ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Αυτοψία Ευστράτιου Πλωμαρίτη στην 1η Τοπική Μονάδα Υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευστράτιος Πλωμαρίτης
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
ΤΟΜΥ
Υγειονομική Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στις 10 Μαρτίου περιμένουμε το άνοιγμα και της 2ης ΤΟΜΥ στο 1ο ΚΑΠΗ 


Την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και νέες προσλήψεις, ανακοίνωσε ο κος Πλωμαρίτης

Διονύσης Βοργιάς

Την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της Κομοτηνής, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές Μαρτίου όπως σας ενημέρωσε ο Χρόνος, επισκέφθηκε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης. 
Ο Ευστράτιος Πλωμαρίτης βρέθηκε εντός του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η νέα αυτή δομή (πίσω από το μουσικό σχολείο Κομοτηνής - Κτίριο ΕΚΑΒ), προκειμένου να ξεναγηθεί εντός αλλά και να συζητήσει με τους εργαζομένους αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας. 


Ο κος Πλωμαρίτης μας πληροφόρησε ότι, σε συζητήσεις που είχε με τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, δόθηκε η δέσμευση ότι περί τις 10 Μαρτίου θα είναι έτοιμη και η δεύτερη ΤΟΜΥ, καθώς η πρώτη στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Σισμανόγλειο και η δεύτερη σε κτίριο που ανήκει στο δήμο Κομοτηνής, δηλαδή στο 1ο ΚΑΠΗ, στην περιοχή της δημοτικής αγοράς. 


Ο τελικός σχεδιασμός αφορά τέσσερις ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή (δηλαδή δύο ακόμη: Μία στο Πολυλειτουργικό και μία στην περιοχή των ΚΤΕΛ), οι οποίες θα λειτουργούν 7:00 με 22:00 αλλά μέχρι στιγμής η λειτουργία (όταν και το προσωπικό που έχει προσληφθεί και για τις δύο μονάδες θα πάει και στην 2η ΤΟΜΥ) θα είναι πρωινής βάρδιας, δηλαδή 7:00 με 15:00. Όπως κι αν έχει καλό είναι να επικοινωνείτε με τα 25313-50832/33, καθώς ίσως υπάρξει κάποια τροποποίηση, όπως είχαμε ήδη.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ωράριο λειτουργίας: 7:00 με 15:00 Καθημερινές
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25313-50832/33
E-mail: tomy_komotini1@4ype-pedy.gr
Τοποθεσία: 1ο ΤΟΜΥ (πίσω από το μουσικό σχολείο), 2ο ΤΟΜΥ (στο 1ο ΚΑΠΗ - δεν λειτουργεί ακόμη)
Προσωπικό (συνολικά και στις δύο ΤΟΜΥ): 3 γενικοί ιατροί, 2 παθολόγοι, 2 παιδίατροι, 4 νοσηλευτές/τριες Π.Ε., 1 κοινωνική λειτουργός μέχρι στιγμής, 2 διοικητικοί υπάλληλοι, και 2 επισκέπτες υγείας.
Οι ΤΟΜΥ αναμένεται - αν αξιοποιηθούν από τους πολίτες στο μέγιστο και "στεριώσουν" στα χρόνια - να επιφέρουν αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων, καθώς πολλά περιστατικά (είτε παθήσεων, είτε ασθενειών, είτε μικροτραυματισμών) που απευθύνονται σε αυτά, μπορούν να αντιμετωπιστούν από την πρωτοβάθμια φροντίδα των ΤΟΜΥ. 


Επίσης στις ΤΟΜΥ λειτουργεί και υπηρεσία συνταγογραφήσεων, αποφορτίζοντας έτσι τα αντίστοιχα τμήματα των Νοσοκομείων. Το ιατρικό προσωπικό των ΤΟΜΥ θα διατηρεί αρχείο των ασθενών, τους οποίους αναλόγως τη διάγνωση θα παραπέμπει στο Νοσοκομείο.


ΕΥ. ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ: "ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ"
"Η δομή λειτουργεί και θα λειτουργεί αρχικά σε πρωινό ωράριο, γιατί μας λείπουν οι ιατροί", μας είπε ο Ευστράτιος Πλωμαρίτης, επισκεπτόμενος την 1η ΤΟΜΥ Κομοτηνής, και συνέχισε: "Ο δήμος Κομοτηνής μας έχει πει ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα είναι έτοιμη και η δεύτερη Δομή στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής. Εκεί θα πάει το μισό προσωπικό από αυτό που βρίσκεται σήμερα στο 1ο ΤΟΜΥ. Το προσωπικό αυτό προσωρινά φιλοξενείται στην 1η ΤΟΜΥ και τη λειτουργεί το απόγευμα. Μετά όμως όταν το προσωπικό φύγει για να πάει στο μόνιμο χώρο του, οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας θα λειτουργούν πρωινές ώρες, μέχρι να γίνουν και νέες προσλήψεις για την απογευματινή βάρδια". Αναφορικά με την σημασία λειτουργίας αυτών των δομών, ο κος Πλωμαρίτης είπε: "Η σημασία της λειτουργίας αυτών των δομών θα φανεί στην καθημερινότητα του πολίτη, γιατί εδώ είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εδώ υπάρχει ο οικογενειακός ιατρός και παιδίατρος, ο οποίος και θα έχει τη λίστα των ασθενών που θα παρακολουθεί. Όλοι οι ασθενείς θα εγγραφούν σε ιατρούς, δηλαδή την δεύτερη φορά που θα έρθει ο ασθενής, θα πρέπει να επιλέξει ιατρό και να εγγραφεί σε αυτόν. Δεν μπορεί να έρχεται χύμα εις το διηνεκές, ώστε ο οικογενειακό ιατρός να παρακολουθεί και να κατευθύνει τους δικούς του ασθενείς, όπως θα κάνουν αντίστοιχα και οι παιδίατροι για τους μικρούς ασθενείς". Κατόπιν, είπε ότι μετά από πολλά χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, χαρακτηρίζοντας τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για το Σύστημα Υγείας ως "φιλόδοξο".

"Ο οικογενειακός ιατρός ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 1983 από τον γενέθλιο νόμο του ΕΣΥ και υλοποιείται τώρα σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί ο τομέας της υγείας, ιδίως της πρωτοβάθμιας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτές τις δομές, γιατί καταλαβαίνουν ότι παίζουν ρόλο", είπε, αναδεικνύοντας ότι οι ΤΟΜΥ θα αναπτύσσουν εξωστρέφεια και θα προάγουν την πρόληψη. "Οι ΤΟΜΥ αποτελούν την για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ολοκληρώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας", είπε.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Με απόφαση υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η πρωτοβάθμια περίθαλψη γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα: Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία θα περιληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, υπαίθρου και οι δομές του ΠΕΔΥ, όπως αυτή της Κομοτηνής στο ΙΚΑ. Ο κος Πλωμαρίτης κατέθεσε και το σχόλιό του αναφορικά με τη εξαγγελθείσα αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας.

"Η δεύτερη δομή (πρωτοβάθμιας περίθαλψης) είναι τα Κέντρα Υγείας, τα παλιά ΠΕΔΥ. Τα Κέντρα Υγείας, στην επαρχία και στις πόλεις, θα λειτουργούν με ιατρούς ειδικοτήτων (ορθοπεδικό, καρδιολόγο, γυναικολόγο, ψυχίατρο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο). Έχουμε εντάξει τα Κέντρα Υγείας στο ΕΣΠΑ και η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε. Ήδη έχουμε πάρει τις προσφορές κι έχουν υποβληθεί και οι ενστάσεις. Αυτό δεν σας κρύβω ότι με ανησυχεί λίγο, γιατί είναι ένας διαγωνισμός 1.006.000 ευρώ, άρα υπάρχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον από τις εταιρίες και όταν υπάρχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον οι εταιρίες χτυπιούνται και τραβούν τα δικαστήρια σε ατέρμονες διαδικασίες.

Ελπίζω όμως ότι γρήγορα θα τελειώσουμε και θα έχουμε καινούργια μηχανήματα ακτινολογικά με ψηφιακούς εκτυπωτές. Δηλαδή αναβαθμίζουμε όλο το Σύστημα Υγείας, δηλαδή όχι μόνο φτιάχνουμε τις ΤΟΜΥ αλλά αναβαθμίζουμε κι όλα τα Κέντρα Υγείας. Θα κάνουμε κι άλλες προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας, ώστε για παράδειγμα ο γενικός ιατρός του ΤΟΜΥ να παραπέμπει τους ασθενείς πρώτα στα Κέντρα Υγείας των πόλεων, όπου θα κάνει τις εξετάσεις του", είπε αναλυτικά. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ