fbpx Αυτός ο σύλλογος αγκαλιάστηκε από όλους τους συγχωριανούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΡΑΝΟΒΟΥΝΙΟΥ "ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"

Αυτός ο σύλλογος αγκαλιάστηκε από όλους τους συγχωριανούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Γενέσιον της Θεοτόκου
Μεγάλο Κρανοβούνιο

"Να μαζέψουμε τον κόσμο στο χωριό", αυτός είναι ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος του συλλόγου, όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρος Ναθαναήλ Μολλάς

Με ορμητήριο το μερικώς ανακαινισμένο πολιτιστικό κέντρο του χωριού αρχίζει τις δράσεις του

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία επίσημη αρχή για τις δράσεις του που στόχο έχουν να συσφίξουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών του συλλόγου και των κατοίκων του Μεγάλου Κρανοβουνίου και να προσδώσουν ζωντάνια στον οικισμό. Αυτό ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου στο μερικώς ανακαινισμένο πολιτιστικό κέντρο Μεγάλου Κρανοβουνίου, όπου τελέστηκε ο πρώτος αγιασμός από τον ιερέα Πασχάλη Μολλά για τα μέλη και τους φίλους του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Γενέσιον της Θεοτόκου". Τον Νοέμβριο ξεκίνησε την λειτουργία του ο σύλλογος και άμεσα προχώρησε στο να βρει έδρα και να μπορεί εκεί να οργανώνει τις δράσεις του, παρέχοντας ταυτόχρονα στέγη σε χορευτικά τμήματα αλλά και σε δραστηριότητες που μελλοντικά θα ενταχθούν στο καλεντάρι του. 

"Να μαζέψουμε τον κόσμο στο χωριό", αυτός είναι ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος του συλλόγου, όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρος Ναθαναήλ Μολλάς. Οι άνθρωποι του συλλόγου κινητοποιήθηκαν καταρχήν για την χρήση του πολιτιστικού κέντρου που παρέμενε κλειστό και φθείρονταν λόγω της εγκατάλειψης. Ο Δήμος Κομοτηνής ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και τους το παραχώρησε για χρήση. Επίσης, οι υπηρεσίες του Δήμου συνέδραμαν ώστε το κτίριο να εξωραϊστεί μέχρις ένα βαθμό, ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του οικισμού. Σε αυτό το κτίριο έγινε ο αγιασμός με τον κο Μολλά και τα μέλη της διοίκησης να υποδέχονται φίλους και συγχωριανούς, αλλά και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους φορέων, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιάννης Μουρτίδης και άλλους.

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Μεγάλου Κρανοβουνίου για τη δημιουργία ενός συλλόγου, δραστήριου και ζωντανού, ανέδειξε ο κος Μολλάς και έκανε γνωστό ότι ήδη ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη και αναμένεται να εγγραφούν περισσότεροι. "Θέλουμε να δώσουμε ζωή στο χωριό και όσο μπορούμε να βοηθήσουμε, να κάνουμε πράγματα για το Μεγάλο Κρανοβούνιο". Το πολιτιστικό κέντρο θα είναι το ορμητήριο του συλλόγου και ήδη στεγάζει το χορευτικό τμήμα με 27 μέλη. Παράλληλα θα γίνουν περαιτέρω προσπάθειες αναβάθμισης του κτιρίου. Σε κάθε προσπάθεια που αφορά στον σύλλογο, πρωτοστατούν οι διοικούντες και όλα τα μέλη, με τον κο Μολλά να ευχαριστεί άπαντες για την συνεισφορά τους στο να αποκτήσει το χωριό τους ένα κύτταρο πολιτισμού.

Την διοίκηση του συλλόγου συνθέτουν σήμερα: πρόεδρος Ναθαναήλ Μολλάς, αντιπρόεδρος Χρύσα Ρίζου, γραμματέας Ντίνα Ιατροπούλου, ταμίας Δήμητρα Καπιτζόγλου, μέλη Χρήστος Κυριάκογλου, Κατερίνα Ιγνατίδου και Μένια Γεωργουλιού.

Οι σκοποί του συλλόγου περιγράφονται στο καταστατικό του και είναι μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του πολιτιστικού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού, των μελών και των φίλων του Συλλόγου. Η διατήρηση της εθνικής, πολιτιστικής κοινωνικής και θρησκευτικής παράδοσης των κατοίκων του οικισμού, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση αναβίωσης των παραδόσεων του οικισμού με σκοπό την διατήρησή τους.

Η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ των μελών του συλλόγου και των κατοίκων του οικισμού. Η σύσφιξη των συναισθηματικών δεσμών των μελών και απάντων των συντοπιτών του Μεγάλου Κρανοβουνίου, τόσο με τον οικισμό, όσο και με τους υπόλοιπους Συλλόγους της Ελλάδος, ως και τη γενέτειρα πατρίδα του οικισμού, η οποία είναι το Φανάρι Σηλυβρίας Ανατολικής Θράκης. Η προβολή του Μεγάλου Κρανοβουνίου, η ανάδειξη των προβλημάτων και η προσπάθεια επίλυσης αυτών. Η οργάνωση και η πραγματοποίηση διαφόρων πολιτιστικών, μορφωτικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Η προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Μεγάλου Κρανοβουνίου αλλά και η προσφορά αρωγής για περιβαλλοντικά ζητήματα σε όμορους οικισμούς.  

Τα επίσημα εγκαίνια του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Το γενέσιον της Θεοτόκου" θα γίνουν πολύ σύντομα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ