ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΟΠΙΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Άνοιγμα σε όλη την Ελλάδα από τα Τυροκομικά Δουκίδης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δουκίδης
Τυροκομικά Δουκίδη
γαλακτοβιομηχανίες

60 χρόνια εμπειρίας και τρεις γενιές θρακιώτικης παράδοσης, "διαφημίζουμε την Θράκη μας που είναι λίγο ξεχασμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα" λέει ο τυροκόμος Στ. Δουκίδης

Πλήγμα για όλους τους έντιμους επαγγελματίες της Ροδόπης το παραεμπόριο, βυτία γάλακτος από Βουλγαρία και Τουρκία περνούν καθημερινά τα σύνορα

Διονύσης Βοργιάς

Άνοιγμα σε όλη την Ελλάδα κάνουν χρόνο με τον χρόνο τα τυροκομικά Δουκίδης. Χαρακτηρίζουν εαυτούς ως υπερήφανους πρεσβευτές της θρακιώτικης παράδοσης και τόσο η ιστορία όσο και η σύγχρονη παρουσία τους, επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτό τον χαρακτηρισμό. Με έμφαση στην ελληνική αγορά, αλλά και παρουσία εκτός συνόρων, η συγκεκριμένη επιχείρηση, διαφημίζει την Θράκη έξω από τα στενά γεωγραφικά της όρια, και παρά την οικονομική κρίση έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικά μερίδια σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά στον τομέα του τυριού.


Θράκη, η γη που γέννησε το τυρί
Η ιστορία του τυριού ξεκίνησε στην περιοχή της Θράκης και ο πρώτος καταγεγραμμένος τυροκόμος ήταν ο Κύκλωπας Πολύφημος. Σύμφωνα με την Ομήρου Οδύσσεια, ο Πολύφημος κατοικούσε στους πρόποδες του όρους Ίσμαρος και παρήγαγε φέτα από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η αναφορά του Ομήρου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η παραγωγική μονάδα της επιχείρησης βρίσκεται στους πρόποδες του Ισμάρου, καθιστούν τα τυροκομικά Δουκίδη υπερήφανους πρεσβευτές της πανάρχαιας θρακιώτικης τυροκομικής παράδοσης. 

Η τυροκομική ιστορία της οικογένειας Δουκίδη ξεκίνησε από τον πρωτοπόρο για την εποχή του Ιωάννη Δουκίδη, που έκανε πράξη το όνειρό του στην αυλή του σπιτιού του στην Ξυλαγανή Ροδόπης, το μακρινό 1956. "Είμαστε περήφανοι για την Θράκη. Ο πρώτος τυροκόμος είχε την σπηλιά του έξι χιλιόμετρα από την Ξυλαγανή, όπου ξεκίνησε ο παππούς μου. Διαφημίζουμε την Θράκη μας, γιατί η Θράκη είναι λίγο ξεχασμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα", λέει στον "Χ" ο τυροκόμος τρίτης γενιάς Στέφανος Δουκίδης, ο οποίος εξηγεί ότι το τυροκομείο έχει μείνει πιστό στην πανάρχαιη τυροκομική παράδοση της Θράκης, παράγοντας προϊόντα μοναδικά σε γεύση.


Χέρι βοήθειας σε 500 Θρακιώτες κτηνοτρόφους
Ο Στ. Δουκίδης μας ενημέρωσε αναφορικά και με τις συνεργασίες που αναπτύσσει η εταιρία σε τοπικό επίπεδο. Αίσθηση κάνει η σημαντική ενίσχυση του ντόπιου κτηνοτρόφου, καθώς το τυροκομείο συνεργάζεται καθημερινά με 500 Θρακιώτες κτηνοτρόφους, στηρίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους ποιμαντικούς κτηνοτρόφους και τους μικροκτηνοτρόφους της Θράκης, που με μεράκι κρατιούνται στο επάγγελμα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

"Στηριζόμαστε πολύ στην κτηνοτροφία της Ροδόπης. Έχουμε συνεργάτες γύρω στους 500 κτηνοτρόφους, μικρούς και μεγάλους και συλλέγουμε καθημερινά το γάλα έξι μήνες το χρόνο", λέει ο κος Δουκίδης.


Συμμετοχή σε εκθέσεις αγροδιατροφικού τομέα
Την συζήτηση είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε στο πλαίσιο της δεύτερης γιορτής τσίπουρου στον Ίασμο, κατά τη διάρκεια της οποίας λειτούργησε υπαίθρια έκθεση θρακομακεδονικών προϊόντων. "Το παλιότερο τυροκομείο της Θράκης δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την εκδήλωση και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου", εξήγησε στον "Χ" ο Στ. Δουκίδης, και συνέχισε: "Ήρθαμε για να εκθέσουμε τα προϊόντα μας, να τα δοκιμάσει και να μας γνωρίζει ο κόσμος", ενημερώνοντάς μας παράλληλα ότι οι σεφ του ΙΕΚ Παστέρ - στο πλαίσιο της γιορτής - δημιούργησαν γαστρονομικά πιάτα με υλικά μεταξύ άλλων και από τα τυροκομικά Δουκίδη.

"Πρέπει να προσελκύσουμε ανθρώπους όχι μόνο του νομού Ροδόπης, αλλά κι εκτός Θράκης, για να μάθουν τα προϊόντα μας, να επισκεφτούν και τις εγκαταστάσεις μας", λέει σε άλλο σημείο ο τυροκόμος, εκφράζοντας παράλληλα την δυσαρέσκειά του, ότι δεν γίνονται πολλές τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις, που θα φέρουν τον κόσμο σε επαφή με τα προϊόντα της περιοχής, γνωρίζοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις.


Πωλήσεις εντός κι εκτός Ελλάδας
Τα προϊόντα τους παράγονται αυστηρώς από 100% ελληνικό παστεριωμένο γάλα, κάτι το οποίο αναγράφεται εμφανώς και στις νέες - μοντέρνες συσκευασίες, στις οποίες αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η λέξη "Θράκη" ως διαφήμιση του τόπου και ως τόπο προέλευσης κι εγγύηση ποιότητας. "Μαζί μας έχουμε φέρει την φέτα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, το μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, το ημίσκληρο κασέρι από αιγοπρόβειο γάλα και το ανθότυρό μας", πληροφορεί ο Στ. Δουκίδης, επισημαίνοντας πως "στα προϊόντα είμαστε σταθεροί, αλλά παρουσιάζουμε τις καινούργιες συσκευασίες, το νέο λογότυπο και τα νέα μας δοχεία, τα οποία σιγά - σιγά μπαίνουν πανελλαδικά στα μάρκετ".


Πλέον, τα Τυροκομικά Δουκίδη έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσω των σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης αλλά και επιλεγμένων καταστημάτων, ενώ συνεργάζονται με πληθώρα καταστημάτων και μάρκετ σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όσον αφορά στις εξαγωγές "κάνουμε κάποια πράγματα και εξαγωγικά, αν και οι εξαγωγές είναι μία δύσκολη υπόθεση", λέει ο κος Δουκίδης, και διευκρινίζει: "Εξάγουμε μέχρι στιγμής στην Γαλλία και στη Γερμανία. Θεωρώ ότι η αγορά του εξωτερικού δεν είναι αναγκαστικά κλειδί, είναι τι τακτική θα ακολουθήσεις σαν εταιρία, είναι καλό να έχεις και από τα δύο, για να μοιράζεις λίγο το ρίσκο σου". Όπως κι αν έχει, τα προϊόντα της εταιρίας συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους τροφίμων.


Πλήγμα οι παράνομες εισαγωγές γάλακτος
Γερό πλήγμα για όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις του τόπου, όπως και για τα Τυροκομικά Δουκίδης, είναι οι παράνομες εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό, από Βουλγαρία και Τουρκία κυρίως, προς την ελληνική αγορά. Την πραγματικότητα, δια στόματος Στ. Δουκίδη, άκουσε και η ίδια η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, όταν βρέθηκε στον πάγκο της επιχείρησης, στον πλαίσιο της επίσκεψής της στον Ίασμο. "Δεν θα κρυφτώ", είπε ο τυροκόμος προς την υφυπουργό, "γίνονται πολλές παράνομες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία και Τουρκία, εμείς μαζεύουμε το γάλα από τόσα άτομα και δίπλα και παραδίπλα έρχονται βυτία από τις γειτονικές χώρες παράνομα". 

Καταληκτικά, ζήτησε από την κυβέρνηση να δει πιο επισταμένα το φαινόμενο του παραεμπορίου, το οποίο πλήττει καίρια όχι μόνο τους τυροκόμους της περιοχής, αλλά πολλούς τίμιους επαγγελματίες, ιδίως στη Ροδόπη που είναι η κύρια πύλη εισόδου από την Βουλγαρία και δεύτερος σταθμός από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν και τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα, έως υποτονικά  μέχρι τώρα στην προεκλογική αντιπαράθεση στο δήμο Κομοτηνής, θέλοντας ίσως οι περισσότεροι να κρατήσουν  ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού,  φαίνεται ότι