ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΘΕΑΤΡΟ, ΕΘΙΜΑ, ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

Αποκαλυπτήρια της πλακέτας Triloar σε γιορτή στο Θρυλόριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου
Θρυλόριο
Η Κερασούντα και Το Γαρς

Μία εκδήλωση γεμάτη γέλιο, εκπλήξεις και παράδοση παρουσίασε ο σύλλογος Ποντίων Θρυλογίου "η Κερασούντα και το Γαρς"

Διονύσης Βοργιάς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου "η Κερασούντα και το Γαρς" πραγματοποίησε εκδήλωση ποικίλου περιεχομένου, το βράδυ της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Θρυλορίου. Εκεί, έγινε απολογισμός για το 2017, αποκαλυπτήρια της πλακέτας Triloar, θεατρικό δρώμενο στα ποντιακά και κοπή της βασιλόπιτας από τον μητροπολίτη Μαρωνείας - Κομοτηνής κο Παντελεήμονα. 
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, η πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, η πολιτευτής ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Μουρτίδης, ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης, o πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης.


Η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου έκανε τον απολογισμό της χρονιάς και υπογράμμισε ότι ο σύλλογος παρότι μικρός είναι εξαιρετικά δραστήριος. "Ήδη ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο έτος ποντιακής γαστρονομίας το οποίο και είναι κορυφαίο πλέον στην προτεραιότητα του συλλόγου μας. Επίσης, θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε το θέατρο, όπως κάνουμε χρόνια με τη μικρή και τη μεγάλη θεατρική μας ομάδα, γιατί μέσα από αυτό σώζουμε τη διάλεκτό μας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε αναλλοίωτα τα ήθη κι έθιμά μας", ήταν μερικές από τις δράσεις που προανήγγειλε για το 2018.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ TRILOAR
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του δώρου που είχε φέρει στους ανθρώπους το καλοκαίρι ο David Triloar. Η κα Μαυρίδου μας εξηγεί σχετικά: "Το καλοκαίρι που μας πέρασε μας επισκέφτηκε στον Θρυλόριο ο David Triloar, ο μικρός γιος του ανθρώπου από τον οποίο έχει ονομαστεί το χωριό μας, αυτού του σημαντικού άνδρα που πρόσφερε τόσα στους πρόσφυγες! Κατά την επίσκεψή τους, μας έφεραν δώρο μία πλακέτα, πάνω στην οποία αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Τριλόαρ και η σχέση του με το Θρυλόριο. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα την αναρτήσουμε σε ένα σημαντικό σημείο και θεωρούμε πως ο χώρος της πρώην κοινότητας Θρυλορίου, όπου γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις μας, είναι το καλύτερο σημείο για να αναδείξουμε αυτή την προσωπικότητα".
Τα αποκαλυπτήρια μάλιστα, μέσω live σύνδεσης facebook, παρακολούθησαν και οι συγγενείς του Triloar στην μακρινή Αυστραλία! Στην πλακέτα αναγράφονται τα εξής:


"Στον Συνταγματάρχη Γεώργιο Τριλόουαρ (εξ Αυστραλίας 1884-1980) Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας του Ο.Η.Ε. των προσφύγων εν Μακεδονίαν και Θράκην κατά την περίοδον 1922-1924.  Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην επανεγκατάσταση 500.000 προσφύγων από την Τουρκία, εκ των οποίων 108.000 στην πλειονότητα Ποντίων, έστησε προσφυγικούς οικισμούς στην περιοχή της Ροδόπης μεταξύ των οποίων και του Θρυλορίου. Ονοματοδόθηκε 'Θρυλόριο' προς τιμή και αναγνώριση των ύψιστων κατορθωμάτων του. Δωρεά εκ μέρους της Οικογένειας Τριλόουαρ εκ Δυτικής Αυστραλίας".


ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το θεατρικό μονόπρακτο του Σάββα Σαλπιγγίδη "Αλεπέσα και Φουτέσα", μία κωμωδία στα όρια της επιθεώρησης, η οποία διακωμώδησε με μεγάλη επιτυχία τα τεκταινόμενα της εποχής. "Οι Πόντιοι και γενικότερα οι Έλληνες ξέρουμε να διακωμωδούμε ακόμη και τα άσχημα της ζωής και να περνάμε έτσι πιο ανώδυνα. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε και τη διάλεκτο στις επόμενες γενιές", ήταν το σχόλιο της κας Μαυρίδου, η οποία εξέφρασε και το αίτημα η αίθουσα να μεγαλώσει καθώς στις εκδηλώσεις του συλλόγου οι θέσεις καθήμενων πλέον δεν επαρκούν.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε