ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΙΑ

«Αυτά που εξαγγέλθηκαν για τη Σαρία είναι ημίμετρα» λέει στον «Χ» ο δικηγόρος Γιάννης Κτιστάκις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαρία
Ανθρώπινα δικαιώματα
Γιάννης Κτιστάκης
Αλέξης Τσίπρας

Ο κος Κτιστάκις υπερασπίζεται την Κομοτηναία μουσουλμάνα που διεκδικεί την κληρονομιά του άνδρα της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 


Σύμφωνα με τον δικηγόρο η εφαρμογή της Σαρία δεν μπορεί να είναι προαιρετική, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να καταργηθεί εντελώς και να μην αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως δικαιικό σύστημα


 

Δήμος Μπακιρτζάκης

«Ημίμετρα» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη Σαρία, ο δικηγόρος Γιάννης Κτιστάκις, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. Να θυμίσουμε ότι ο κος Κτιστάκις είναι ο δικηγόρος που μαζί τον κο Κώστα Τσιτσελίκη υπερασπίζονται την κα Χατιτζέ Μολλά Σαλή από την Κομοτηνή, η οποία διεκδικεί την περιουσία που της άφησε ο αποθανών σύζυγός της με διαθήκη. Τη διαθήκη αυτή προσέβαλαν οι αδερφές του εκλιπόντος υποστηρίζοντας ότι η σύνταξή της αντίκειται στο ισλαμικό δίκαιο –δηλαδή τη Σαρία- και ως εκ τούτου η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού μετά από μια σειρά δικαστικών διενέξεων σε ελληνικό έδαφος και αφού το Ανώτατο Εφετείο είχε αποφασίσει ότι ο νόμος που έπρεπε να εφαρμοσθεί για το κληροδότημα του αποθανόντος συζύγου της, ήταν ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος και όχι η σχετική ελληνική νομοθεσία.


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει την προσφυγή της κας Σαλή στις 6 Δεκεμβρίου και ο κος Κτιστάκις έχει την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη συγκεκριμένη εξαγγελία, υπό την πίεση της επικείμενης απόφασης του ΕΔΑΔ που, όπως εκτιμά, θα δικαιώνει την πελάτισσα του, δηλαδή θα λέει ότι η διαθήκη του αποθανόντος ισχύει, πράγμα που εν τέλει σημαίνει ότι θα ακυρώνει τη Σαρία. 


«Οι εξαγγελίες έγιναν υπό το κράτος του πανικού της επικείμενης δίκης» παρατηρεί ο κος Κτιστάκις και αναλύει: «Οι εξαγγελίες δεν έχουν λογικό ειρμό γιατί αν η Σαρία είναι ένα κακό δίκαιο και πρέπει να επιτρέψουμε να πάει κάποιος και προς το αστικό δίκαιο τότε η επιλογή δεν έχει κανένα νόημα. Αν ο μουφτής είναι ένας κακός δικαστής και για αυτό ανοίγουμε τον δρόμο προς τον τακτικό δικαστή -αυτόν που ξέρουμε αυτόν που οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής της Θράκης διαγωνίζονται για πολλά χρόνια για να μπουν στην Σχολή Δικαστών για να παίξουνε αυτόν τον σοβαρό ρόλο της τρίτης εξουσίας της δικαστικής- αυτόν δεν μπορεί να τον παίξει ο μουφτής αλλά αν ισχύει αυτό δεν μπορούμε να τον έχουμε και παράλληλη επιλογή».


Με λίγα λόγια ο κος Κτιστάκις λέει ότι η εφαρμογή της Σαρία δεν μπορεί να είναι προαιρετική, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να καταργηθεί εντελώς και να μην αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως δικαιικό σύστημα. Συμπληρώνει δε, πως η προαιρετικότητα της Σαρίας, που προωθείται μέσα από το νομοσχέδιο για το οποίο μίλησε στην Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας, σε καμία περίπτωση δεν κινείται προς την κατεύθυνση της ισονομίας: «Υπάρχουν 47 χώρες στην Ευρώπη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Καμία χώρα πλην της Ελλάδος δεν εφαρμόζει Σαρία ή την Βίβλο, ούτε το βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο, είτε το δίκαιο των Καθολικών. Καμία δεν εφαρμόζει θρησκευτικό δίκαιο.

Εμείς είμαστε οι μοναδικοί που εφαρμόζουμε την Σαρία για ένα κομμάτι των πολιτών μας. Πάλι στις ίδιες χώρες επανέρχομαι -στις 47- δεν υπάρχει καμιά ανάμεσά τους, που έχει αναθέσει ούτε το τόσο δα δικαστικό καθήκον σε αξιωματούχο θρησκευτικό (καρδινάλιο, μητροπολίτη ή μουφτή)- είμαστε η μοναδική χώρα που το κάνουμε. Αυτή η νομική πραγματικότητα δείχνει πόσο απομονωμένοι είμαστε και για να σας το συνοψίσω, οποιαδήποτε εξαίρεση της Θράκης ή των μειονοτικών της Θράκης από τον γενικό κανόνα που ισχύει στην Ελλάδα από το ελληνικό σύνταγμα δεν μπορεί να είναι επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης. 
Δεν υπάρχει κανένας νομικός νόμος να εξαιρούνται αυτοί οι άνθρωποι από όσα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες σε αυτή την χώρα. Ισονομία σημαίνει ‘ίσος νόμος’, αλλά εδώ έχουμε διαφορετικό νόμο και χαιρόμαστε! Χαίρεται ο πρωθυπουργός και λέει ‘θα το κάνω έτσι, θα το κάνω αλλιώς’.

Δεν υπάρχει ισονομία αφού δεν εφαρμόζουμε τον ίδιο νόμο για όλους τους συμπολίτες μας. Η ισονομία θα υπάρχει όταν θα το κάνουμε αστικό κώδικα όπως συμβαίνει στις 47 ώρες της Ευρώπης»


Παράλληλα, ο κος Κτιστάκις υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της Σαρία δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως υποστηρίζουν κάποιοι λέγοντας: «Ας ανοίξουν τη Συνθήκη της Λωζάννης να μου βρούνε μια από τις δύο λέξεις ότι κάπου αναφέρεται αυτό. Αν έχει την λέξη, τον μουφτή ή την Σαρία. Το Ισλάμ δεν αναφέρει καν τις λέξεις και μερικοί αναφέρουν ότι επιτρέπει την ακινησία η Λωζάννη σε αυτά τα ζητήματα, είναι λάθος αυτό».


Δεν αποκλείεται κατάργηση της Σαρία μέσα στο 2018
Την ίδια ώρα ο κος Κτιστάκις «προβλέπει» την πλήρη κατάργηση της Σαρία μέσα στο 2018, ως απόρροια της επικείμενης απόφασης του ΕΔΑΔ, που θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά την εκτίμησή του θα είναι δικαιωτική για την μουσουλμάνα από την Ροδόπη. Συνεπεία αυτής της απόφασης, ο κος Κτιστάκις πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταργήσει τη Σαρία για να εναρμονιστεί το ελληνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό. 


Λέει χαρακτηριστικά: «Εγώ είμαι εμπλεκόμενος σε αυτή την δίκη και μπορεί να μην μιλάω αντικειμενικά, προτρέχω όμως και σας λέω ότι η απόφαση της ολομελείας μπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να πάρει πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2018 δηλαδή να οδηγηθεί στην πλήρη κατάργηση της Σαρία. Οποιαδήποτε συνετή πολιτική και όχι πολιτικάντικη πολιτική θα έλεγε ‘να περιμένω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δω τι θα μου πει και θα συντονίσω την δράση μου εκεί πέρα’. Έτσι έκανε η Ελλάδα και με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων: περίμενε την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έφτιαξε ένα νόμο που κανένας δεν μπορεί να της πει ‘γιατί τον έφτιαξες έτσι’ αφού υπάρχει δικαστική απόφαση».


Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος πιστεύει ότι θα αλλάξει και το καθεστώς του διορισμού των Μουφτήδων στη Θράκη, λέγοντας τα εξής: «το καθεστώς του διορισμού του μουφτή δεν στέκεται σε κανέναν νομικό κανόνα. Είναι ελληνικές πατέντες που είναι θέμα χρόνου να καταπέσουνε. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε ελεύθερες εκλογές για οποιοδήποτε θρησκευτικό ηγέτη εδώ στην Ελλάδα, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και οποιονδήποτε, και ταυτόχρονα να διορίζουμε τον μουφτή. Ο διορισμός του μουφτή είναι ένα έκτρωμα νομικό αυτήν την στιγμή με την σημερινή κατάσταση του νομικού μας πολιτισμού. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Η κυβέρνηση κάνει μια μάχη χαρακωμάτων για τον διορισμό του μουφτή που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Δεν μπορεί να σταθεί, όταν σε καμιά από τις 47 χώρες τις Ευρώπης δεν υπάρχουν δικαστικά καθήκοντα ούτε για τον καρδινάλιο, ούτε για μητροπολίτη, ούτε για μουφτή. Ξέρετε πόσοι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής δίνουν κάθε χρόνο και ξαναδίνουν για να περάσουν στην Σχολή Δικαστών; Το Σύνταγμα λέει ότι ο δικαστής πρέπει να περάσει από την Εθνική Σχολή Δικαστών για να είναι θεμελιωμένη η γνώση του και να βγάζει σωστές αποφάσεις. Πως μπορεί ένας μουφτής να βγάζει δικαστικές αποφάσεις;».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ