ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Από Ξάνθη στην Κομοτηνή για το εκκλησιαστικό μουσείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξάνθη
Κομοτηνή
Εκκλησιαστικό Μουσείο
εκδρομή
Πλατεία Ειρήνης

Το μοναδικό εκκλησιαστικό μουσείο της Θράκης αποτελεί ακαδημαϊκό και θρησκευτικό πόλο έλξης

Διονύσης Βοργιάς

Από την Ξάνθη στην Κομοτηνή και, συγκεκριμένα, στο εκκλησιαστικό μουσείο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, έφτασαν Ξανθιώτες μαθητές, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους. Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, δεκάδες μαθητές από το 2ο γυμνάσιο Ξάνθης, κατέφτασαν στην Κομοτηνή, προκειμένου να ξεναγηθούν στο εκκλησιαστικό μουσείο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής τους εκδρομής. 


Μαζί με τα παιδιά οι εκπαιδευτικοί τους Αθηνά Μπάτσιου, Σπύρος Ιμαμίδης, Αρετή Λουβιτάκη, Νίκος Σερετίδης, αλλά και η αγιογράφος Νίκη Παναγιωτίδου, η οποία συνόδευσε τους μαθητές, προκειμένου να τους λύσει τις απορίες τους σχετικά με την εκκλησιαστική τέχνη. Η εκδρομή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Θρησκευτικών της Β' γυμνασίου, αλλά και του μαθήματος της Ιστορίας, που πραγματεύεται τη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία, δηλαδή ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου (αρχές 4ου αι. μΧ) μέχρι και τα μεταμεσαιωνικά χρόνια τους 18ου αι. Σε αυτό το διάστημα ο Χριστιανισμός και η εκκλησία "έπαιξαν" κομβικό ρόλο, για τη διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού κόσμου.
"Επιλέξαμε το εκκλησιαστικό μουσείο στην Κομοτηνή, διότι είναι το μοναδικό στη Θράκη", θα μας πουν  οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους εντοπίσαμε στην πλατεία Ειρήνης, μετά την επίσκεψη, στην "ελεύθερη" ώρα της εκδρομής. Οι ίδιοι ήταν φιλικοί, φωτογραφήθηκαν και μας ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της εκδρομής.


Το εκκλησιαστικό μουσείο συγκεντρώνει ενδιαφέρον
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων (φορητές εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, χειρόγραφα και λειτουργικά βιβλία) τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους ναούς της εκκλησιαστικής επαρχίας της οικείας Μητροπόλεως καθώς και από τις δωρεές των προσφύγων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Κομοτηνής. 
Τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 16ο έως τις αρχές του 20ου αι. και αποτελούν μάρτυρες της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης της περιοχής. Σκοπός του μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής, υπό της οποίας την άμεση εποπτεία λειτουργεί.


 Η μετατροπή του -τότε οθωμανικού ιστορικού μνημείου- Ιμαρέτ σε Εκκλησιαστικό Μουσείο έγινε μετά από παραχώρηση που έγινε το 1996, προκειμένου το κτήριο να γίνει λειτουργικό και να αναστηλωθεί. Η μετατροπή έγινε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής ένωσης το διάστημα 1994-1999. Στην ταμπέλα όπου τοποθετήθηκε έξω από μνημείο γράφει ότι είναι "ένα Βυζαντινό μνημείο στην Κομοτηνή το οποίο μετατράπηκε σε εκκλησιαστικό μουσείο (ιμαρέτ)". Η Ένωση Πανεπιστημιακών Απόφοιτων Μειονότητας Δυτικής Θράκης έκανε αναφορά για το θέμα στο Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), χαρακτηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή είχε σκοπό "την αλλαγή της ταυτότητας του οθωμανικού μνημείου και μάλιστα με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής ένωσης".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα