ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Αισιοδοξία για τιμές και απόδοση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαμβάκι
Ροδόπη
Θρακικά Εκκοκιστήρια

Ο τυφώνας στο Τέξας και η επιρροή του στις τιμές αγοράς του βαμβακιού παγκοσμίως


Νέα συνεργασία για τα Θρακικά Εκκοκιστήρια με την τουρκική εταιρεία Merih Moda - AF Cotton

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδας στο βαμβάκι είναι η Τουρκία. Ακόμη και αν πέρσι έκανε μειωμένες εισαγωγές και πέρσι παρέμεινε ο καλύτερος πελάτης. Αυτή την πραγματικότητα γνωρίζουν οι άνθρωποι των Θρακικών Εκκοκιστηρίων στη Ροδόπη. Ήταν άλλωστε αυτοί που προς 25ετίας ξεκίνησαν την εξαγωγή βαμβακιού προς την γειτονική χώρα, μία πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και συνεχώς εξελίσσεται. Με βάση πάντα και τις αλλαγές που συντελούνται στο εμπόριο βαμβακιού με την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία τους παραδοσιακούς μεσίτες αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό οι σοβαρές και οργανωμένες εμπορικές εταιρείες που αγοράζουν για λογαριασμό τους το βαμβάκι και μετά το πωλούν στα ενδιαφερόμενα κλωστήρια, προσφέροντας σιγουριά και αξιοπιστία στους πωλητές. Έτσι δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κάποιες τουρκικές.

Λίγες προς το παρόν, αλλά κάποιες πολύ καλές. Μια από αυτές, η Merih Moda - AF Cotton στελέχη της οποίας επισκέφτηκαν αυτές τις μέρες τα Θρακικά Εκκοκιστήρια. Εξειδικεύεται κυρίως στην πώληση στη Τουρκία αμερικανικού βαμβακιού, αλλά από πέρυσι ξεκίνησε και την εμπορία ελληνικού, συνεργαζόμενη με την επιχείρηση στη Ροδόπη.


Ενδεικτικό των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα του βαμβακιού είναι το γεγονός ότι μέχρι πρόπερσι η γειτονική χώρα απορροφούσε πάνω από το 50% του ελληνικού βαμβακιού. Όσον αφορά τον τρόπο διακίνησής του ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης μας ενημερώνει πως "τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πράγματα, πιο παλιά το κλωστήριο αγόραζε από το εκκοκκιστήριο με κάποιον μεσίτη, αυτό όχι ότι έπαψε να υπάρχει, αλλά το κύριο μέρος της δουλειάς γίνεται μέσω εμπορικών εταιρειών.

Εμπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο πολύ μεγάλες, με τεράστιους τζίρους, βγάζουνε αγροτικά προϊόντα και άλλα από όλο τον κόσμο και τα πουλούν σε όλες τις χώρες. Αυτό για εμάς που κάνουμε εξαγωγές προσφέρει μια πολύ μεγάλη σιγουριά για πολλούς λόγους.

Κυρίως είναι πολυεθνικές οι οποίες έχουνε συνήθως έδρα χώρες με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές είτε είναι η Ελβετία ή η Σιγκαπούρη. Εμείς τελευταία στιγμή μαθαίνουμε που πάει το βαμβάκι, δηλαδή μας τηλεφωνεί η εταιρεία που το αγόρασε από εμάς και μας πληρώνει και έχουμε την σιγουριά και την αξιοπιστία αυτής της εταιρείας. Τα τελευταία λίγα χρόνια δημιουργήθηκαν και κάποιες τούρκικες εταιρείες που και αυτές κάνουνε δουλειά με διάφορες χώρες. Αυτοί λοιπόν θέλησαν να κάνουν ένα άνοιγμα και στην Ελλάδα και είχαμε έρθει σε επαφή πέρσι μαζί, ξεκινήσαμε με κάποιες μικρές ποσότητες και φέτος υπολογίζουμε να κάνουμε μεγαλύτερες με αυτήν την εταιρεία". 


Όσο αφορά τις ποσότητες βαμβακιού που θα παραχθούν φέτος στη Ροδόπη οι γνώμες διίστανται ακόμη και μέσα στα Θρακικά Εκκοκιστήρια, παραδέχεται ο κος Κουρούδης "κάποιοι, μέσα σε αυτούς και εγώ, λέμε ότι θα είμαστε λίγο καλύτερα από πέρσι, κάποιοι λένε λίγο χειρότερα, εν πάση περιπτώσει θα είμαστε στα περσινά επίπεδα και αυτό εξαρτάται από περιοχές. Δηλαδή υπάρχουν περιοχές που είναι καλύτερα από πέρσι και άλλες που είναι χειρότερα από πέρσι. Πέρσι γενικώς ήτανε μια καλή χρονιά, θέλω να πιστεύω θα είναι και φέτος όσο αφορά τις αποδόσεις". 


Όσο αφορά τις τιμές, ο κος Κουρούδης λέει τα εξής "για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα λέγαμε ότι πάμε χειρότερα από πέρσι. Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες έχει γυρίσει και κάθε μέρα το βαμβάκι ανεβαίνει και τώρα είμαστε περίπου στα περσινά επίπεδα". Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης "οφείλεται στον τυφώνα που έπληξε την Αμερική και το Τέξας, μια περιοχή της Αμερικής που βγάζει το μισό αμερικάνικο βαμβάκι. Έχουν μεγάλες ζημιές, αν και ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά αλλά αυτό φοβίζει αυτούς που συμμετέχουν στην αγορά του βαμβακιού και τρέχουν να καλύψουν θέσεις και άρα να αγοράσουν βαμβάκι και άρα αυτό ανεβάζει τις τιμές.

Για να καταλάβετε στην αρχή λέγανε ότι έγιναν ζημιές σε 400.000 μπάλες, τώρα μιλάνε για 600.000, όταν η παραγωγή της Ελλάδας είναι 1.000.000 μπάλες. Από την άλλη μεριά, και αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, και στις γύρω πολιτείες από το Τέξας επειδή έπεσε πολύ βροχή θα έχουν και ποιοτικά προβλήματα". 


Εκτίμηση του Σταμάτη Κουρούδη είναι ότι το βαμβάκι θα αρχίσει να συγκομίζεται το επόμενο διάστημα και να παραδίδεται στο εκκοκιστήριο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ