ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άνοια, πρόληψη, διαχείριση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2ο ΚΑΠΗ
ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Έμφαση σε πρόληψη, διάγνωση και διαρκή εξάσκηση του μυαλού προτείνει η ψυχολόγος Άννα Τσακίρη

Ανοιχτή για όλους με δωρεάν παροχές η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Διονύσης Βοργιάς

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας (1η Οκτωβρίου) καθώς και την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας (10 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου μία σημαντική ενημερωτική εκδήλωση, στον χώρο εκδηλώσεων του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής για τα μέλη του 2ου Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κομοτηνής, με θέμα "άνοια, πρόληψη και διαχείριση" και ομιλήτρια της εκδήλωσης την Άννα Τσακίρη ψυχολόγο της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

"Να θυμηθούμε πόσο απλόχερα οι ηλικιωμένοι μας έχετε δείξει την αγάπη σας, πόσο μας ζεστάνατε και φωτίσατε τα παιδικά μας χρόνια", ζήτησε ανοίγοντας την εκδήλωση η προϊσταμένη του 2ου ΚΑΠΗ Κωνσταντινιά Ευσταθίου, που χαρακτήρισε την τρίτη ηλικία ως "πηγή γνώσεων, διδαγμάτων και παράδοσης", γι' αυτό και "σας αποθέτουμε φόρο τιμής εμείς οι νέοι και κάνουμε εκδηλώσεις για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας συνεχώς ευκαιρίες για ενημέρωση", ώστε να επιτυγχάνεται το τρίπτυχο υγεία - αυτονομία - αξιοπρέπεια στην ζωή των ηλικιωμένων, όπως είπε.

Το ευρύ κοινό χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. "Οι ημερίδες είναι σημαντικές και για εσάς και για εμάς, γιατί γνωριζόμαστε καλύτερα και συγχρόνως μαθαίνετε πράγματα τα οποία μπορεί να τα γνωρίζατε στο περίπου και τώρα τα μαθαίνετε σωστά", είπε και πρόσθεσε "έχουμε πει ότι δεν πρέπει να το παίζουμε ιατροί ούτε να κάνουμε αυτοδιάγνωση, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους ιατρούς".


Άνοια:Τι πρέπει να ξέρουμε
Για την άνοια μίλησε η ψυχολόγος Άννα Τσακίρη. "Η άνοια είναι μία διαγωνιστική κατηγορία που τα τελευταία χρόνια έχει ολοένα και περισσότερη αύξηση. Γι' αυτό και το φετινό μήνυμα του παγκόσμιου οργανισμού για την άνοια είναι πως κάθε τρία δευτερόλεπτα μπαίνει μία καινούργια διάγνωση άνοιας", είπε, και συνέχισε: "Εμείς θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο όσο το δυνατό περισσότερο στο κομμάτι της πρόληψης, δηλαδή να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα και να απευθύνεται σε ειδικούς για την έγκαιρη παρέμβαση".

Δεν έκρυψε η ψυχολόγος πως "δυστυχώς η άνοια δεν δέχεται θεραπεία", γι' αυτό "προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πρόληψη και την διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, για να προλάβουμε καταστάσεις που μετά δεν έχουν γυρισμό", δίνοντας τις συμβουλές της: "Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να αποτρέψουμε την άνοια, αλλά υπάρχουν καταστάσεις που θα πρέπει να προσέχουμε όπως και παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε όπως η λειτουργία της καρδιάς μας, μετά τα 60 να κάνουν τακτικά εξετάσεις αίματος, να πηγαίνουν καρδιολόγο και γενικά να κοιτούν την υγεία τους". Τέλος κάλεσε όλους, ιδίως τους ηλικιωμένους να σκεφτούν τον εαυτό τους ως μία μηχανή που όσο καλύτερα τη λειτουργούμε τόσο περισσότερο αποδίδει και δεν φθείρεται. "Προσπαθούμε μέσα από ασκήσεις και από προγράμματα να ενδυναμώνουμε τη μνήμη και την άσκησή μας", σημείωσε.

Η ψυχολόγος γνωστοποίησε και την παρουσία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, το έργο της οποίας αναλυτικά έχει προβάλει ο "Χ" σε προγενέστερο δημοσίευμα. Η εταιρεία επιχορηγείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας. Έχει δομές σε Αττική, Φωκίδα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό κλιμάκιο στο  25510 38178. Οι υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν και μπορούν να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.


Αγαπάει το ΚΑΠΗ και συμμετέχει
Για μία ακόμη φορά σε εκδήλωση του ΚΑΠΗ είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την δραστήρια ηλικιωμένη Καλλιόπη Παπαδοπούλου, η οποία επεφύλασσε το πιο ζεστό καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους, καθώς ανέγνωσε ένα ποίημα το οποίο είχε γράψει η ίδια. Το θέμα; "Το ΚΑΠΗ της γειτονιάς μου", όπως λέει στον "Χ" η κα Παπαδοπούλου, που μας εξηγεί ότι διάβασε το ποίημα στην προϊσταμένη του ΚΑΠΗ κι εκείνη με την σειρά της την παρότρυνε να το διαβάσει μπροστά στους παρευρισκόμενους στο πλαίσιο της εκδήλωσης. "Συμμετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις όσο βαστάνε τα πόδια μου", μας λέει λίγο πριν την ανάγνωση του ποιήματος η ηλικιωμένη και δίνει το καλό παράδειγμα κρατώντας το μυαλό της σε εγρήγορση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ