ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ

Διασυνοριακό πρόγραμμα "ενώνει" Μαρώνεια και Περπερικόν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Μαρωνείας Σαπών
Συνεργασία
Αρχαιολογία

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μέσω Interreg που κατέθεσε ο Δήμος Κίρτζαλι

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τους αρχαιολογικούς χώρους της Μαρώνειας με την παλαιά θρακική πόλη του Περπερικόν στην Βουλγαρία "ενώνει" διασυνοριακό πρόγραμμα. Η χρηματοδότησή του μέσω Interreg εγκρίθηκε κατόπιν πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Κίρτζαλι και στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Μαρώνειας - Σαπών και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κίρτζαλι. "Οι δρόμοι του πολιτισμού στο Αιγαίο" τιτλοφορείται το πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στο 1 εκ. ευρώ για τον επικεφαλή, δηλαδή τον Δήμο Κίρτζαλι και πόσο άνω των 100.000 ευρώ για τον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών και αντίστοιχο ποσό για το   Αρχαιολογικό Μουσείο του Κίρτζαλι. Σε κατασκευαστικό έργο στο Περπερικόν θέλει να διαθέσει τα χρήματα του προγράμματος ο Δήμος Κίρτζαλι. Ένας χώρος ενημέρωσης κοινού είναι ο στόχος του προγράμματος, όπου θα περιλαμβάνεται υλικό προβολής και της Μαρώνειας. Αυτό είναι ένα από τα πλέον σημαντικό οφέλη της διασυνοριακής συνεργασίας για τον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών. Όσο για τις δράσεις που θα υλοποιήσει ο Δήμος Μαρώνειας - Σαπών μέσω του διασυνοριακού προγράμματος αυτές είναι ένα ελληνοβουλγαρικό φεστιβάλ, τουριστικό υλικό προβολής της Μαρώνειας και ψηφιοποίηση με τρισδιάστατο τρόπο ενός αρχοντικού της Μαρώνειας. Πολύ σύντομα αποστολή του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών θα μεταβεί στο Κίρτζαλι για την επίσημη έναρξη του προγράμματος. 


Η παλαιά θρακική πόλη του Περπερικόν
Η παλαιά θρακική πόλη του Περπερικόν (βουλγαρικά: Перперикон) βρίσκεται στην ανατολική Ροδόπη, σε απόσταση 15 χμ βορειοανατολικά της σημερινής πόλης της Καρτζάλι στην Βουλγαρία, πάνω σε έναν βραχώδη λόφο ύψους 470 μέτρων, ο οποίος θεωρείται ότι είχε χαρακτήρα ιερό. Το χωριό του Γκόρνα Κρεπόστ ("Άνω Φρούριο") βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, ενώ ο χρυσοφόρος ποταμός Περπέρεσκα κυλά πλησίον αυτού. Το Περπερικόν είναι το μεγαλύτερο μεγαλιθικό σύμπλεγμα των Βαλκανίων. Πιστεύεται ότι ο περίφημος Ναός του Διονύσου βρίσκεται σε αυτή την τοποθεσία.

Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Νικολάι Οφτσάροφ ξεκίνησε το έργο των ανασκαφών στο Περπερικόν το 2000, όπου και ανακάλυψε τα ερείπια του αρχαίου οικοδομικού συγκροτήματος. Η πρώτη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή χρονολογείται στο 5.000 π.Χ. Τα πρώτα ίχνη πολιτισμού στον λόφο χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, ενώ τα κεραμικά που βρέθηκαν στον χώρο χρονολογούνται στις αρχές της Εποχής του Χαλκού, καθώς και ο εντυπωσιακός κυκλικός βωμός, σχεδόν 2 μέτρα σε διάμετρο, ο οποίος είναι σκαλισμένος στον βράχο. Στο Περπερικόν, σε απόσταση δώδεκα ημερών από την θάλασσα, ο Μέδοκος αυτοανακυρήχτηκε βασιλιάς της Θράκης μετά τον θάνατο του Σιτάλκης το 424 π.Χ., ωστόσο απέτυχε να διατηρηθεί στην εξουσία. Χρονολογούμενα από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μεγάλο πολυόροφο παλάτι και ένα επιβλητικό φρούριο τα οποία χτίστηκαν γύρω στον λόφο, με τοίχους πάχους έως 2,8 μ. Ναοί και συνοικίες κατοικιών επίσης κατασκευάστηκαν εντός του φρουρίου. Το μεγαλιθικό σύμπλεγμα εγκαταλείφθηκε σε κατάσταση ερειπίου και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας.


Ένας εκκλησιαστικός άμβωνας ανακαλύφθηκε από Βούλγαρους αρχαιολόγους στην κορυφή του θρακικού βραχώδους ιερού στις 10 Σεπτεμβρίου 2005. Πιστεύεται ότι πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη τέτοιου είδους στη Βουλγαρία. Ο άμβωνας το πιθανότερο είναι να κατασκευάστηκε προς τον 4ο αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 5ου αιώνα στη διάρκεια της βασιλείας του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ονώριου και συνέπεσε με την περίοδο του εκχριστιανισμού των Θρακών της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ