fbpx «Δεν έχει γίνει τίποτα για το ανάχωμα που έσπασε»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ

«Δεν έχει γίνει τίποτα για το ανάχωμα που έσπασε»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαυρομμάτι
Δήμος Κομοτηνής
Γκαράνης Ιωάννης

Δέκα και πλέον ημέρες μετά την καταστροφή οι κάτοικοι περιμένουν…

Ανδρέας Αγελαρίδης

Ακόμα οι πληγές των κατοίκων του Μαυρομματίου -και όχι μόνο- από τις πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου που σημειώθηκαν στο νομό Ροδόπης δεν έχουν κλείσει. Οι κάτοικοι αγωνιούν για τις επόμενες βροχοπτώσεις, καθώς όπως καταγγέλλει κάτοικος του Μαυρομματίου «δεν έχει γίνει τίποτα για το ανάχωμα που έσπασε».

Η μαρτυρία του κατοίκου
Πάνω από δέκα 24ώρα συμπληρώθηκαν από τότε που συνέβησαν οι καταστροφές στο χωριού του Δήμου Κομοτηνής. Ο κος Κενάν, κάτοικος του χωριού, μιλώντας στον «Χ» εξηγεί πως «σήμερα είναι η 11η μέρα που έγινε η πλημμύρα. Το ανάχωμα έχει σπάσει σε τρεις μεριές και δεν έχει γίνει τίποτα. Απλά έστειλαν ένα μηχάνημα και ‘έπαιξε’ δύο - τρεις ώρες και έφυγε».

Εδώ και 10 μέρες είναι στο τρέξιμο λόγω της ζημιάς που υπέστη και σημειώνει πως «δεν έχουν κάνει τίποτα. Απλά μας πήραν τα έπιπλα που είχαν πλημμυρίσει μέσα στα σπίτι μας. Αυτό μόνο. Η αυλή μου είναι μέσα στην λάσπη».

Όπως λέει οι υπηρεσίες που πηγαίνουν στο χωριό «στις 10:00 ξεκινούν να δουλεύουν στις 12:00 φεύγουν. Δηλαδή ας καθίσουν λίγες ώρες παραπάνω δεν είναι ένα έργο απλό. Αυτό είναι μια καταστροφή και πρέπει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση και το έργο», αναφέρει απηυδισμένος. Χαρακτηριστικά τονίζει ο κάτοικος, «κοιμάμαι πάνω σε μια καρέκλα εδώ και δέκα μέρες».

Υπό τον φόβο νέα πλημμύρας, αναφέρει ότι «εάν ξαναγίνει πλημμύρα τώρα που είναι ανοιχτό το ανάχωμα, πάλι τα νερά θα μπουν κατευθείαν μέσα στα σπίτια μας». Στον επίλογο του ο κος Κενάν, σημειώνει πως οι αρμόδιοι φορείς ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον και «κανείς δεν κάνει τίποτα».

«Να μας φέρουν έστω ξύλα. Παγώνουμε»
Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στην χώρα μας και οι κάτοικοι πέρα από το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν έχουν να αντιμετωπίσουν και το τσουχτερό κρύο.

«Δεν έχουμε ξύλα για να κάψουμε και να ζεσταθούμε. Πηγαίνουμε από εδώ και από εκεί για να βρούμε ξύλα. Ούτε σόμπες, ούτε τίποτα δεν μας έφεραν. Παγώνουμε», τονίζει μια άλλη κάτοικος του χωριού. 

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο Μαυρομμάτι
Το κλιμάκιο  της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έφτασε στη Ροδόπη προχθές και αφού την Πέμπτη 21/01 κατέγραψε τις ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις στους Δήμους Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών, χθες βρέθηκε στο Μαυρομμάτι για τον ίδιο λόγο.

«Ήρθαν είδαν τα σπίτια κτλ. Μόνο αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν, γιατί ήταν πολύ λογικοί και έκαναν την δουλειά τους. Ήταν για εμένα η μοναδική υπηρεσία που τα είδαν τόσο ‘σοβαρά’ τα πράγματα», λέει ο κος Κενάν. 

Το κλιμάκιο συνόδευε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ενώ στο χωριό βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ισμαήλ Λεβέντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής έγινε «συνολική καταγραφή των σπιτιών και των αποθηκών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο χωριό Μαυρομμάτι».

Πραγματοποιήθηκε η καταγραφή και το κλιμάκιο θα εισηγηθεί στο Υπουργείο την περιοχή που πρέπει να οριοθετηθεί. Τα πιστωτικά μέτρα που θα ληφθούν αποφασίζονται από το Υπουργείο και οι αποζημιώσεις των κατοίκων είναι κυβερνητική απόφαση, όπως εξήγησαν τα στελέχη του κλιμακίου.  

Επιπροσθέτως, όπως γίνεται γνωστό από τον Δήμο Κομοτηνής, «η επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής που πραγματοποίησε την καταγραφή των ζημιών την μεθεπόμενη της καταστροφής, ολοκλήρωσε το έργο της και συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από όλους τους πληγέντες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών έκθεση από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής όπου θα αναφέρεται το αναλυτικό ποσό αποζημίωσης που αναλογεί σε κάθε οικογένεια και το συνολικό ποσό που αιτείται ο Δήμος για την αποζημίωση των κατοίκων».

Γ. Γκαράνης: «Θα φροντίσουμε τον άμεσο καθαρισμό του καναλιού που βρίσκεται μπροστά στον οικισμό»
Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου το θέμα χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες στο Μαυρομμάτι για να δρομολογήσουν την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στα νοικοκυριά τους.   

Επίσης τόνισε πως με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους πληγέντες και θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα δρομολογηθεί ταχύτερα η καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς η Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τον επίλογό του θύμισε ότι τα αναχώματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο «πραγματοποίησε μικρές εργασίες, αλλά χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους. Ως Δήμος Κομοτηνής θα φροντίσουμε τον άμεσο καθαρισμό του καναλιού που βρίσκεται μπροστά στον οικισμό και θα προχωρήσουμε σε μια μικρή αντιπλημμυρική παρέμβαση, γιατί ο όγκος του νερού που έρχεται από το ποτάμι είναι πολύ μεγάλος. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια θα αποκαταστήσει τις βλάβες στο ανάχωμα το συντομότερο δυνατό».

Εν κατακλείδι, οι κάτοικοι του Μαυρομματίου δέκα και πλέον μέρες μετά την πλημμύρα δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους και κάνουν λόγο για αμέλεια των αρμόδιων αρχών και ότι τους έχουν αφήσει μόνους τους να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της ζημιάς. Η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Ροδόπης έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο ουκ ολίγες φορές. Το ζητούμενο είναι όμως από τα λόγια να πάμε επιτέλους στις πράξεις και όχι να ρίχνουμε το «μπαλάκι» των ευθυνών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπερβάλλον ζήλος και νταηλίκι εκ του ασφαλούς,  όργανα της τάξης που παρεκτρέπονται και παραβατούν, η άσκηση των καθηκόντων με διαταγές σκληρής γραμμής άνωθεν και   λανθασμένες εκτιμήσεις της κατάστασης με σ