ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ανοιχτοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, σε αναστάτωση οι εργαζόμενοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδικοί Σταθμοί
Απεργία

Ρωξάνη Ζαριάνη: "Ο μισός αριθμός παιδιών που φιλοξενούμε θα πάει στα νηπιαγωγεία"

Αμαλία Εξάρχου: "Αν φύγουν τα προνήπια δεν θα υπάρχει δουλειά για εμάς"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Κομοτηνής λειτούργησαν κανονικά χθες, όμως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε αυτούς ήταν παρόντες στο κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αντίδραση στη νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Με 650 νήπια και 90 εργαζομένου λειτουργούν σήμερα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Τη φυγή των μισών φιλοξενούμενων νηπίων, προβλέπει η Ρωξάνη Ζαριάνη εκπρόσωπος εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και προϊσταμένη του Α' Βρεφονηπιακού σταθμού, εφόσον εφαρμοστεί η παραπάνω νομοθετική διάταξη. "Ο μισός αριθμός παιδιών που φιλοξενούμε θα πάει στα νηπιαγωγεία.

Αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι καλό για τα ίδια τα παιδιά, γιατί σε αυτήν την ηλικία των 4-5 ετών έχουν ανάγκη την θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος που την βρίσκουν στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης τα νηπιαγωγεία έχουν πολλές δυσλειτουργίες και δε θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν αυτή την ηλικία, υπάρχει πρόβλημα στη σίτιση, ελλιπές προσωπικό στην καθαριότητα".

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μπουν ακόμα και λουκέτα σε παιδικούς σταθμούς είπε "εφόσον φύγουν τα μισά παιδιά θα υπάρχει ένα θέμα με τις δομές. Βέβαια ήδη ο Δήμος έχει αποφασίσει να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δύο βρεφικά τμήματα και πιστεύω ότι θα δρομολογηθούν και άλλα βρεφικά τμήματα. Όμως πάλι δε θα καλυφθεί ο αριθμός των παιδιών που θα φύγουν. Αυτό σημαίνει ότι μοιραία θα γίνουν απολύσεις συμβασιούχων, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας". 


Το ενδεχόμενο της απόλυσης, φοβάται η Αμαλία Εξάρχου εκπρόσωπος των συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς Κομοτηνής. "Θέλουμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας γιατί οι πρώτοι που θα απολυθούμε είμαστε εμείς", θα πει η κα Εξάρχου. Η ίδια εργάζεται για 15 χρόνια ως συμβασιούχος του κλάδου νηπιαγωγών στις δομές του Δήμου. "Αν φύγουν τα προνήπια δεν θα υπάρχει δουλειά για εμάς", προσθέτει. 


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση, κάτι που, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οδηγεί τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στην απαξίωση και στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και χιλιάδες γονείς σε αδιέξοδο και απελπισία.

Η πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου εργαζομένων στους Δήμους της Ροδόπης Φωτεινή Αντωνιάδου ανέδειξε την ανάγκη συστράτευσης των γονέων στη διαμόρφωση της όποιας νομοθετικής ρύθμισης. Παράλληλα τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δουλεύουν πολλοί συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ζητάμε τη δημιουργία νέων δομών, εφόσον υπάρχει ανάγκη, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και την πρόσληψη περισσοτέρων". 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ