fbpx Διαμαρτυρία Κυπρίων στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Διαμαρτυρία Κυπρίων στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής
Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης
Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ροδόπης

Με «φόντο» τις εξελίξεις» στην Αμμόχωστο

Ανδρέας Αγελαρίδης

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 12/10 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κομοτηνής από την φοιτητική ένωση Κυπρίων Κομοτηνής σε συνεργασία με τον σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, με αίτημα την καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική κίνηση στην Αμμόχωστο.

Η Τουρκία πριν από λίγες μέρες μέσω ανακοίνωσης του πρόεδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν και του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, άνοιξε το πρωί της Πέμπτης την παραλιακή ζώνη των Βαρωσίων μια έκταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Για τον λόγο αυτό στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, η οποία ξεκίνησε από την παλιά πρυτανεία και κατέληξε στο τούρκικο προξενείο. Οι συμμετέχοντες στη πορεία κρατούσαν πανό που έγραφε: «Αμμόχωστος - Λευτεριά», ενώ όταν η πορεία έφτασε στο τούρκικο προξενείο τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με γυρισμένη την πλάτη στο προξενείο.

«Όταν ο Τούρκος έμπαινε στο Βαρώσι, η Ελλάδα έπρεπε αυτόματα να καλέσει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας και να βγει στην Ευρώπη και να ζητήσει άμεσα λήψη μέτρων για την Ευρώπη, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος», δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων ν. Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου.

Σε άλλο σημείο του λόγου της τόνισε ότι νιώθουν προδομένοι ως λαός ιδιαίτερα από την διεθνή κοινότητα, «γιατί ο Ερντογάν μαζί με τον Τατάρ πήγαν στο Βαρώσι, άνοιξε την περίκλειστη πόλη, την παραλία, έβαλε τις μπουλντόζες του για να επιδείξει δύναμη και ισχύ. Όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία μιλούν  ολοκάθαρα ότι δεν μπορεί να γίνει εποικισμός της Αμμοχώστου. Στην Αμμόχωστο μπορούν να πάνε μόνοι οι νόμιμοι κάτοικοί της», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Χατζηγεωργίου.

«Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα για να ανοίξει το Βαρώσι, καμία απόφαση δεν πάρθηκε από κανέναν ΟΗΕ ή από οποιονδήποτε άλλον, καταπατούν όχι μόνο τα δικαιώματα της Κύπρου, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου Πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών της Ξάνθης.

Σε έγγραφό τους αναφέρουν: «Η απόφαση της Τουρκίας καταπατά και χλευάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως το 550/11-5-1984 που επιβεβαιώνει το ψήφισμα 541/1983 αλλά και το 789/25-11-1992 (αν θέλουμε να μιλήσουμε με γεγονότα και όχι μόνο με λόγια του αέρα. Άρα οδηγούμαστε σε δύο πιθανά συμπεράσματα: είτε ο Ερντογάν τυγχάνει να εκτελεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα αυτή τη περίοδο, είτε η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ισχύει μόνο όταν αφορά το δικό τους συμφέρον. Καμία κάλυψη από ΜΜΕ, καμία ανταπόκριση από μεγαλοδυνάμεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιοσύνη στον κόσμο, αλλά όταν δεν μας συμφέρει, να προσποιούμαστε ότι δεν έγινε και κάτι σπουδαίο. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να αποχωρήσει άμεσα από την περίκλειση πόλη της Αμμοχώστου, παραδίδοντας της στους νόμιμους κατοίκους της».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολύ αργά, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, σκέφτηκε η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,  να βάλλει,  εξ απαλών ονύχων βέβαια εναντίον της Γερμανίας, για τη διφορούμενη στάση της στα «ελλη