ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Απογοήτευση για την "ψαλίδα" στο ΕΚΑΣ - Ανάμικτα συναισθήματα για το επίδομα πολυτέκνων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνταξιούχοι
πολύτεκνοι
ΕΚΑΣ
επίδομα

"Η παρούσα κυβέρνηση έταξε ότι θα ερχόταν για να καταργήσει τα παλιά", διαπιστώνει ο συνταξιούχος Δημήτρης Μπουργαζλής

"Όσο πιο πολλά είναι τα πρόσωπα σε μία οικογένεια, τόσο περισσότερες είναι οι ανάγκες", τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων Ροδόπης Γιώργος Ράπτης

Διονύσης Βοργιάς

Σαρωτικές αλλαγές επιφυλάσσει η νέα χρονιά για τους τριτέκνους-πολυτέκνους και τους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Καταγράφοντας απόψεις, ο Χρόνος εξηγεί τα θετικά και αρνητικά της νέας κατάστασης για τις πολυμελείς οικογένειες, αλλά και την απογοήτευση των συνταξιούχων για ένα ακόμη "χτύπημα".


ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Αναφορικά με τους οικογενειάρχες, βάσει των νέων κριτηρίων, κερδισμένοι φαίνεται να βγαίνουν κατά κύριο λόγο οικογενειάρχες με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα μέχρι 26.250 ευρώ, νοικοκυριά εγγάμων με 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, τρίτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα έως 13.500 ευρώ καθώς και τετράτεκνοι με εισοδήματα έως και 25.000 ευρώ. Αντίθετα, στους μεγάλους χαμένους από το νέο καθεστώς που θα ισχύσει το 2018 στα επιδόματα τέκνων είναι οι οικογενειάρχες με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 26.250 ευρώ, οι οικογενειάρχες με δύο παιδιά και εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, οι τρίτεκνοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.


Κληθείς να μας εξηγήσει λίγο καλύτερα τα τεκταινόμενα, ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Ροδόπης Γιώργος Ράπτης, αναφέρει τα εξής: "Η τροποποίηση που έγινε για τα χαμηλά εισοδήματα, είναι καλή. Δηλαδή όσοι έχουν μέχρι 31.000 εισόδημα, δεν χάνουν χρήματα. Όσοι όμως έχουν περισσότερο και μέχρι 41.000 χάνουν ακόμη και χίλια ευρώ, ενώ πάνω από 41.000 ευρώ χάνουν εντελώς το επίδομα, ενώ παλιότερα το όριο ήταν μέχρι 45.000 ευρώ και προσαυξανόταν 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, δηλαδή πέμπτο και μετά".


Κατόπιν, καταθέτει την άποψή του: "Για μένα αυτό δεν είναι σωστό, γιατί όσο πιο πολλά είναι τα πρόσωπα σε μία οικογένεια, τόσο περισσότερες είναι οι ανάγκες. Σκεφτείτε πως υπάρχουν νοικοκυριά που πρέπει να συντηρήσουν τέσσερις φοιτητές. Όμως, όσοι έχουν μικρά εισοδήματα, δηλαδή μέχρι 16, 17, 20.000 ευρώ - ανάλογα με την κλίμακα - θα δουν μία αύξηση, γύρω στα 2.000 ευρώ".
Ο ίδιος δίνει κι ένα παράδειγμα, ότι κάποιος μπορεί να έχει υψηλό εισόδημα, αλλά να χρωστάει το σπίτι του στην τράπεζα, δηλαδή να έχει πάρει δάνειο και άλλες υποχρεώσεις που να ανέλαβε πριν ξεσπάσει η κρίση. Όμως, η κυβέρνηση του κόβει το επίδομα γιατί κοιτάει μόνο τον μισθό καθεαυτό.


Καταληκτικά, αναδεικνύει και το πρόβλημα με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. "Όσοι παίρνουν κοινωνικό μέρισμα, θα δικαιούνται και κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ από 1η Φεβρουαρίου, ενώ οι πολύτεκνοι που δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, δεν θα είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο πλέον", όπως μας λέει. Υπενθυμίζουμε ότι για το κοινωνικό τιμολόγιο αντέδρασε και ο πανελλήνιος σύλλογος πολυτέκνων, αν και το θέμα δεν θεωρείται ακόμη λήξαν, ένα μήνα πριν την εφαρμογή της νέας "λίστας" δικαιούχων.


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ
Αναφορικά με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), βάσει των κριτηρίων 50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Το επίδομα σταματούν να το λαμβάνουν όσοι παίρνουν σύνταξη άνω των 585 ευρώ ενώ όσοι έχουν μικρότερες συντάξεις θα παίρνουν γύρω στα 35 ευρώ το μήνα από 115 ευρώ που έπαιρναν το 2017.
Μεταξύ των απογοητευμένων συνταξιούχων, συναντάμε και τον 90χρονο Δημήτρη Μπουργαζλή, συνταξιούχο αστυνομικό. Ο ίδιος κατηγορεί τους κυβερνώντες για κοροϊδία των συνταξιούχων. "Η παρούσα κυβέρνηση έταξε ότι θα ερχόταν για να καταργήσει τα παλιά. Όμως, τώρα βλέπουμε τις συντάξεις να κόβονται και αναρωτιόμαστε τον λόγο. Και μπορεί να δίνει ένα δώρο, για παράδειγμα 100 ευρώ, αλλά όταν μας έχει πάρει 500 ευρώ, αυτό το δώρο έρχεται από τη μία τσέπη στην άλλη, δεν έρχεται ...από το ταμείο. Είναι παραπλανητικό και πρόκειται για εξαγορά ψήφων", λέει.


Για το ΕΚΑΣ συγκεκριμένα, καταθέτει την εξής άποψη: "Το ΕΚΑΣ υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες κι αυτοί σχεδόν το καταργούν. Όταν το κόβουν, κόβουν τα πόδια των πτωχών".


ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Με το "καλημέρα" του νέου έτους μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μείωση στις καθαρές αποδοχές τους, ενώ χωρίς έκπτωση φόρου 10% θα μείνουν φέτος όσοι το 2017 είχαν ιατρικά έξοδα. Αυτή ήταν η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογουμένους και καταργήθηκε.


Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 8.636 ευρώ θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.


Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με ένα παιδί και 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Όσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.


Παραδείγματα: 
Οι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχουν μικρή επιβάρυνση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ. Για τους έχοντες μισθό που προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει αγγίζοντας τα 50 ευρώ.


Έστω ένας μισθωτός που έχει τον μήνα εισόδημα 1.643 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό που λαμβάνει ανέρχεται σε 23.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθωτός θα διαπιστώσει απώλειες της τάξης των 51 ευρώ τον χρόνο. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ, τότε η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 74 ευρώ. Αισθητές διαφορές και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για μηνιαίους μισθούς άνω των 2.500 - 3.000 ευρώ λόγω του ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά και οι φορολογικοί συντελεστές.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα