ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2017 - 10:40
ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Αντιστέκεται στην κρίση η Δημοτική Αγορά Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτική Αγορά Κομοτηνής
Κρεοπώλες
Κομοτηνή
Φοιτητές

Ν. Ιωαννίδης: «Οι φοιτητές έχουν γυρίσει στο μαγείρεμα»


Πρόβλημα με την παράνομη σφαγή εντοπίζει ο Κ. Χατζόπουλος

Διονύσης Βοργιάς

Τα καταφέρουν ακόμη οι κρεοπώλες της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής, που παρά την οικονομική κρίση βγάζουν το μεροκάματο. Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει: ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα κρέατα τα οποία πλέον βρίσκονται σε ψυγεία, συσσώρευση των πελατών στο πρώτο δεκαήμερο όταν μπαίνουν μισθοί και συντάξεις και δεν ...κλαίμε όταν αντικρίζουμε το περιεχόμενο του πορτοφολιού, αύξηση των φοιτητών-πελατών αφού το ντελίβερι και η ταβέρνα θέλουν Έλληνες κροίσους και όχι ελληνική κρίση, όμως αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η αγάπη όλων για το γευστικό και θρεπτικό κρέας. Μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, και πολλά ακόμη, ανάλογα με τα γούστα, την κοιλιά και το πορτοφόλι. 
Εμείς κάναμε τη βόλτα μας στη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, εκεί όπου συναντήσαμε εν ώρα εργασίας τους ιδιοκτήτες κρεοπωλείων Νεοκλή Ιωαννίδη και Καλλίδωρο Χατζόπουλο. Τα μαγαζιά τους είναι δίπλα-δίπλα, ο ένας Ολυμπιακός - ο άλλος ΠΑΟΚτζής, κάνουν καλαμπούρι αλλά όταν μιλούν για τη δουλειά τους είναι σοβαροί και μετρημένοι.


Ν. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: "ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ"
Το γεγονός ότι ο κόσμος ψωνίζει τις ημέρες που πληρώνεται και πλέον σχεδιάζει το διατροφολόγιό του για όλο το μήνα κι όχι εβδομαδιαία, αναδεικνύει ο Νεοκλής Ιωαννίδης. "Υπάρχει μεγάλη κίνηση τα πρώτα δεκαήμερα, αλλά μετά ο κόσμος στερεύει από λεφτά και δεν αγοράζει. Όμως, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα ...του δίνουν και καταλαβαίνει. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αγοράζει κρέατα ο κόσμος. Πλέον οι πελάτες έρχονται στην αρχή του μήνα και παίρνουν κρέατα για όλο το μήνα, ενώ παλιά έρχονταν κάθε Σάββατο για τα ψώνια της εβδομάδας. Αυτό συμβαίνει κυρίως τους τελευταίους 6 μήνες".


Ο ίδιος χαίρεται που ακόμη βγαίνει το μεροκάματο, κάτι που αποδίδει στο ότι "έχουμε καλή εξυπηρέτηση και διατηρούμε καθαρό το μαγαζί. Δε μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις τιμές των μάρκετ, γι' αυτό στηριζόμαστε στα παραπάνω χαρακτηριστικά", ενώ προσθέτει ότι "κοιτάμε να συνεργαζόμαστε και να βοηθάμε παραγωγούς της Ροδόπης. Θέλουμε να κρέατα να είναι από δικούς μας ανθρώπους", διατηρώντας τον τοπικό χαρακτήρα σε πρώτο πλάνο. Λειτουργεί το μαγαζί του με τη βοήθεια του αδελφού του, κι άλλους δυο εργαζόμενους, και προσφέρει μέχρι και ...ντελίβερι, αφού ακόμη κι αν βαριέσαι ή δεν προλαβαίνεις, κάποτε θα πεινάσεις.


Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης παρατηρεί αύξηση και στους νεαρούς πελάτες του, δηλαδή φοιτητές. "Οι φοιτητές πλέον έχουνε γυρίσει στο να μαγειρεύουν μόνοι τους και αγοράζουν κρέατα. Τα ντελίβερι πάλι δουλεύουν, αλλά πλέον έχουμε αρκετούς φοιτητές πελάτες, γιατί είναι σίγουρα πιο οικονομικό", αναφέρει.


Κ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΑΛΙΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΗΤΑΝ 20 ΚΑΙ ΤΩΡΑ 100"
Και ο Καλλίδωρος Χατζόπουλος παρατηρεί αύξηση στους φοιτητές-πελάτες, αφού "οι φοιτητές κάποτε ήταν 20 άτομα την εβδομάδα και τώρα είναι 100. Και μάλιστα πιο πολλοί είναι οι φοιτητές παρά οι φοιτήτριες".


Διατηρεί το κρεοπωλείο με τον συνέταιρό του και τρεις εργαζομένους. "Είμαστε αρκετά άτομα, τα πράγματα έχουν αρχίσει λίγο να σκουραίνουν αλλά το μεροκάματο βγαίνει, γιατί ο κόσμος στηρίζει το μαγαζί το οποίο λειτουργεί πολλά χρόνια. Τα μαγαζιά της Κομοτηνής, και στη Δημοτική Αγορά και τα μαγαζιά των υπόλοιπων συναδέλφων, εκπέμπουν μια εμπιστοσύνη, γιατί όλα μας τα κρέατα είναι ελεγμένα, καθώς περνούν από κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και η Κτηνιατρική Υπηρεσία πλέον ελέγχουν τα πάντα", επισημαίνει.
Τον απασχολεί περισσότερο η παράνομη σφαγή, η οποία είναι ένα συχνό φαινόμενο στο νομό, παρά ο ανταγωνισμός των μάρκετ, καθώς θεωρεί πως τα τελευταία χάνουν σε ποιότητα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε