ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

"Αθλούμαι - ΧαράΖω το μέλλον" είπαν οι μαθητές της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλητισμός
Παιδιά
Σχολεία

Συγχρονισμένα σε όλα τα σχολεία της Ροδόπης πραγματοποιήθηκε η 4η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού


Ξ. Κωνσταντινίδου, σχολική σύμβουλος φυσικής αγωγής Θράκης: "Δεν έχουμε ελλείψεις γυμναστών, απλώς το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι πως δεν έχουν συσταθεί οι ομάδες φυσικής αγωγής"

Διονύσης Βοργιάς

"Αθλούμαι - ΧαράΖω το μέλλον" ήταν το σύνθημα της φετινής πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού, η οποία εορτάστηκε συγχρονισμένα και σε όλα τα σχολεία της Θράκης. Το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου οι μαθητές άκουσαν το κουδούνι να χτυπά, δεν μπήκαν όμως στις σχολικές τους αίθουσες, καθώς το πρόγραμμα περιελάμβανε διαλέξεις αθλητισμού και αθλητικά δρώμενα!


Αυτή ήταν και η 4η χρονιά, όπου διοργανώθηκε η συγκεκριμένη εορτή, ενώ υπάρχει σχεδιασμός ώστε από του χρόνου να μετατεθεί για τις 6 Απριλίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Ολυμπιακών Αγώνων. Το παραπάνω, εκτός από σημειολογία, θα έχει και πρακτικά αποτελέσματα, καθότι "το πρόβλημα είναι, και το έχει εντοπίσει το υπουργείο, πως δεν υπάρχουν σε όλα τα σχολεία γυμναστές, γι' αυτό κι αποσκοπεί στη μεταφορά της ημέρας προς την 6η Απριλίου όπου είναι η μέρα που παγκοσμίως εορτάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Με την αλλαγή ημερομηνίας, τα κενά θα καλυφθούν", όπως μας ενημερώνει η σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης, Ξανθή Κωνσταντινίδου. 
Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να μάθουν αρκετά πράγματα για γνωστά και παραμελημένα αθλήματα, με τη βοήθεια γυμναστών και καλεσμένων.

"Διαπιστώνω πως οι γυμναστές στη Θράκη, παρά τις όποιες δυσκολίες, κάνουν ωραία πράγματα στα σχολεία και συμπαρασύρουν θετικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν έχουμε ελλείψεις, αντίθετα έχουμε πλεόνασμα, απλώς το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι πως δεν έχουν συσταθεί οι ομάδες φυσικής αγωγής, με αποτέλεσμα να μην έχουν τακτοποιηθεί τα σχολεία στο θέμα των γυμναστών. Περιμένουμε το πρόβλημα να λυθεί μέσα στην εβδομάδα. Οι ομάδες φυσικής αγωγής που τα περασμένα χρόνια συνέδραμαν τα μέγιστα σε αυτή τη γιορτή, σήμερα δε μπόρεσαν να βοηθήσουν, γιατί δεν έχουν ακόμη συσταθεί", δηλώνει η κα Κωνσταντινίδου, η οποία επισκέφτηκε το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Ιάσμου, το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, και διάφορα σχολεία στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας.


Στο 1ο ΕΠΑΛ συναντήσαμε και τον διευθυντή του Νεκτάριο Δαπέργολα, ο οποίος μας εξήγησε πως "τα σχολεία αφιερώνουν την ημέρα τους στον αθλητισμό" και πως στο 1ο ΕΠΑΛ "έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον Σάκη Σκουλή, προπονητή της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου που αγωνίζεται στη Γ' Εθνική, μαζί με αρκετούς ποδοσφαιριστές του, αλλά και τον Βασίλη Στοάκη, προπονητή από την ΑΕ Κομοτηνής που αγωνίζεται στη Γ' Εθνική μπάσκετ μαζί με έναν μπασκετμπολίστα. Οι καλεσμένοι μίλησαν στα παιδιά σε εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε το πρωί, και τώρα έχουμε περάσει στην πράξη, όπου έχουμε τέσσερις σταθμούς με αθλοπαιδιές, δηλαδή μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ". Αναφορικά με το σχολείο του, υπογράμμισε πως "έχουμε κάποια εκπαιδευτικά κενά, γιατί πρέπει να καλύψουμε φιλολογικές ώρες, ενώ έχουμε έλλειψη και σε ηλεκτρολόγο και σε φυσικό".


Στη συνέχεια στο 9ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής συναντήσαμε τον διευθυντή Θεόδωρο Νικολαΐδη, ο οποίος χαρακτήρισε την ημέρα ως "μια προγραμματισμένη και κατάλληλα σχεδιασμένη σχολική δράση από τον Σύλλογο Διδασκόντων που έχει διεπιστημονικό/διαθεματικό, καθώς και βιωματικό χαρακτήρα, με στόχο να ενθαρρύνει όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες και απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών, τη συνεργατικότητα και την ευαισθητοποίηση σε προβληματικές στάσεις που βοηθά ο αθλητισμός  τον άνθρωπο να διορθώσει στην πορεία της ζωής του (ανθυγιεινός τρόπος ζωής)".


Ο κος Νικολαΐδης μας μίλησε και για το πως σχεδίασαν ειδικά δρώμενα, για τους μικρούς μαθητές του δημοτικού, ώστε ο καθένας, ανάλογα με τις κλίσεις του, να συμμετάσχει το ίδιο ενεργά. "Η Δήμητρα Δόλωμα, γυμνάστρια στο σχολείο, σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς, σχεδίασε τη σημερινή δράση έχοντας πυλώνες-σταθμούς από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα εμπλέκοντας εκπαιδευτικούς με τους μαθητές τους σε μια διεπιστημονική προσέγγιση του δικού της αντικειμένου που αφορά τον αθλητισμό κυρίως .

Έτσι ο εκπαιδευτικός των Εικαστικών ανέθεσε στις ομάδες των μαθητών να ζωγραφίσουν τη δική τους αφίσα για τη δράση, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τάξεων προέβαλλαν σχετικά βίντεο, η εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής έδωσε ρόλους σε θεατρικό δρώμενο. Αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης έλαβαν χώρα σε διάφορους σχολικούς χώρους καθώς και αγώνες ποδηλασίας εντός του αύλειου χώρου. Στη σχολική δράση συμμετείχε εθελοντικά η ομάδα καλαθοσφαίρισης των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που βοήθησε στην καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος", κατέληξε ο διευθυντής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.