ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί από την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑμεΑ
ΠΟΜΑΜΕΑ ΑΜ-Θ
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης

ΕΣΑμεΑ, ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ και Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης στα γραφεία επί της Βασιλέως Παύλου 10


"Η πόλη μας αναβαθμίζεται με την ύπαρξη αυτών των δομών", αναγνωρίζει ο Τρύφωνας Καρούντζος

Διονύσης Βοργιάς

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί δικαιώματα, από την Κομοτηνή, όπου συστεγάζονται πλέον τρεις δομές αφιερωμένες στα άτομα με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ) και το Σωματείο ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, συστεγάζονται στα γραφεία που παραχώρησε προς αυτή την χρήση ο δήμος Κομοτηνής, στη Βασιλέως Παύλου 10, στο κέντρο της Κομοτηνής. 


Σε πρώτη φάση τα γραφεία λειτουργούν καθημερινά 11:00 με 14:00, ενώ σήμερα τοποθετούνται και οι ταμπέλες, ώστε η τοποθεσία να είναι ακόμη πιο αναγνωρίσιμη από το ευρύ κοινό. 


Ο πρόεδρος του σωματείου Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος επισημαίνει ότι η παρουσία όλων ενδυναμώνει το αναπηρικό κίνημα και πως μπορείτε να επικοινωνείτε με το σωματείο στα τηλέφωνα  6972374996 - 2531082197.


"Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο, ο οποίος μας παραχώρησε τα γραφεία, αν και αργήσαμε λίγο να τα φτιάξουμε. Στα γραφεία συστεγάζεται ο νομαρχιακός σύλλογος, η περιφερειακή ομοσπονδία η οποία αποτελείται από δύο μέλη στην περιοχή της Ροδόπης τη Στέλλα Βογιατζή - αναπληρώτρια γραμματέας και τη Μαρία Σέλβη - ταμίας, και η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία", εξηγεί σχετικά με τα νέα γραφεί ο κος Καρούντζος. 


Υπενθυμίζουμε ότι οι άλλες δύο δομές, πριν δημιουργηθούν τα γραφεία στην πρωτεύουσα της ΑΜ-Θ, στεγάζονταν στην Ξάνθη. "Η πόλη μας αναβαθμίζεται με την ύπαρξη αυτών των δομών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εθνική συνομοσπονδία είναι κοινωνικός εταίρος, κι αυτό σημαίνει πως συμμετέχει και ψηφίζει - σε συνεργασία με το επίσημο κράτος - σε διοικητικά συμβούλια με ένα μόνιμο και ένα αναπληρωματικό μέλος", σημειώνει εν προκειμένω ο κος Καρούντζος, ο οποίος κάνει το κάλεσμά του: "Περιμένουμε όλο τον κόσμο να έρθει να μας γνωρίσει, είτε είναι άτομο με αναπηρία είτε είναι ασθενής με χρόνια πάθηση είτε είναι γονέας παιδιού με αναπηρία. Άλλωστε ο σκοπός δημιουργίας του συλλόγου είναι να καλύψει όλες τις αναπηρίες, από τις πιο σπάνιες μέχρι τις πλέον γνωστές".
 

100 ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
"Βάσει στατιστικών το 11% των Ευρωπαίων πολιτών είναι άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας, ορατής ή μη, και ανεξαρτήτως βαθμού. Οπότε αντιλαμβάνεστε περίπου για τι αριθμό μιλάμε στη Ροδόπη", σχολιάζει ο Τρύφωνας Καρούντζος αναφορικά με την δυνάμει συμμετοχή στο σωματείο, ενώ για την υπάρχουσα συμμετοχή αναδεικνύει πως "πλέον στο σωματείο έχουμε 100 μέλη, παρότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε γραφεία, ενώ καθημερινά μας επισκέπτονται δύο με τρεις άνθρωποι".


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Ερωτηματικά για τα διόδια υπάρχουν και στο αναπηρικό κίνημα. Υπενθυμίζουμε ότι τα άτομα με αναπηρία που είναι κάτοικοι Ροδόπης απαλλάσσονται από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς Μέστης και Ιάσμου, ωστόσο η διαδικασία δεν φαίνεται να είναι τόσο απλή, καθώς δεν επαρκεί απλώς επίδειξη της κάρτας στάθμευσης ΑμεΑ.


"Μίλησα με ανώτερο στέλεχος της Εγνατίας, την κα Δημητριάδου, από τα κεντρικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, γιατί είδα πως και τα ΑμεΑ πρέπει να κάνουν αίτηση για ελεύθερη πρόσβαση. 


Όμως, η κα Δημητριάδου δεν ήξερε να μου απαντήσει, μου είπε ότι το έχει κανονίσει το υπουργείο Μεταφορών, με το οποίο δε μπορώ να μιλήσω τηλεφωνικά. Αναμένουμε να δούμε το λόγο για τον οποίο τα άτομα με αναπηρία, που έχουν την μπλε κάρτα στάθμευσης, να έχουν και άλλη κάρτα για τα διόδια", δηλώνει σχετικά με τα διόδια και τις ενέργειές του ο Τρύφωνας Καρούντζος.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα