ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Αυτό το Πάσχα αφετηρία για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάσχα
Κομοτηνή
Εκκλησία
Μητροπολίτης

«Μην φέρνετε άλλα διαζύγια στη μητρόπολη», ζήτησε ο κκ. Παντελεήμων τη Μεγάλη Παρασκευή από χιλιάδες πιστούς που κατέκλυσαν το ηρώο και την πλατεία Ειρήνης


Οι καμπάνες της Ανάστασης ακούστηκαν σε φυλακές, νοσοκομεία, απομακρυσμένα χωριά, κωμοπόλεις της Ροδόπης και μέσα στην Κομοτηνή

Διονύσης Βοργιάς

Η Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε, όπως κάθε χρόνο, με τον χαρμόσυνο ήχο των καμπαναριών που σημάνουν την Ανάσταση του Χριστού. Είτε κανείς πιστεύει με πάθος, είτε ακολουθεί τα «βασικά» θρησκευτικά δρώμενα, είτε απορρίπτει τον χριστιανισμό ή επιλέγει άλλη θρησκεία, το μήνυμα αγάπης που έρχεται στο προσκήνιο κάθε Πάσχα είναι καθολικά αποδεκτό. 


Το μήνυμα της Ανάστασης αποτελεί διδαχή προς τον καθένα μας ξεχωριστά, ώστε να κάνει μια ενδοσκόπηση, να δει που αδίκησε τους συνανθρώπους του. Η οικονομική κρίση μας δοκιμάζει καθημερινά. Το άδειο πορτοφόλι βγάζει προς τα έξω πολλές φορές τον «αρνητικό» μας εαυτό, η καθημερινή μιζέρια μας οδηγεί σε αντίστοιχα μίζερα συναισθήματα και μας γεμίζει με περίσσεια αποθέματα άγχους και πίεσης.

Το Πάσχα και η Ανάσταση όμως, προτάσσουν την καλοσύνη, η οποία μπορεί να αποτελέσει οδηγό στην καθημερινότητά μας. 
Αυτό το Πάσχα ας λειτουργήσει ως αφετηρία για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι! Στην οικογένειάς μας, στις σχέσεις, με συγγενείς, συνεργάτες, ακόμη και περαστικούς, ανθρώπους πλούσιους ή ανθρώπους φτωχούς, ανθρώπους με αξιώματα ή ανθρώπους της καθημερινότητας. Ενωμένοι ζούμε ομορφότερα.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: «ΕΝΩΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ»
Όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, της Μεγάλη Παρασκευή, επιτάφιοι της Κομοτηνής συγκεντρώνονται στο Ηρώο. Έτσι και φέτος σε κλίμα κατάνυξης «ενώθηκαν» οι επιτάφιοι από τους: μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ναό Της Του Θεού Σοφίας, καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ναό Αγίου Γεωργίου. 


Μπροστά σε χιλιάδες πιστούς, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ. Παντελεήμων απηύθυνε το μήνυμά του. «Μην φέρνετε άλλα διαζύγια στη μητρόπολη. Πονάει η καρδιά μου όταν βλέπω οικογένειες να διαλύονται», ήταν το κυριότερο μήνυμά του, όπως εκλάβαμε τα λεγόμενά του. Ο ίδιος ζήτησε ομόνοια, αγάπη και ταπεινότητα, και να κρατάμε δεμένες τις οικογένειές μας. Αρχικά, βέβαια, είπε πως «ο Χριστός μας άνοιξε το δρόμο και εμείς πορευόμαστε.

Όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλης μας, με ένα στόμα και μια καρδιά, αναφερόμαστε σε Εκείνον», και για την ταφή του Χριστού εξήγησε πως ο «μάταια φυλούσαν τον τάφο. Γιατί, δεν είναι δυνατό Αυτός που έδωσε τη ζωή στον άνθρωπο, να παραμείνει μέσα στον τάφο. Απλώς το σώμα του ξενοδοχείται σε αυτόν, μέχρι να αναστηθεί».

Στη συνέχεια, απηύθυνε το μήνυμά τους προς τους παρευρισκομένους και, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Σας παρακαλώ, ως πατέρας και αδελφός σας, ως ο επίσκοπος αυτής της περιοχής την οποία με εμπιστεύτηκε η εκκλησία και η πρόνοια του Θεού, να σας πω κάποιες αλήθειες, γιατί από το στόμα μου μόνο αλήθειες θα ακούτε. Μην γινόμαστε Πιλάτοι μέσα στις οικογένειές μας. Κρατείστε ενωμένες τις οικογένειές σας, φτάνουν τα διαζύγια και οι χωρισμοί! Μια οικογένεια κρατιέται με αγάπη και ταπείνωση. Η οικογένειά σας είναι η κατ’ οίκον εκκλησία κι έχετε υποχρέωση να την κρατήσετε». 


Στο τέλος, αναφέρθηκε και στους νέους, στην οικονομική κρίση και στην ανάγκη να παραμένουμε ενωμένοι κόντρα στις δυσκολίες και να μην μας διχάζουν τα πάντα.


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ
Η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής μερίμνησε ώστε το «Χριστός Ανέστη» να ακουστεί σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού Ροδόπης. Έτσι, τελετές πραγματοποιήθηκαν, έστω και νωρίτερα ακόμη και στο πιο μακρινό χωριό. Τρεις ξεχωριστές τελετές πραγματοποιήθηκαν στις Δικαστικές Φυλακές, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής.


Άνθρωποι που στερούνται το ύψιστο αγαθό, αυτό της ελευθερίας, άνθρωποι άρρωστοι και συγγενείς τους, κι άνθρωποι που αναπαύονται και συγγενείς τους, άκουσαν το μήνυμα της Ανάστασης, ένα θετικό μήνυμα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους.


Κορυφαία στιγμή για τη Ροδόπη, στις 24:00 του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα σε όλο το νομό. Στο μητροπολιτικό ναό η πιο λαμπρή τελετή, με την πιο ευρεία συμμετοχή.


Συνολικά, η εικόνα της Κομοτηνής και της Ροδόπης ήταν πως φέτος είδαμε περισσότερες ...φωτεινές λαμπάδες. Φαίνεται πως, ενώ τα χρόνια της αφθονίας η θρησκεία δεν είχε τόσο σημαντικό ρόλο, πλέον ο κόσμος ψάχνει σε αυτή γαλήνη, μηνύματα και κουράγιο.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μπορεί η κυβέρνηση Σύριζα  να επιχαίρετε ότι κατάφερε να νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο,  ώστε να μην κοπούν οι συντάξεις,  αλλά η διαδικασία  του επανυπολογισμού  που επεξεργάζονται  εδώ και πολλούς μήνες,  φα