ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

"Από το χθες στο αύριο" με τον Γιάννη Κιλτσίκη να δηλώνει έτοιμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Γιάννης Κιλτσίκης

Κατέρχεται στις εκλογές του Δεκεμβρίου με ανεξάρτητο συνδυασμό 

Μέχρι το τέλος Αυγούστου ανακοινώνει κατά δεκάδες τα ονόματα του συνδυασμού του, ο οποίος θα αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, διατύπωσε για άλλη μία φορά και μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο Γιάννης Κιλτσίκης. Ο κος Κιλτσίκης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη από το 2015 και τώρα δηλώνει καθόλα έτοιμος, ενώ σε λίγες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί και το λογότυπο του συνδυασμού του, που όπως είπε «θα περνάει το μήνυμα ‘από το χθες στο αύριο’».


Επιπλέον, ο κος Κιλτσίκης θεωρεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τη λειτουργία των Επιμελητηρίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και εξηγεί: «Δημιουργούνται καινούρια πράγματα και όσο αφορά οργανωτικά αλλά και στις δομές του επιμελητηρίου. Με το καινούριο νομοσχέδιο όλες οι άδειες θα δίνονται από το επιμελητήριο, δηλαδή το οποιοδήποτε μέλος θα έρχεται, θα κάνουμε μια αίτηση στο επιμελητήριο και στη συνέχεια το επιμελητήριο θα είναι αυτό το οποίο θα τρέχει όλες τις διαδικασίες. Μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτική η συνδρομή του επιμελητηρίου αλλά με κάποιο χαρτί. Όλα τα υπόλοιπα τα έκανε αυτός που ήθελε να ανοίξει την επιχείρηση. 


Το δεύτερο είναι ότι δημιουργείται ένα γραφείο συμβουλευτικής υποστήριξης των επιμελητηρίων το οποίο θα βοηθά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτι το οποίο εγώ το είχα πει εξαρχής και χαίρομαι που μπήκε μέσα στο επιμελητήριο και αυτή η υπηρεσία. Εγώ έλεγα ότι είμαι διατεθειμένος να πάρω έναν εξωτερικό συνεργάτη ώστε να μπορεί να καθοδηγεί τους επαγγελματίες γιατί η λογική του επαγγελματία μέχρι πρότινος ήτανε: "πάμε βρίσκουμε έναν χώρο, φτιάχνουμε μια επιχείρηση, ανοίγουμε και μετά βρισκόμαστε προ εκπλήξεως όσον αφορά τα έξοδα, το ΕΦΚΑ και ό,τι άλλο". Τώρα όμως αυτό το γραφείο θα βοηθήσει πολύ και επειδή συμμετείχα στην διαβούλευση που έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα βλέπω πάρα πολύ θετική την κυβέρνηση ώστε να ρίξει και χρήμα σε αυτό το γραφείο». 


Ο επικεφαλής αυτού του γραφείου μάλιστα, θα είναι από τους εκλεγμένους του επικρατέστερου συνδυασμού, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, ενώ η δεύτερη προσθήκη είναι ενός διοικητικού ο οποίος θα ασχολείται με το ΓΕΜΗ. 


Σχολιάζοντας περεταίρω τις αλλαγές που σχεδιάζονται στα επιμελητήρια, ο κος Κιλτσίκης, παρατηρεί: «ο νέος νόμος έχει αλλαγές όσο αφορά τις αναπτυξιακές τις οποίες διατηρούνε κάποια επιμελητήρια -ως συνήθως τα μεγάλα. 


Όταν μιλάμε για περιφερειακά επιμελητήρια δεν μιλάμε για ένα περιφερειακό επιμελητήριο και τα υπόλοιπα να δουλεύουν μια γραμματειακή υποστήριξη. Μιλάμε για ένα περιφερειακό συμβούλιο επιμελητηρίων, δηλαδή θα υπάρχει ένας πρόεδρος από τα επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες-δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αυτό το πράγμα- οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα βρίσκονται για να συζητάνε πέρα από τα προβλήματα των κατά τόπους επιμελητηρίων, και τα γενικότερα προβλήματα των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε αυτό που είχε ανακοινωθεί κάποια στιγμή μέσα από δημοσιεύματα ότι θα γίνει ένα περιφερειακό επιμελητήριο και τα υπόλοιπα θα λειτουργούν ως αντένες. Αυτό το κατάφερε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων η οποία έβαλε τις βάσεις και σε συνδυασμό με το υπουργείο Ανάπτυξης να μπορέσουμε να μπούμε σε μια βάση η οποία να σταματήσει να είναι η βάση της απαξίωσης αλλά να είναι μια βάση που να αναβαθμίζει τα επιμελητήρια».


«Το Επιμελητήριο πρέπει να είναι υπουργείο»
Σχολιάζοντας τη δική του επικείμενη υποψηφιότητα, ο κος Κιλτσίκης δηλώνει κατ’ αρχήν ότι είναι καθόλα έτοιμος για τη συμμετοχή του στις εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα δημοσιοποιήσει και το σήμα του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθεί, ενώ όπως λέει ο στόχος του είναι το πέρασμα από το χθες στο σήμερα. Σε αυτή τη βάση, το προσωπικό του όραμα είναι η ενδυνάμωση του θεσμού των επιμελητηρίων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού: «Σε λίγες μέρες θα αναρτήσω και το σήμα του συνδυασμού βασικό του οποίου στοιχείο είναι από το χθες στο αύριο. Έχουμε αφήσει το χθες, έχουμε αφήσει το παρελθόν, περνάμε στο αύριο το οποίο έχει άλλες απαιτήσεις και από εμάς του ίδιους τους επαγγελματίες, αλλά πόσο μάλλον από τα επιμελητήρια που αυτά είναι που πρεσβεύουν εμάς. Το επιμελητήριο πρέπει να γίνει όπως είναι έξω, πρέπει να είναι υπουργείο όπως είναι και σε όλη την Ευρώπη και όπως είναι και στην διπλανή μας Τουρκία. Μόνο εμείς στην Ελλάδα τα έχουμε υποβαθμίσει γιατί ίσως δεν υπήρχανε πολλές αρμοδιότητες». 


Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό στις εκλογές, ο κος Κιλτσίκης δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτό, αλλά κυρίως το γεγονός να φτιάξει ο ίδιος έναν ισχυρό συνδυασμό με οργανωμένες προτάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νυν πρόεδρος Αργύρης Αργυρόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος εκ νέου, ενώ ο κος Κλιτσίκης φέρνει ως παράδειγμα τα επιμελητήρια των όμορων νομών τα οποία έχουν μεγάλη εξωστρέφεια και δράση, κάτι που στην Κομοτηνή δεν συμβαίνει μεν, αλλά ο ίδιος θέλει να το αλλάξει: «Δεν με ενδιαφέρει ποιος άλλος θα βάλει υποψηφιότητα, όπως δεν με ενδιέφερε ποτέ σαν επιχείρηση που διατηρώ 23 χρόνια, ποιος θα ανοίξει απέναντι από εμένα ή δίπλα από εμένα. Με ενδιέφερε μόνο το δικό μου το μαγαζί και τι είναι αυτό το οποίο προσφέρει". 


 "Από την στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με το επιμελητήριο θα φροντίσω κάθε μέρα να ακούγεται το επιμελητήριο το δικό μας και όχι τα διπλανά» λέει ο κος Κιλτσίκης και συνεχίζει: "Θα πρέπει το επιμελητήριο να γίνει δυνατό. Δυνατό θα γίνει όταν έχει τα εργαλεία για να είναι δυνατό αλλά και όταν θα έχει κόσμο. Το επιμελητήριο θα πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της ανάπτυξης, όσο μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, δεν θα πρέπει να τρέχει πίσω από τους θεσμούς, οι θεσμοί θα πρέπει να τρέχουν πίσω από το επιμελητήριο. Δεν χρειάζεται να πάρει ο εκάστοτε πρόεδρος του επιμελητηρίου είτε τον αγαπητό κο Πετρίδη είτε τον αγαπητό κο Μέτιο για να κάνουνε κάτι. Θα πρέπει να δείξει τόση δύναμη και τόση οντότητα το επιμελητήριο ώστε με ένα τηλέφωνο να τους έχεις δίπλα για να κάνεις δράσεις".


Μέχρι το τέλος Αυγούστου ο κος Κιλτσίκης θα ανακοινώνει κατά δεκάδες τα ονόματα του συνδυασμού του, ο οποίος αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους οι οποίοι «έχουν πολλή όρεξη, έχουν ανοιχτά μυαλά, δεν μένουν  το χθες και έχουν σκοπό να ασχοληθούν με το αύριο», όπως λέει χαρακτηριστικά. Όσο για το δικό του όραμα, αυτό συνοψίζεται στην εξής φράση του: «είναι κάτι που το αγαπάω, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσω και θέλω επιτέλους το επιμελητήριο να αφήσει το στίγμα του». Σχολιάζοντας τέλος τη μεγάλη εικόνα της επιχειρηματικότητας στη Ροδόπη, ο κος Κιλτσίκης υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί είναι σταθερότητα στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς: «Αν δεν υπάρξει φοροελάφρυνση, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, εάν δεν υπάρξουν πράγματα που να διαρκούν τουλάχιστον μια δεκαετία και αυτό αφορά τους νόμους, δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε μπροστά. 


Όλη την καλή διάθεση να έχεις σήμερα να ανοίξεις μια επιχείρηση, να επενδύσεις, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο, ούτε στο φορολογικό σου, ούτε στο ασφαλιστικό σου. Θέλουμε ένα σταθερό πλαίσιο δεκαετίας. 


Αν δεν υπάρξει αυτό το πράγμα και στην φορολογία και στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ανάπτυξη». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.