ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
1,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ

Ανάπλασης συνέχεια για το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βυζαντινό Τείχος
Ανάπλαση
εργασίες
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στην πλευρά του Τείχους επί της οδού Σωκράτους, έχει στηθεί το εργοτάξιο

Διονύσης Βοργιάς

Με ταχείς ρυθμούς και τηρώντας τις ταχθείσες προϋποθέσεις συνεχίζονται στα έργα ανάπλασης του Βυζαντινού Τείχους Κομοτηνής. Αυτές εξελίσσονται αυτήν την περίοδο σε νέο κομμάτι του μνημείου επί της οδού Σωκράτους, όπου έχει στηθεί το εργοτάξιο. 


Όπως είναι η γνωστό, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το περασμένο διάστημα πήρε μία απόφαση που χειροκροτήθηκε από πολλούς. Πιο αναλυτικά, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η ανάπλαση της περιοχής εξωτερικά και περιμετρικά του βυζαντινού τείχους της Κομοτηνής, προϋπολογισμού 1.220.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2014-2020.


Τα έργα ανάπλασης γίνονται συνολικά σε μήκος 552 μέτρων, στις οδούς Θεμιστοκλή Σοφούλη, Νικηφόρου Γρηγορά και Σωκράτους. Πλέον, το εργοτάξιο, έχει στηθεί επί της οδού Σωκράτους, όπου και πραγματοποιεί εργασίες ανάπλασης. Εκεί βρίσκεται μία αρχαιολόγος, μία αρχιτέκτονας με εξειδίκευση στην αναστήλωση -αποκατάσταση και ανάδειξη βυζαντινών οχυρωματικών μνημείων, δύο εργατοτεχνίτες για τις αναστηλωτικές εργασίες και πέντε εξειδικευμένοι εργάτες επίσης για τις αναστηλωτικές εργασίες. 


Οι παραπάνω πληροφορίες προκύπτουν από την ενημέρωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κι όχι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, όπου επιφυλάχθηκε να στείλει επίσημη ενημέρωση με δελτίο τύπου τις προσεχείς ημέρες, σε όλα τα μέσα της περιοχής. 
Αναφορικά με καθεαυτή την ανάπλαση, οι οδοί Γρηγορά και Σωκράτους θα μετατραπούν σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ενώ η οδός Σοφούλη θα παραμείνει βασική αρτηρία της πόλης με αντικατάσταση όμως των υλικών κατασκευής της με πέτρινους κυβόλιθους για να ταιριάζουν στο ύφος της περιοχής και να συμβάλλουν στην ανάδειξή της.

Στην περιοχή του κατεστραμμένου νότιου τμήματος του τείχους θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι διαφορετικής απόχρωσης ώστε να διαγράφεται στο έδαφος το ίχνος του τείχους που δεν σώζεται, ενώ ειδικά μεταλλικά εμπόδια θα αποτρέπουν το παράνομο παρκάρισμα.


Eκατέρωθεν των τριών οδών θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια που θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο, θα διαθέτουν ζώνες πρασίνου, σύγχρονο σύστημα φωτισμού, καθιστικά και οδηγούς για άτομα με προβλήματα όρασης.


Συνολικά, τα έργα ανάπλασης θα γίνουν σε μήκος 552 μέτρων. Η επιφάνεια των οδών που θα στρωθεί με κυβόλιθους θα είναι 5.624 τετραγωνικά μέτρα ενώ η επιφάνεια των πεζοδρομίων στα οποία θα γίνουν επεμβάσεις θα είναι 1.976 τετραγωνικά μέτρα.
Το έργο, αν ολοκληρωθεί βάσει σχεδιασμού και γίνει σεβαστό από τους κατοίκους της Κομοτηνής, αναμένεται να αλλάξει συλλήβδην την εικόνα του κέντρου της Κομοτηνής προς το καλύτερο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ