fbpx Δ. Πέτροβιτς: «Το μεταναστευτικό ανεστάλη ένεκα κορωνοϊού»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2020 - 10:00
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΝ «Χ»

Δ. Πέτροβιτς: «Το μεταναστευτικό ανεστάλη ένεκα κορωνοϊού»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιπεριφερειάρχης
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Δημήτρης Πέτροβιτς

Ο αυτοδιοικητικός ζητάει από την Πολιτεία να μην θυμάται τον Έβρο μόνο στα δύσκολα και γνωστοποιεί τον τρόπο ενίσχυσης της ασφάλειας στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Διονύσης Βοργιάς

Την άποψη που καταγράφεται στην έκθεση του Frontex, ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις ενδέχεται να επανέλθουν μετά το «κύμα» του κορωνοϊού, συμμερίζεται σε live συνέντευξη στον «Χ» κι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, παρατηρώντας πως «το μεταναστευτικό ανεστάλη ένεκα του κορωνοϊού» και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου πως «ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι με την μεγαλύτερη πτώση της στάθμης του ποταμού Έβρου, μπορεί να έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα επιχείρησης εισόδου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα». Χαρακτήρισε, μάλιστα ως «λογικό» να επιστρέψουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Θυμίζει πάντως στην απέναντι πλευρά -την οποία κατηγόρησε για «εργαλειοποίηση των μεταναστών»- πως «το σχέδιο της Τουρκίας δεν πέτυχε», ενώ πλέον η Ελλάδα έχει στο πλευρό της και τον Frontex, που «οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ποια είναι η εικόνα στα σύνορα». Όσο για την επί σχεδόν δύο μήνες κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κος Πέτροβιτς την χαρακτήρισε ως «πόλεμο χωρίς όπλα».

Ενίσχυση φράχτη και κατασκευή πυλώνων ελέγχου
Συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είχε πρόσφατα ο Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος μετέφερε την πληροφορία ότι «ο φράχτης θα επεκταθεί σε μεγάλη έκταση προς το Νότο». Πιο αναλυτικά είπε: «Ο φράχτης στις Καστανιές είναι περίπου 11,5 χιλιόμετρα. Κατασκευάστηκε μετά το 2012 και καλό θα ‘ναι να αντιληφθούν όσοι μας παρακολουθούν τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε τον φράχτη, με 25.000 άτομα απέναντι σε χερσαίο έδαφος […]. Το υπόλοιπο τμήμα είναι η οριογραμμή του Έβρου - θα επεκταθεί ο φράχτης σε σημεία επικίνδυνα μέχρι το Δέλτα του Έβρου». Ο αντιπεριφερειάρχης θύμισε ότι με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αίρονται τα όποια οικονομικά ή λοιπά προβλήματα, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η επέκταση του φράχτη.

Ο κος Πέτροβιτς έδωσε επίσης την είδηση, ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα «θα τοποθετηθούν 11 πενηντάμετροι πυλώνες, οι οποίοι θα έχουν υπερσύγχρονα μέτρα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, για να παρακολουθούν τι συμβαίνει στην ελληνική μεθόριο».

400 συνοριοφύλακες προστίθενται στο μέτωπο
Εκτός από τα μέσα ενίσχυσης, το «σπουδαιότερο» όπως είπε ο κος Πέτροβιτς, είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό. Προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ο διαγωνισμός για πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Επικουρικά, ο αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε πρόταση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να γίνουν οι εξετάσεις στην Αλεξανδρούπολη κι όχι στη Θεσσαλονίκη […]. Μου είπε προσωπικά ότι το αίτημα είναι δεκτό».

Πάντως, επικουρικά υπάρχουν ακόμη τρία αιτήματα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πέτροβιτς: Πρώτον, η πρόσληψη επιπλέον συνοριοφυλάκων για τον Έβρο γιατί «οι αστυνομικοί κάποια στιγμή θα φύγουν» αλλά «ο Έβρος έχει 200 χιλιόμετρα μέτωπο με την Τουρκία». Δεύτερον, ένας δεύτερος διαγωνισμός για πρόσληψη συνοριοφυλάκων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τρίτον, η διευκόλυνση των Θρακιωτών που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εκτός Θράκης, να επιστρέψουν στην περιοχή.

«Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα»
Με την παραδοχή ότι «έχουμε δημογραφικό πρόβλημα», ιδίως στον Βόρειο Έβρο, αλλά και το παράπονο πως «το κράτος δεν πρέπει να δηλώνει την παρουσία του (στον Έβρο) μόνο όταν έχουμε μία κρίση», ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε σύμμαχος της πρότασης που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών σε όλα τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, ενώ πρόσθεσε και κάποια δικά του διαχρονικά αιτήματα, όπως η εγκατάσταση της Σχολής Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος στον Έβρο ή της Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με τον κο Πέτροβιτς, μάλιστα, αυτές οι προτάσεις είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν, καθώς απλώς θέτει ζήτημα μετεγκατάστασης κι όχι δημιουργίας μίας νέας δομής.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.