fbpx Διαφορετικό το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της πόλης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Διαφορετικό το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της πόλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημόσια Δημοτικά Σχολεία
Αγιασμός

Η χρονιά ξεκίνησε με την ευχή «για υγεία» να έχει περισσότερη ουσία από ποτέ

Διονύσης Βοργιάς

Τίποτα δεν θύμιζε κανονικότητα στην χθεσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και παρευρισκόμενοι κατέφτασαν με μάσκες, τα προαύλια δεν γέμισαν με εκατοντάδες μαθητές παρά μόνο με μικρές αντιπροσωπείες τους. Παντού υπήρχαν φυλλάδια, οδηγίες, ανακοινώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ακόμη κι οι τελετές των Αγιασμών πραγματοποιήθηκαν διαφορετική από τη συνήθη ώρα, δηλαδή τις τελευταίες πρωινές, λόγω της εορτής του Σταυρού. 

Το μόνο που παρέμεινε ίδιο, ήταν πως οι μαθητές κατέφτασαν με τα σακίδιά τους, παρέλαβαν τα βιβλία τους και «δοκίμασαν» τα ίδια συναισθήματα με το πρώτο και το τελευταίο κουδούνι της πρώτης μέρας στο σχολείο.

Ο Δήμος Κομοτηνής έκανε αγώνα δρόμου αλλά τελικά τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές καθαρά, ενώ παραδόθηκαν από μία μάσκα (η δεύτερη θα δοθεί εντός εβδομάδας) στους μαθητές, καθώς κι από ένα παγούρι σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Το μεγάλο μέγεθος της μάσκας και το μικρό μέγεθος του παγουριού ήταν από τα πρώτα απρόοπτα της ημέρας, που καταγράφηκαν πανελλαδικά.

Ανά την Επικράτεια γίναμε μάρτυρες κι απολύτως καταδικαστέων πράξεων, όπως ένα περιστατικό στα Χανιά, όπου πατέρας ξυλοφόρτωσε καθηγητή, ο οποίος φέρεται να μην δέχθηκε τον γιο του δίχως μάσκα. Το περιστατικό καταδίκασε η Υπουργός και πήρε ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Οι αρνητές της μάσκας κατά περιπτώσεις, δεν κράτησαν την άποψή τους για την εαυτό τους, αλλά έγιναν επιθετικοί, λεκτικά ή σωματικά, εις βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αγιασμοί κι ευχές
Στην Κομοτηνή, οι επίσημοι Αγιασμοί πραγματοποιήθηκαν για τη μεν Πρωτοβάθμια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής για τη δε Δευτεροβάθμια στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Και τους δύο Αγιασμούς τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων και μετέφερε το μήνυμα «θα βγούμε νικητές» αναφερόμενος στην πανδημία, την οποία κάλεσε άπαντες να μην την φοβηθούν. Θύμισε, επίσης, ότι η Κομοτηνή γιορτάζει το 2020 τα 100 χρόνια ελευθερίας της, ενώ το 2021 επιφυλάσσει μία άλλη επέτειο για τον ελληνισμό, τα 200 χρόνια από την αρχή της ελληνικής επανάστασης του ’21. Τις ευχές του μετέφερε κι ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, με μήνυμα για την πολυπολιτισμικότητα των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Απών από τις τελετές, αλλά παρών με το έγγραφο μήνυμά του, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μετέφερε τις ευχές του και ζήτησε από τους μαθητές να τηρούν «πιστά τις υγειονομικές οδηγίες», εκφράζοντας από πλευράς του Δήμου την ετοιμότητα να πράττει τα δέοντα σε καθαριότητα, απολυμαντικά και όπου αλλού χρειαστεί.

Την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Π.Ε. Ροδόπης αντίστοιχα, μετέφεραν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, που ήταν παρόντες και στις δύο τελετές, παροτρύνοντας τους μαθητές να φορούν τις μάσκες τους. Παρών ήταν κι ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, που εκτός από τις ευχές μετέφερε και τα πυρά του προς την κυβέρνηση για προβληματικό σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Νέα χρονιά, ίδια σχολεία
Υγεία και δύναμη ευχήθηκε από θέσης του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Μαρίνος Κωνσταντινίδης, μαζί και ένα σημαντικό παράπονο: «να δρομολογηθούν επιτέλους κτιριακές υποδομές, να γίνουν νέα σχολεία!», στον απόηχο και της ιστορίας με τη δίχρονη προσχολική αγωγή, τα προκάτ και τις προσωρινές λύσεις στον Δ. Κομοτηνής που έχει παρακολουθήσει στενά ο «Χ».

Τους μαθητές να προσαρμοστούν στις συνθήκες του κορωνοϊού κάλεσε η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Μαίρη Κοσμίδου, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας: «ας βάλουμε το χαμόγελο πίσω από τη μάσκα μας (αν θέλουμε βέβαια ας το ζωγραφίσουμε και πάνω της) ακόμη και αν νομίζουμε ότι δε φαίνεται. Φαίνεται πραγματικά όμως, και να είστε σίγουροι γι αυτό, στα μάτια μας και στην ψυχή μας».

Μιλώντας εκ μέρους των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Π.Ε. Ροδόπης Στέφανος Μακρυγιάννης έκανε λόγο για κενά δασκάλων από σχολεία της περιοχής κι ευχήθηκε ο επίλογος της χρονιάς να βρει άπαντες υγιείς.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.