fbpx Ανούσιες διαμάχες και αποχωρήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

Ανούσιες διαμάχες και αποχωρήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Μέτιος
Νίκος Τσαλικίδης
Μουμίν Οντερ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜΘ

Σφοδρή διαμάχη μεταξύ διοίκησης και μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με την «πατρότητα» των έργων της Περιφέρειας

Αποχώρησε πριν την έναρξη η Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση, δεν εμφανίστηκαν «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Οικολογία - Αλληλεγγύη»

 

Διονύσης Βοργιάς

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της διοίκησης Παυλίδη-Μέτιου για το έτος 2016, ο οποίος αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης του περιφερειακού συμβουλίου της Τρίτης 31 Ιανουαρίου, συνοδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη. Αφορμή στάθηκε η «πατρότητα» των έργων της διοίκησης Μέτιου, την οποία και διεκδικεί η διοίκηση Γιαννακίδη.


Στην καθημερινή πρακτική, όμως, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ποιος εντάσσει ή μελετά τα έργα αλλά για το κατά πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν προς το θετικό τη ζωή τους. Επίσης, τα μεγάλα έργα, όπως ανοικοδόμηση κτηρίων, διάνοιξη δρόμων, αγωγών κλπ αποτελούν έργο πολλών ετών, με αποτέλεσμα την «πατρότητά» τους πρακτικά να έχουν ...όλοι μαζί, καθώς τμήματά τους μπορεί να συντελεστούν σε μία, δύο, ακόμη και τρεις περιόδους διοίκησης.


Συνεπώς, δεν πρέπει να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, αλλά να μεριμνούμε από κοινού για την προκοπή του τόπου. Όμως, συμπεριφορές όπως η αποχώρηση του Φώτη Καραλίδη από το περιφερειακό συμβούλιο, επειδή δεν κατόρθωσε να πείσει περί «πατρότητας» των έργων, μόνο ως μικροπολιτική μπορούν να χαρακτηριστούν.


Λειψή η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου
Λειψή, πάντως, ήταν η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Το θέμα ήταν σημαντικό, όμως από την κύρια συζήτηση απουσίασαν τρεις παρατάξεις, η «Ριζοσπαστική Διοίκηση», η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Οικολογία - Αλληλεγγύη». Οι δυο τελευταίες παρατάξεις, η πρώτη με επικεφαλής τον Χρήστο Τρέλλη και η δεύτερη με επικεφαλής και μοναδικό μέλος την Κατερίνα Γεροστεργίου, δεν παραβρέθηκαν. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν έδωσε το «παρών», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στα πεπραγμένα και τις βασικές αρχές της διοίκησης Μέτιου. Επίσης, πριν τη συνεδρίαση αποχώρησαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης». Οι κ.κ. Σπύρος Τουρτούρης, Παντελής Λασκαρίδης, Μενέλαος Μαλτέζος, αποχωρήσαν πριν την έναρξη της κύριας συζήτησης, κατηγορώντας τον κ. Μέτιο, ότι ο χρόνος που τους δόθηκε για προετοιμασία για το συμβούλιο δεν ήταν επαρκής. Ο ισχυρισμός του ήταν ότι τους απεστάλη το κείμενο του απολογισμού μόλις το πρωί της Δευτέρας, κάτι που τους έδινε μία μόνο μέρα προετοιμασίας και, άρα, καθιστούσε αδύνατη την άσκηση οποιουδήποτε ελέγχου. Παρόλα αυτά, όπως αποδείχθηκε, το κείμενο είχε σταλεί από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη λίστα e-mail της περιφέρειας.


Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης, κατά την αποχώρησή τους, έκαναν γνωστό το λόγο της σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Στις 16 Ιανουαρίου πήραμε την πρόσκληση για την σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιφέρειάς μας, ενώ μόλις στις 30 Ιανουαρίου μας κοινοποιήθηκε το κείμενο του απολογισμού της περιφερειακής αρχής για το 2016. Επειδή θεωρούμε ότι αυτή η τακτική εμποδίζει την ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου και την άσκηση οποιασδήποτε κριτικής μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγοι για τους οποίους εξάλλου βρισκόμαστε εδώ, όπως μας όρισαν οι πολίτες της περιφέρειάς μας, δηλώνουμε την αποχώρηση της παράταξής μας από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση επιτρέποντάς σας να αυτοθαυμασθείτε και να αυτοχειροκροτηθείτε».


ΧΡ. ΜΕΤΙΟΣ: «ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ»
Με ένα μακροσκελή λόγο διάρκειας περίπου 20 λεπτών ξεκίνησε η κύρια διαδικασία του συμβουλίου, με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να κάνει την ανασκόπηση της διοίκησης Παυλίδη-Μέτιου για το έτος 2016. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον σχεδιασμό ως ένα «έργο που φέρει τη σφραγίδα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη αλλά και την αφετηρία για το έργο της νέας διοίκησης», ενώ μπήκε κατευθείαν στους αριθμούς με το δείκτη ανεργίας της Περιφέρειας για το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 23,9%.


«Το 2016 η Περιφέρεια λειτούργησε σε δύσκολες συνθήκες, με διαδοχικά ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταστροφές, προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού, capital controls, αποχωρήσεις προσωπικού και μη αντικατάστασή του, ζωονόσους, έναρξη ισχύος νόμου περί δημοσίων συμβάσεων», είπε και μετά ανέλυσε μία-μία τις δράσεις της περιφέρειας, αλλά σε αρκετά γενικό πλαίσιο. Τόνισε ότι βασική αρχή είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του ΕΠΣΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των Δικτύων Φυσικού Αερίου, του αγωγού TAP, της τουριστικής προβολής του τόπου και των έργων σε δασαρχεία. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 3.000 νέες θέσεις εργασίας το 2017 από τα παραπάνω. Επίσης, αναφέρθηκε στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, τονίζοντας ότι έφτασε τα 505 εκ. αντί τα 470 εκ. του αρχικού σχεδιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στις πληρωμές που ήταν 35,5 εκ. αντί 33,5 εκ. του σχεδίου, αλλά και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο αφορά χρηματοδότηση 507 εκ. από τρεις πηγές: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Εθνική Συμμετοχή, και επιπλέον 69 εκ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Συνοχής για έργα στο περιβάλλον.


Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του τελωνείου Κήπων και της καλλιέργειας ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης. Για τον τουρισμό είπε πως οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν, οι οδικές αυξήθηκαν σημαντικά, όμως υπήρξε κάμψη στις κρουαζιέρες. Για τον πολιτισμό μίλησε για την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, έργα πολιτισμικής κληρονομιάς σε Αλεξανδρούπολη/Σαμοθράκη, δημιουργία χώρου πολιτισμού στην Ξάνθη, αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου στην Καβάλα, διεξαγωγή του φεστιβάλ via egnatia. Για την υγεία στάθηκε στην επιτυχή καταπολέμηση κουνουπιών με δημοπράτηση έργου 7,2 εκ. ευρώ, αλλά και της οζώδους δερματίτιδας, με ευρύ εμβολιασμό αξίας 270.000 ευρώ, και στο πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων. Για την πρόνοια τόνισε ότι υπήρξε μέριμνα για αστέγους και απόρους με διανομή τροφίμων. Για το χωροταξικό ότι αναθεωρήθηκε το σχέδιο. Για τη συνεργασία Περιφέρειας-Δήμων ότι έγινε πιο ενεργή, πχ στις γιορτές παλιάς πόλης Ξάνθης ή στις λευκές νύχτες. Για την κακοκαιρία ότι πραγματοποιήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως σε Έβρο και Θάσο. Για τη διαχείριση αποβλήτων ότι λήφθηκε σχετική απόφαση στο τέλος του 2016. Για το ΔΠΘ ότι εγκρίθηκε έργο υποδομής 12 εκ. ευρώ για την Ιατρική Σχολή. Για την Ακαδημία δια Βίου Μάθησης ότι επεκτάθηκε σε 6 πόλεις με 7 θεματικές ενότητες, όπου 500 πολίτες δέχθηκαν διαλέξεις, από 80 καθηγητές. Για το περιφερειακό συμβούλιο ότι συνεδρίασε 19 φορές, λαμβάνοντας 238 αποφάσεις και για την περιφέρεια ότι παραμένει υποστελεχομένη με 1.092 εργαζομένους. Για τις πυρκαγιές ότι αντιμετωπίστηκαν, ενώ υπήρξε δυσκολία στη Θάσο. Για την παραγωγή ότι «τρέχουν» προτάσεις για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και οριζόντιων συνεργασιών με παραγωγούς, ενώ συνέχισε απαριθμώντας με αριθμούς τα πεπραγμένα.

Φ. ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ: «ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΙΣΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ»
Με τη διαπίστωσή του ότι η διοίκηση μίλησε για 1μιση ώρα (περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες Νομών, αντιπεριφερειάρχες θεματικοί), ξεκίνησε την εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, ο οποίος άρχισε έπειτα τις βολές κατά Μέτιου. «Είπατε τόσα πράγματα, αλλά δεν έχετε να δείξετε απτό έργο. Όλα τα λεγόμενά σας περιστρέφονται γύρω από το έργο που άφησε η προηγούμενη διοίκηση», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως για ό, τι ...πήγε στραβά στην περιφέρεια οι διοικούντες πρόταξαν κι από μια δικαιολογία, αναφέροντας προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε και η προηγούμενη διοίκηση αλλά ποτέ δεν τα πρόταξε ως δικαιολογία. «Αδράνεια. Αυτό είναι το μεγάλο σας λάθος», κατήγγειλε αναφέροντας το παράδειγμα ότι «οι υπηρεσίες σας μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 έφερναν έργα, τα οποία δε μπορούσαν να υλοποιηθούν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο του 4412/2015, το οποίο αργήσατε να αντιληφθείτε. Κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνεστε ετεροχρονισμένα». 


Για τις φυσικές καταστροφές, είπε «σας δώσαμε συμβουλές πρόληψης, χωρίς να σας επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά δεν ακούσατε τις προτάσεις μας. Εμείς θέλαμε να διεκδικήσουμε μαζί κονδύλια, κι εσείς δεν μας καλείτε στις συναντήσεις».


Στη συνέχεια τόνισε ότι η απορρόφηση με δείκτη 114,5% στο ΕΣΠΑ επίσης αποτελεί απότοκο της διοίκησης Γιαννακίδη, καθώς κατηγόρησε την παρούσα διοίκηση ότι απλώς οικειοποιείται έργα ως δικά της. «Είστε όχι μόνο αδρανείς, ανίκανοι, αναποτελεσματικοί, αλλά κι επικίνδυνοι! Πέρασε το 50% της θητείας σας χωρίς ούτε ένα έργο! 


Εκτιμώ ότι τον Μάριο 2017 θα γίνει το πρώτο σας έργο και θα είναι βάση δικιάς μας μελέτης», συνέχισε, κι έπειτα αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα ζητήματα που ανέλυσε ο κ. Μέτιος, αλλά και οι αντιπερφιερειάρχες, προβάλλοντας τις ενστάσεις του. Για τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες κατηγόρησε πως οι περισσότεροι, πλην των Δημούδη, Εφραιμίδη, μίλησαν σαν αντιπεριφερειάρχες νομών, μόνο για τους δικούς του νομούς!
Μετά την τοποθέτησή του, κι ύστερα από φραστικό επεισόδιο, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, επικαλούμενος και έλλειψη ισηγορίας, καθώς ο χρόνος που δόθηκε στην παράταξη του ήταν περί των 15 λεπτών.


ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Καίρια επισήμανση έκανε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Δαμιανίδης, ο οποίος έθιξε τη διαδικασία. «Η διάταξη μιλάει για απολογισμό του 2016 κι εμείς βλέπουμε διαμάχες, αναφορές μέχρι και στο 2010 και καμιά ουσία. Επίσης δε μπορούμε να έχουμε 1μιση ώρα εισήγηση της διοίκησης και να δίνεται ο λόγος πέντε λεπτά στους υπόλοιπους ομιλητές», είπε.


Λόγο απηύθυνε και ο κ. Κουτσόπουλος από την «Ελληνική Αυγή», κατηγορώντας τη διοίκηση πως «πρωταρχικός σας στόχος ήταν και είναι ο τουρισμός, κι εμείς αντιπροτείναμε ότι η στόχευση πρέπει να είναι στον πρωτογενή τομέα και τελικά δικαιωθήκαμε, διότι μειώθηκε το τουριστικό ρεύμα», ενώ μίλησε και για την υποστελέχωση των κτηνοτροφικών υπηρεσιών, την άσκοπη δαπάνη χρημάτων στον Έβρο καθώς δεν έχουν γίνει σημαντικά έργα παρά τα εκατομμύρια που έχουν επενδυθεί, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βγουν από τα κομματικά τους «μαντριά» και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις.


Για την απώλεια της σύνδεσης περιφέρειας-τοπικής κοινωνίας μίλησε ο κ. Τραϊφόρος από τη «Γνώση και Συνεργασία». «Το περιφερειακό συμβούλιο δεν έχει σύνδεση με τα προβλήματα της κοινωνίας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της διοίκησης δεν παίρνουν θέση στα θέματα. Ο κόσμος γνωρίζει τις δημοτικές αρχές, αλλά θεωρεί τις περιφερειακές ως κάτι άυλο και υπερβατικό», είπε κι ανέδειξε το πρόβλημα πως «τα νοσοκομείο μας είναι τριτοκοσμικά. Είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας αλλά πρέπει να τα τονίζουμε και να ασκούμε πιέσεις. Ζήτησε διεξοδικότερη αναφορά στα έργα και στο που πάνε τα χρήματα τις περιφέρειας, να μην σπαταλούνται σε έργα που αποδίδουν αξία».

ΧΡ. ΜΕΤΙΟΣ: «ΔΥΟ ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΡΑΛΙΔΗ»
Μετά την αποχώρηση του κ. Καραλίδη και τις λοιπές τοποθετήσεις, το λόγο πήρε ξανά ο περιφερειάρχης ο οποίος κατηγόρησε τον Φώτη Καραλίδη για δυο «γκάφες» όπως τις χαρακτήρισε. «Η πρώτη έγινε με τον προϋπολογισμό το προηγούμενο διάστημα και η δεύτερη έγινε σήμερα αναφορικά με ότι παρουσιάζουμε δικά του έργα ως δικά μας. 


Πρόκειται για έγκριση έργων, όπως αναφέρουμε στο δελτίο τύπου μας. Τι να κάνουμε να μην τα εγκρίνουμε; Εφόσον είναι σε προτεραιότητα, αν δεν εγκριθούν, μπορεί η περιφέρεια και οι πολίτες να χάσουμε χρηματοδότηση», είπε καταλήγοντας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε