fbpx Το αναπηρικό κίνημα οργανώνεται και διεκδικεί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Το αναπηρικό κίνημα οργανώνεται και διεκδικεί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑμεΑ
Ιωάννη Βαρδακαστάνης
ΑμΕΑ

Με φόντο το μεγάλο συλλαλητήριο (Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου), στην Κομοτηνή βρέθηκε προς ενημέρωση των ΑμεΑ ΑΜ-Θ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Διονύσης Βοργιάς

Έδρα του αναπηρικού κινήματος σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και μία εκ των πιο δραστήριων πόλεων πανελλαδικά σε θέματα αναπηρίας, είναι η Κομοτηνή. Χθες, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή βρέθηκε, προς επίρρωση των γραφόμενων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ) Σμαράγδος Κρεμμύδας, και πολλά μέλη και φίλοι σωματείων από Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, σε συνάντηση στο πολυλειτουργικό κέντρο Δήμου Κομοτηνής. Τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρ. Καρούντζος. Παρόντες ήταν η πρόεδρος των Αγίων Θεοδώρων Ν. Λιβεριάδου και ο πρόεδρος του Ηρόδικου Μ. Ραγκούσης, μεταξύ άλλων.


Με φόντο το αναπηρικό συλλαλητήριο
Με φόντο το μεγάλο συλλαλητήριο που ετοιμάζει  το αναπηρικό κίνημα, στην Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος ευρωπαϊκού φόρουμ ατόμων με αναπηρία κος Βαρδακαστάνης έκανε το κάλεσμά του μέσα από τον "Χ". "Είμαστε εδώ στελέχη του αναπηρικού κινήματα και μέλη των οικογενειών τους, για να συντονίσουμε τη δράση και τον αγώνα μας", είπε, για να θυμίσει πως "είναι μία εποχή δύσκολη, που απαιτεί από τα κινήματα όπως το δικό μας να είμαστε στο προσκήνιο, οργανωμένοι, με σαφή και καθαρή ατζέντα, για να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των ανθρώπων που εκπροσωπούμε, την δυνατότητά τους να έχουν σοβαρή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης όλων των βαθμών, κοινωνικές υπηρεσίες, στο δικαίωμά μας να δούμε με αξιοπρέπεια στην χώρα μας". Δεν έκρυψε πως "οι πολιτικές δυνάμεις μας λένε συνέχεια ότι είμαστε σε μία άλλη εποχή, γι' αυτό θέλουμε να αποκατασταθούν οι αδικίες των μνημονίων που έχουν υποστεί τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους".


Δύναμη το αναπηρικό κίνημα από την Κομοτηνή
Σε ερώτηση του "Χ" αναφορικά με την δραστήρια παρουσία του αναπηρικού κινήματος στην Κομοτηνή κι ευρύτερα σε επίπεδο νομού Ροδόπης, ο κος Βαρδακαστάνης είπε "η Κομοτηνή είναι η έδρα της περιφερειακής μας ομοσπονδίας, η οργάνωση που συντονίζει τον αγώνα του περιφερειακού αναπηρικού κινήματος. Εδώ υπάρχουν πολλοί δραστήριοι φορείς, όπως το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, οι Άγιοι Θεόδωροι, κά"

Κατόπιν, διαπίστωσε "το αναπηρικό κίνημα στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια, με εντεινόμενη παρουσία και δράση έχει μία εξαιρετική διαδρομή, γι' αυτό και θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες, απλά μέλη και στελέχη όλων των φορέων, που αναπτύσσουν δράση, γιατί διανύουμε μία εποχή που μπορεί να σου δημιουργήσει συνθήκες σκληρού αποκλεισμού και διακρίσεων".

"Το αναπηρικό κίνημα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην ΠΑΜ-Θ οργανώνεται, δικτυώνεται και συνεργάζεται, για να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία", πρόσθεσε από θέσης του στον "Χ" ο Σμ. Κρεμμύδας, ο οποίος χαρακτήρισε την χθεσινή συνάντηση ως μία "πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς που έχουμε πανελλαδικά αλλά και τοπικά". 

Κι εκείνος έκανε το κάλεσμά του για μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ιδίως αυτό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα συμμετάσχουν πλήθος μελών, οικογενειών και φίλων από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στο πλαίσιο της συζήτησης ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ αναφορικά με το πόσοι είναι οι άνθρωποι με αναπηρία, πανελλαδικά. "Οι ανάπηροι στην χώρα μας είναι στο 16% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα εδώ και μερικά χρόνια η παγκόσμια οργάνωση υγείας", είπε ο κος Βαρδακαστάνης, ενώ επικουρικά ο κος Κρεμμύδας ζήτησε από το αναπηρικό κίνημα να αντιληφθεί την δύναμή του και να διεκδικήσει μαζικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα