fbpx «Δεύτερες σκέψεις» από την απόφαση των Τμημάτων του ΔΠΘ για «ηλεκτρονική» εξεταστική
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΣΕ ΑΝΑΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

«Δεύτερες σκέψεις» από την απόφαση των Τμημάτων του ΔΠΘ για «ηλεκτρονική» εξεταστική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
εξεταστική

Ούτε τον Σεπτέμβριο θα καθίσουν στα έδρανα για εξετάσεις οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Κομοτηνής

Θανάσης Τσολάκης

Ούτε τον Σεπτέμβριο θα καθίσουν στα έδρανα των αμφιθεάτρων για να δώσουν εξετάσεις οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Τμημάτων του ΔΠΘ που λειτουργούν στην Κομοτηνή, αφού απάντων οι συνελεύσεις αποφάσισαν και ανακοίνωσαν ότι και η προσεχής εξεταστική θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Μόνη εξαίρεση το Τμήμα Πολιτική Επιστήμης στο οποίο ο τρόπος εξέτασης θα ποικίλλει από μάθημα και θα γίνει γνωστός άμα τη ανακοινώσει του προγράμματος. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κομοτηνή λειτουργούν εννέα Τμήματα: Νομικής, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης. 

Απογοήτευση και σκεπτικισμός στην τοπική αγορά 
Η από μέρες κυοφορούμενη είδηση, επιβεβαιώθηκε την τελευταία ημέρα του Ιουλίου -ως είχαν υποχρέωση οι συνελεύσεις των Τμημάτων- προκαλώντας απογοήτευση στους παράγοντες της τοπικής αγοράς καθώς μεγάλο μέρος του τζίρου της οφείλεται στους φοιτητές. 

«Είμαι ο πρώτος που έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου από τον Ιούνιο για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη για την αγορά της Κομοτηνής. Σεβαστά τα υγειονομικά μέτρα, όλα, αλλά δεν μας έχουν πείσει οι πανεπιστημιακές αρχές γιατί επιλέγουν αυτό τον τρόπο, τη στιγμή που είναι ανοιχτά όλα τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, ενώ οι φοιτητές είναι ενήλικες» σχολιάζει στον «Χ» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης και προβληματίζεται: «Όπως ήταν τον Ιούνιο αρνητικό το αποτύπωμα, έτσι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο. Αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Μήπως θα γίνουν και τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση; Όπως έγινε στο διάστημα της καραντίνας; Αυτό θα σημάνει πολλές δυσκολίες γιατί το πανεπιστήμιο εκτός από πνευματικός φάρος είναι και πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή. Η περιοχή δεν έχει τουρισμό και βιομηχανία. Μία οικονομική βιομηχανία ήταν και το Πανεπιστήμιο, που όμως φθίνει ελέω κορωνοϊού, αλλά για μας δεν είναι τεκμηριωμένο το γιατί «κλείνει» το Πανεπιστήμιο. Πώς μπορούν  τα παιδάκια να τηρούν τα μέτρα και δεν μπορούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες;»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, η οποία παρατηρεί ότι «ήδη περνάμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, γιατί η επαναφορά της μάσκας έφερε και μία ανασφάλεια μεγαλύτερη και τώρα με αυτό που θα γίνει με την εξεταστική υφιστάμεθα ένα ακόμα πλήγμα στην οικονομία. 

Είχε αρνητικό αποτύπωμα η ηλεκτρονική εξεταστική του Ιουνίου, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το μετρήσουμε καθώς ήμασταν ακόμα στην περίοδο επανόδου από το lockdown. 

Τώρα όμως, που λειτουργούμε κανονικά θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την τοπική αγορά 

Ευελπιστούμε όμως ότι από τον Οκτώβριο, το Πανεπιστήμιο μας θα λειτουργήσει κανονικά και δεν θα έχουμε περαιτέρω θέματα». 

Και επειδή η φοιτητική κοινότητα επηρεάζει σημαντικά και την αγορά ακινήτου, με επιφύλαξη παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Όπως λέει η πρόεδρος του οικείου σωματείου, Χρύσα Κυριακούση «αν η εξ αποστάσεως πρακτική αφορά μόνο την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, όχι δεν θα επηρεαστεί. Αλλά, αν από κει και πέρα συνεχιστεί το ίδιο βιολί, πιθανώς και να επηρεαστεί». 

Όμως επιφυλάσσεται και αυτή και προβληματίζεται επίσης: «έχω μία επιφύλαξη για το πώς θα συνεχιστεί η ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό στην Κομοτηνή (εν. η εξ αποστάσεως εξεταστική) την ώρα που σε άλλες πόλεις έγιναν διά ζώσης). 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είχε ζητήσει την διά ζώσης διεξαγωγή της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, όμως όπως φαίνεται δεν εισακούστηκε. 

Όσο για τις αποφάσεις των Τμημάτων αυτές περιήλθαν εις γνώση του «Χ» είτε από τις ιστοσελίδες του καθενός, είτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις γραμματείες. Και είναι μη αναστρέψιμες, καθώς όπως είχε προ ημερών ενημερώσει η αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου, οι Συνελεύσεις των Τμημάτων όφειλαν έως την 31η Ιουλίου να αποφασίσουν τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής, ώστε η διοίκηση να κάνει τον αντίστοιχο προγραμματισμό. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.