ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΕΝΑΣ ΑΛΕΒΙΤΙΚΟΣ ΤΕΚΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ

"Αναγεννιέται" ο τεκές Ποσπός στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλεβίτες
τεκές Ποσπός

Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία διάσωσης θρησκευτικής κληρονομιάς, από τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής

Τα συντρίμμια του βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης

Διονύσης Βοργιάς

"Αναγεννιέται" ο αλεβίτικος τεκές 14ου αιώνα που είναι γνωστός ως τεκές Ποσπός, στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία των ανθρώπων που απαρτίζουν την Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και τους οποίους η ελληνική πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει να διατηρήσει στις θέσεις τους, ώστε να συνεχίσουν τα έργα τους.

Ο τεκές του Ποσπός ή τεκές του Πος Πος Μπαµπά ήταν αλεβίτικος τεκές ο οποίος ανεγέρθηκε το 14ο αιώνα και βρισκόταν στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης Κομοτηνής στην ομώνυμη συνοικία Ποσπός. Κατεδαφίστηκε όμως το 1989, με τότε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όμως προς την κατεύθυνση της ανακατασκευής του.

Ο "Χ" εξασφάλισε την πληροφορία ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά, εν έτει 2018, χάρη στην πρωτοβουλία της Διαχειριστικής, κι εντέλει το έργο θα πάρει τη μορφή που μπορείτε να δείτε στις μακέτες, ώστε να τηρεί τα πρότυπα της αρχικής κατασκευής του.

"Με πόρους της Διαχειριστικής θα γίνει η ανακατασκευή", όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρός της Σελίμ Ισά και εξηγεί ότι δεν μπορεί να οριστεί ακόμη με σαφήνεια το κοστολόγιο, καθώς σε τέτοια έργα καταγράφεται μερικές φορές ...συνεταιρική δουλειά, δηλαδή "ο κόσμος βοηθάει σε αυτά, μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έρθει και να δωρίσει τα τούβλα".

"Θα το ανακατασκευάσουμε όπως ήταν παλιά, περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα το κτίσμα σε ένα συνολικά οικόπεδο 700 τμ", θα σημειώνει στην συνέχεια όσον αφορά στο έργο καθαυτό, ενώ στην ευνοϊκότερη συγκυρία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. 

Τελικός στόχος είναι, σύμφωνα με τον Σελίμ Ισά, να καταστεί ο χώρος προσβάσιμος σε όλους ως "θρησκευτικός και τουριστικός προορισμός". 

Ο αλεβίτικος τεκές
Το κτίριο αποτελούνταν από ένα λιθόκτιστο κτίσμα μεγέθους 12x5 μέτρα και είχε κεραμοσκεπή και βρισκόταν μέσα σε προαύλιο χώρο διαστάσεων 25x30 μέτρα. Το κτίριο αποτελούνταν από τρία δωμάτια με ξεχωριστές εισόδους. Ο πρώτος χώρος ήταν ο τουρμπές (μαυσωλείο-τάφος), στο δεύτερο χώρο υπήρχε τζάκι και ο τρίτος χώρος χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. 

Σχετικά με το όνομα ο Ευστράτιος Ζεγκίνης ισλαμολόγος - τουρκολόγος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το όνομα Ποσπός πιθανόν να οφείλεται στον δερβίση Ποστινπούς Μπαμπά. Αυτός ο δερβίσης με εντολή του Μουράτ Α' είχε ιδρύσει τεκέ την περιοχή της Προύσας και επί οθωμανικής αυτοκρατορίας πολλοί τεκέδες είχαν αυτό το όνομα. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία το όνομα προέρχεται από την φράση "ποστού μπος" που μεταφράζεται ότι "η θέση (post) του ηγούμενου ήταν συνήθως άδεια (bos)". 

Ο τεκές λειτούργησε μέχρι την δεκαετία του 1980 και κατεδαφίστηκε από το Δήμο Κομοτηνής το 1989, επί της αιτιολογικής βάσης ότι ήταν ετοιμόρροπος και επικίνδυνος. Με την απόφαση 198/2012 του Δήμου Κομοτηνής τον Ιούλιο 2012 αποφασίστηκε η αποκατάσταση του τεκέ στην μορφή που είχε όταν κατεδαφίστηκε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας θα είναι το  κείμενο που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη,  σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,  όπως αναφέρει  το πρακτορείο Reute