλο «Προστασία και ανόρθωση υδατικών και δασικών πόρων Νομού Ροδόπης» που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.


Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας έχει αναλάβει τις εξής υποχρεώσεις:
-Να είναι υπεύθυνος για τις δράσεις ενημέρωσης και ανάδειξης για τη λίμνη Ισμαρίδα και να συνεργάζεται με το ΕΚΒΥ για το σκοπό αυτό.
-Να συντάσσει κείμενα, να αναθέσει και να παραλάβει την έκδοση των οδηγών για είδη της περιοχής.
-Να παρέχει κάθε πληροφορία και στοιχείο που τυχόν ζητηθεί από τους συμβαλλόμενους και αποσκοπεί στην ομαλή εκτέλεση του έργου και να υποβοηθά γενικότερα την προώθηση του έργου σε θέματα αρμοδιότητάς του. 
-Και γενικότερα να υποστηρίζει με τις υπηρεσίες του και να διευκολύνει τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του παρόντος έργου.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει