ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Από Θρακιώτες και τουρίστες τονώθηκαν οι επιχειρηματίες της Ξάνθης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρναβάλι Ξάνθης
Απόκριες
Ξάνθη

Σύλλογοι, φοιτητές και μεμονωμένοι επισκέπτες από τη Ροδόπη άφησαν τον οβολό τους στους γείτονες, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στην προσπάθεια της Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο δήμο Ξάνθης είχαν ως αποτέλεσμα, εκτός από το να δώσουν παλμό στην πόλη, να τονώσουν την επιχειρηματικότητα της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


Το τριήμερο τα ξενοδοχεία της Ξάνθης άγγιξαν σε πληρότητα το 100% ενώ επικουρικά πήραν πελατεία και ξενοδοχεία άλλων περιοχών της Θράκης. Επίσης, στην Ξάνθη δούλεψαν πυρετωδώς νυχτερινά μαγαζιά, ταχυφαγεία, μαγαζιά εστίασης, καταστήματα με αποκριάτικα είδη, περίπτερα, κάβες, καφετέριες, μάρκετ, και κάθε λογής καταστήματα.


ΔΙΠΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΣΜΟ
Παρά την αρνητική διάθεση που επέδειξαν πολλοί σύλλογοι από την Ξάνθη, τελικά η Ροδόπη συμμετείχε οργανωμένα στο καρναβάλι της Ξάνθης. 
Πιο συγκεκριμένα, δύο σύλλογοι της περιοχής συμμετείχαν οργανωμένα, πλήθος φοιτητών συμμετείχαν και σε άλλους συλλόγους, χιλιάδες ήταν οι μεμονωμένοι επισκέπτες από τη Ροδόπη σε όλο το τριήμερο.


Ο σύλλογος Trelacademy από την Κομοτηνή συμμετείχε με 400 μασκαράδες, παρότι πριν περίπου ένα μήνα είχε πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για αποκλεισμό του. Τελικώς, με 17 ψήφους υπέρ και 10 κατά, έγινε και φέτος δεκτή η συμμετοχή αλλά έπεσε "καμπανάκι" για του χρόνου. Φοβούμενος από τις εξελίξεις ο πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου αποφάσισε φέτος να συμμετάσχει μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης και όχι της Κομοτηνής, με περίπου 300 μασκαράδες. 


Το μόνο σίγουρο είναι πως, παρά τον αρνητισμό πολλών συλλόγων της Ξάνθης και παρότι ελάχιστοι ήταν όσοι ήρθαν από την Ξάνθη στις εκδηλώσεις της Κομοτηνής, οι Ροδοπίτες άφησαν και φέτος τον οβολό τους στην Ξάνθη, στηρίζοντας το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων.

ΣΤ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: "ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"
Στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm από τον Δήμο Μπακιρτζάκη φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος αναγνώρισε πως "ειδικά τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ την Κυριακή έγινε κοσμοπλημμύρα". 


Ο ίδιος ανέδειξε πως χάρη στις εκδηλώσεις γέμισαν τα ξενοδοχεία του νομού Ξάνθης, ενώ πελατεία πήραν και ξενοδοχεία της Θράκης. "Ο καλός καιρός ευνόησε ώστε όλοι να δουλέψουν", ήταν το σχόλιό του, ενώ σε άλλο σημείο ανέδειξε πως "οι επισκέπτες στην Ξάνθη δεν είχαν κανένα πρόβλημα, κι εμείς ως Επιμελητήριο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όπου μπορούσαμε. Δεν υπήρξε κανένα απολύτως παράπονο κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο".
Σε άλλο σημείο του λόγου του ο κος Μωραΐτης διαπίστωσε ότι οι Ξανθιώτες έχουν αποκτήσει τουριστική συνείδηση: "Η πόλη μας και ο κόσμος μας έχει τουριστική συνείδηση, στη φιλοξενία ήμασταν πάντα άριστοι". Επίσης, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δίνουν το 2% από τις εισπράξεις τους στους δήμους. "Υπάρχει ανταποδοτικότητα: Όσο μεγαλύτερο όφελος έχει μια επιχείρηση τόσο περισσότερα έσοδα έχει ο δήμος. Αυτά τα έσοδα βεβαίως ξαναγυρνούν στην κοινωνία και αυτό είναι πολύ σημαντικό", είπε.


Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: "ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ"
Κληθείς να καταθέσει και το δικό του σχόλιο, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, ανέδειξε ότι οι εκδηλώσεις στην ΑΜ-Θ, κυρίως στην Ξάνθη, είχαν ως αποτέλεσμα τα καταλύματα της περιοχής να γεμίσουν "με την πληρότητα να αγγίζει το 95%". Ο ίδιος ανέδειξε ότι "το καρναβάλι της Ξάνθης έχει ξεπεράσει τα στενά χωρικά όρια της χώρας μας και της περιφέρειάς μας κι έχει γίνει γνωστό στην βαλκανική χερσόνησο αλλά και στην Τουρκία", και σημείωσε ότι καταγράφηκαν πολλοί τουρίστες από Βαλκάνια και κυρίως από Τουρκία.


"Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι το συμφέρον είναι κοινό, δηλαδή δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Για παράδειγμα με την Ονειρούπολη Δράμας δουλεύουν τα ξενοδοχεία της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, με τις θρακικές εκδηλώσεις του καρνάβαλου δουλεύουν τα ξενοδοχεία της Ξάνθης, της Καβάλας, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης", είπε σε άλλο σημείο αναδεικνύοντας μία ενωτική προσέγγιση του τουρισμού, την οποία πρέπει να αντιληφθούν όλοι, στηρίζοντας τις εκδηλώσεις που γίνονται σε κάθε δήμο.


"Γενικά με όλα τα event, όλες οι περιφερειακές ενότητες κερδίζουν κάτι. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η περιφέρειά μας σιγά-σιγά αποκτάει ισχυρό brand name όχι μόνο στις βαλκανικές χώρες αλλά και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη", κατέληξε ο κος Αντωνιάδης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ