ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΗΜΕΡΙΔΑ "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ" ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

Από τα "παραδοσιακά γιατροσόφια" στη σύγχρονη ιατρική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ημερίδα
Υγεία
Αθλητισμός
Σάπες

"Πρέπει να ακολουθούμε αυτά που γίνονται παγκοσμίως στην ιατρική", λέει ο ορθοπεδικός Χουσεΐν Μπεκήρ

Η Ελπίδα Σαπών με τη βοήθεια του πολυϊατρείου Sappemedical, πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στις Σάπες
 

Διονύσης Βοργιάς

Εκδήλωση με θέμα "υγεία και αθλητισμός" διοργανώθηκε από τον σύλλογο Ελπίδα Σαπών, στο συνεδριακό κέντρο Σαπών, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το πολυϊατρείο Sappemedical. Στόχος ήταν η ενημέρωση μικρών και μεγάλων αθλητών, καθώς και του γενικού πληθυσμού για θέματα που όλους μας αφορούν.


Πιο αναλυτικά, ο ορθοπεδικός και επιστημονικός διευθυντής του Sappemedical Χουσεΐν Μπεκήρ ανέλυσε το θέμα "αθλητικές κακώσεις και παχυσαρκία παιδιών", ο παθολόγος Ευστάθιος Λευθεριώτης μίλησε για "εμβολιασμούς και τι πρέπει να γνωρίζουμε", ο παθολόγος Νεκτάριος Βούζης αναφέρθηκε σε "σακχαρώδη διαβήτη και κινδύνους", ενώ ο ρευματολόγος Σάββας Κωφίδης στο θέμα "πελματογράφημα - ανάλυση βάδισης".


Στην εκδήλωση, εκτός από τους ομιλητές, παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ελπίδας Σαπών Γιώργος Μπασδάνης, ο προπονητής της εν λόγω ποδοσφαιρικής ομάδας αντρών Βασίλης Χαριτόπουλος μαζί με παίκτες, η πολιτευτής ΝΔ και ιατρός Βούλα Ελευθεριάδου, ο αντιδήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Χαράλαμπος Τσάτσας, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης, κι αρκετός κόσμος από τις Σάπες.


Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πατέρας Νεκτάριος, ο οποίος αναγνώρισε την αξία τις σύγχρονης ιατρικής κι ευχήθηκε τα καλύτερα στο προσωπικό του πολυϊατρείου και στην ομάδα των Σαπών. "Ελπίδα και υγεία άλλωστε πάνε μαζί. Όπως λέμε: την υγειά μας να 'χουμε, κι όλα τ' άλλα θα τα ξεπεράσουμε", είπε μεταξύ άλλων προς το κοινό.


Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μάνος Γαβριηλίδης, ο οποίος ανέδειξε πως "κάποιες κινήσεις από μερικούς ανθρώπους σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό", αναφορικά με τη θετική δράση του πολυϊατρείου. Στη συνέχεια στάθηκε στην αξία τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται συχνά στην περιοχή. "Σε αυτό φταίμε κι εμείς σαν ΕΠΣ Θράκης", αναγνώρισε και μίλησε για το τελευταίο καλό βήμα που έγινε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης, που είναι η υποχρεωτική παρουσία ιατρών σε όλα τα γήπεδα, ύστερα από πολυετή "προαιρετική" παρουσία. 
Με καταγωγή από τις Σάπες, ο ορθοπεδικός Χουσεΐν Μπεκήρ μίλησε για τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων. "Εκτός από τις δράσεις που πραγματοποιούμε εντός των ιατρείων, θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο, με τις ομιλίες, την προληπτική ιατρική. 


Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για θέματα όπως ο εμβολιασμός ή η παχυσαρκία ή -για τους αθλητές κυρίως- οι αθλητικές κακώσεις", είπε χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους.


Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, όλοι οι ασκούμενοι πρέπει να γνωρίζουν βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των επεισοδίων υγείας, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της άσκησής τους. "Θέλουμε προπονητές και παίκτες να γνωρίζουν πως να αντιδράσουν σε περίπτωση τραυματισμού. Οι παίκτες, όταν έχουν το γνώθι, τίποτα δεν είναι επικίνδυνο. Όταν γνωρίζουμε καλά πως να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, τότε αποτρέπουμε το να υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή ή για την μετέπειτα αποθεραπεία", ανέδειξε, ενώ δήλωσε χαρούμενος που πλέον στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του νομού η παρουσία ιατρού είναι υποχρεωτική: "Ξεκίνησα το 1982 ως ανειδίκευτος ιατρός και κάθε Κυριακή, όπου κι αν ήμουν, ήμουν παρών στα γήπεδα για την ομάδα.

Ευτυχώς φέτος οι ιατροί στα γήπεδα δεν είναι σε εθελοντική βάση". Ο κος Μπεκήρ καταληκτικά τόνισε ότι "δεν πρέπει να ακούμε τα ...παραδοσιακά ιατροσόφια, από τον παππού και τη γιαγιά, γιατί μπορεί να έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει να ακολουθούμε αυτά που γίνονται παγκοσμίως στην ιατρική".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα