ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΖΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΙΔΗΣ

Αποδέκτης παραπόνων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναπτυξιακό Συνέδριο
Βαγγέλης Αποστόλου
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

"Έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό προϊόν, αλλά δεν το προστατεύετε. Μπαίνει παράνομα γάλα από τα σύνορα, ελέγξτε το", είπε ο κτηνοτρόφος Νίκος Δημόπουλος

Εσάτ Χουσεϊν: "Ο νέος νόμος καταστρέφει τις οικογένειες καπνοπαραγωγών"

Διονύσης Βοργιάς

Τα αιτήματα κτηνοτρόφων, αγροτών, καπνοπαραγωγών και πολλών ακόμη, άκουσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός του εν λόγω υπουργείου Γιάννης Τσιρώνης, παρόντος του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και του γενικού γραμματέα Χαράλαμπου Κασίμη. 


Επομένως, σύσσωμοι οι καθ' ύλη αρμόδιοι βρέθηκαν στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της συνεδρίας με θέμα: Αγροτική ανάπτυξη και Παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου. 


Αυτή τη φορά μπορεί οι άνθρωποι του μεροκάματου να μην περίμεναν με ...αβγά τον κο Αποστόλου, τον περίμεναν όμως με πλειάδα επιχειρημάτων.

Ν. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ"
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας και εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της περιφέρειας, Νίκος Δημόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της ασκηθείσας πολιτικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Παρουσιάστηκε ακριβόλογος και υπογράμμισε πως "ξέρουμε τι συμβαίνει, δεν είμαστε βλάκες. Πολλά από τα προβλήματα έρχονται από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά τώρα κυβερνάτε εσείς κύριε Αποστόλου".


Στη συνέχεια, ανέδειξε αρκετούς προβληματισμούς. Αναφορικά με την παράνομη είσοδο προϊόντων από τις γειτονικές χώρες σχολίασε πως "έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό προϊόν, αλλά δεν το προστατεύετε. Μπαίνει παράνομα γάλα από τα σύνορα, ελέγξτε το".


Για την έλλειψη κτηνιάτρων στην ΑΜ-Θ διερωτήθηκε: "Πως μας λέτε ανάπτυξη χωρίς να έχουμε κτηνιάτρους; Αυτό είναι τραγικό. Ποιος θα ελέγξει τα ισοζύγια; Οι κτηνίατροι, δε μπορεί ένας απλός υπάλληλος".


Σχετικά με τον διαρκή κίνδυνο των ζωονόσων, υπογράμμισε πως "πρέπει να εμβολιάσουμε σε όλη την Ελλάδα. Γιατί τη ζημιά, όταν μας παίρνουν τσάμπα το μοσχάρι, δεν την πληρώνετε εσείς". Όμως, αναγνώρισε και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα προς τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου. Κατόπιν, υπενθύμισε στον υπουργό ότι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ του έχουν αποστείλει υπόμνημα στο οποίο δεν έχει απαντήσει, και κατέθεσε κι ένα πολιτικό σχόλιο: 


"Όσοι έχουμε χρήματα, αυτά είναι στις ελληνικές τράπεζες και μας τα παίρνετε. Δεν τα έχουμε σε καμία offshore εταιρία. Κι όταν δεν μας τα παίρνετε, με αυτά στηρίζουμε την πραγματική ελληνική οικονομία".


Καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο, ανέδειξε και το δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας πως "δεν θα μείνει κανείς στα χωριά μας. Ο κόσμος πουλάει τα ζώα του και φεύγει από τα χωριά".


ΔΡΙΜΥ "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Το "βέλος" προς την κυβέρνηση έστρεψε και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν. "Με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020 ο καπνός πλέον δεν θα παίρνει συνδεδεμένες ενισχύσεις διότι δεν εντάχθηκε στο Άρθρο 38 με τα προϊόντα που θα παίρνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις", είπε ο κος Χουσεΐν.


Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως "αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο νομό Ροδόπης 6.200 οικογένειες ζούνε με την καλλιέργεια του καπνού, διότι αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Ο κλήρος είναι μικρός και φανταστείτε τις καταστροφικές συνέπειες για τον Νομό μας στην περίπτωση που ο καπνός δεν επιδοτηθεί καθώς και τι θα απογίνουν οι 6.200 οικογένειες που ζούνε από τον καπνό και δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες".


ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Το αίτημα "να ιδρυθεί στην Κομοτηνή Σχολή Κτηνοτροφίας και Γεωργίας" εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών Θράκης Νίκος Τζανίδης.


Επίσης εξέφρασε πλειάδα λοιπών ερωτημάτων: "Θέλουμε να μας πείτε τι θα γίνει ο θεσμός του κτηνίατρου εκτροφής που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, ώστε να καταπολεμήσουμε τις ζωονόσους και να αυξηθεί η παραγωγή. Επίσης, πριν από κάποια χρόνια εξάγονταν βοοειδή στην Τουρκία, που έχει φέρει σημαντικά έσοδα στους κτηνοτρόφους στην περιοχή. Να κάνετε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη, ζητάμε να γίνει αναβάθμιση του Κέντρου Γενετικής γιατί ξένες εταιρίες μας ζητούν πιστοποιημένα ζώα".


Καταληκτικά στάθηκε και στην εξισωτική αποζημίωση. "Φέτος έχει δοθεί και σε πεδινούς, ενώ κανονικά πρέπει να δίνεται αποκλειστικά σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές", είπε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα