ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΘΗΤΕΙΑ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΗΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Από τη Ροδόπη στην Τουρκία για την ορκωμοσία Ερντογάν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερντογάν
Αχμέτ Χατζηοσμάν
Μειονότητα

Εκτός κυβέρνησης ο Χακάν Τσαβούσογλου, σκληροπυρηνικός πολιτικός με καταγωγή από τη Ροδόπη
Αχμέτ Χατζηοσμάν, ψευτομουφτήδες Αχμέτ Μετέ, Ιμπραήμ Σερήφ αλλά και τα "γαλάζια" στελέχη Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Αβραμόπουλος βρέθηκαν στην Τουρκία

Διονύσης Βοργιάς

Για μία ακόμη πενταετή θητεία, αυτή τη φορά με ακόμη περισσότερη εξουσία, ορκίστηκε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Ερντογάν όρισε και την κυβέρνησή του, η οποία είναι περικομμένη αριθμητικά. 

Έτρεξαν να τον δουν να ορκίζεται
Ο πρώην βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν είναι το πολιτικό πρόσωπο από την Ροδόπη που βρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας για "να συγχαρεί" τον εκ νέου εκλεγέντα πρόεδρο. Από την εκδήλωση ...δεν έλειπαν οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, με τον δεύτερο να επιδεικνύει την πρόσκληση που έλαβε για να παραστεί. Στην ορκωμοσία παρέστη και ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, μαζί με την μητέρα του Ισίκ Σαδίκ, επίτιμη πρόεδρο του DEB. Την ίδια ώρα μέσω social media μετέφερε τις ευχές της στη νέα κυβέρνηση η δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού.

22 ηγέτες κρατών αλλά και 2 "γαλάζια" στελέχη
Εκτός από τις παρουσίες από τη Ροδόπη, 22 ηγέτες κρατών της Ανατολής και όχι μόνο, έδωσαν το παρών στην ορκωμοσία του Ερντογάν, με την Ελλάδα να αποφεύγει να στείλει κάποιον επίσημο εκπρόσωπό της, πλην της τυπικής εκπροσώπησης μέσω πρέσβη. Παρόλα αυτά, το παρών έδωσε - ανεξάρτητα και χωρίς να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών - η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη. 

Το παρών έδωσε και ο Επίτροπος Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος ως εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο Έλληνας πολιτικός διατηρεί πιο "ανθρώπινες" σχέσεις με τον Ερντογάν, από την εποχή που ο μεν ήταν δήμαρχος Αθηνών, ο δε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Ο Δ. Αβραμόπουλος μάλιστα είχε επισκεφτεί τον Τούρκο ηγέτη, όταν αυτός είχε φυλακιστεί.
Ο Ντ. Μπακογιάννη επέλεξε το Twitter, πριν μερικά εικοσιτετράωρα, για να γνωστοποιήσει την παρουσία της στην ορκωμοσία του Ερντογάν: "Θα παραστώ στην ορκωμοσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του.

Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης", γνωστοποίησε, γράφοντας μάλιστα τη λέξη "ορκωμοσία" λάθος. Δίπλα στην κα Μπακογιάννη έκατσε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, που γνωστοποίησε  -επίσης στα social media- την παρουσία του στην εκδήλωση, με μία φωτογραφία μαζί με την πολιτικό, και το εξής σχόλιο: "Μαζί με την πρώην ΥΠΕΞ της χώρας μας της Ελλάδας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, περιμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό την Τελετή Ανάληψης Καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ετοιμασίες σχεδόν έχουν τελειώσει".

Άμεση η αντίδραση Τσίπρα για τις παρουσίες

Άμεση ήταν η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στόχευσε με την ανακοίνωσή του, εμμέσως πλην σαφώς, το πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη. "Σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί".

Το προφίλ της νέας κυβέρνησης, χωρίς "Δυτικοθρακιώτη"

Τη νέα κυβέρνηση με μόλις 16 υπουργεία ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο: Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Φουάτ Οκτάϊ. Από την κυβέρνηση απουσιάζει ο καταγόμενος από τη Ροδόπη Χακάν Τσαβούσογλου, όπως και το παλιότερο επιτελικό στέλεχος του Ερντογάν Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ που ήταν υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει το τιμόνι της Οικονομίας που όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συγκεντρωθεί σε ένα υπουργείο. Έκπληξη του Ερντογάν αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Αμύνης. Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιός τώρα θα διοριστεί στην θέση του, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού.

Το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Φυσικών Πόρων και Ενέργειας ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Μεχμέτ Ερσόϊ, υπουργός Παιδείας ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Εμπορίου η Ρουσχάρ Πεκτζάν και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Καχίτ Τουράν.

Αγγ. Συρίγος: "Παραμένει ο γνωστός μας Μ. Τσαβούσογλου στο υπ. Εξωτερικών"

Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm καταγράφηκε το σχόλιο του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σπουδών ΕΚΠΑ Άγγελου Συρίγου, ο οποίος εξήγησε πως "συνήθως αυτού του τύπου οι επισκέψεις (σ.σ. Μπακογιάννης) γίνονται αφότου πρώτα ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών", αναγνωρίζοντας ότι "έλλειπε η συνεννόηση". 

Τα βασικά συμπεράσματα του καθηγητή είναι πως ο Χακάν Τσαβούσογλου "ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ανδρωθεί μέσα στους αλυτρωτικούς συλλόγους Δυτικοθρακιωτικών στην Τουρκία με ό,τι σημαίνει αυτό ως προς της αντιλήψεις του" απουσιάζει από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ παραμένει "ο γνωστός μας από το  παρελθόν υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου". 

Ο κος Συρίγος όμως θίγει κι ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, πως "υπάρχει μία ομάδα - τέσσερα, πέντε άτομα - Δυτικοθρακιωτών, που είναι στο άμεσο περιβάλλον Ερντογάν. Λόγω του μικρού αριθμού του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορούσε να τους τοποθετήσει εκεί, αλλά κάπου θα τους τοποθετήσει. 

Το ερώτημα είναι πού. Επίσης, πρέπει να δούμε ποιός θα αναλάβει την ΤΙΚΑ που είναι η οργάνωση των μουσουλμάνων εκτός Τουρκίας. Εκεί θεωρητικώς μπορεί να παραμείνει ο Χακάν Τσαβούσογλου (που ήταν μέχρι πρότινος), αλλά δεν ξέρω αν θα τον διατηρήσει". 

Καταληκτικά, ο καθηγητής σημειώνει πως το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, στην Μεσόγειο, επικεντρώνεται στην Κύπρο, αλλά "στο Αιγαίο θα είμαστε στην ίδια λογική (σ.σ. που επικρατούσε μέχρι σήμερα, με παραβιάσεις κλπ)".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ