fbpx Άφησαν την Ξάνθη των 65.000 κατοίκων για τη Δρυμιά των 16!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Άφησαν την Ξάνθη των 65.000 κατοίκων για τη Δρυμιά των 16!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπης Γένημμα
Ξάνθη

Ο Μπάμπης Ποιμενίδης και η Ανδρομάχη Μπαλάτου δηλώνουν πως "φύγαμε από τη γυάλα στην οποία ζούσαμε εγκλωβισμένοι και τώρα ζούμε κανονικά" 


Έχουν τις δικές τους καλλιέργειες και εμπορεύονται προϊόντα με το όνομα "Ροδόπης Γέννημα"
 

Διονύσης Βοργιάς

Μηχανολόγος-μηχανικός ο Μπάμπης Ποιμενίδης, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός η Ανδρομάχη Μπαλάτου, πριν ένα χρόνο έφυγαν από την Ξάνθη για τη ...Δρυμιά Ξάνθης, από την πόλη των 65.000 κατοίκων για το χωριό που με τις νέες "προσθήκες" έφτασε τους ...16 κατοίκους!
Οι δυο τους, παντρεμένοι χρόνια, αποφάσισαν να ζήσουν τη ζωή όπως προορίζεται για τον άνθρωπο, όπως μας λένε, άφησαν τις δουλειές τους, μετακόμισαν στο μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης και φαίνονται ευτυχισμένοι, μακριά από τη βαβούρα της πόλης, το άγχος που "ρέει" διάχυτο σε αυτές, και την τεχνολογία. 


"Έχουμε οικοτεχνία στη Δρυμιά Ξάνθης, όπου καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Δεν χρησιμοποιούμε κανένα λίπασμα ή φάρμακο, ούτε καν βιολογικό σκευάσματα. Μόνο νερό", μας εξηγεί με χαμόγελο ο Μπάμπης Ποιμενίδης και μας δείχνει τα προϊόντα τους: Σάλτσες, λικέρ, φυτικά προϊόντα βασισμένα σε φρούτα και λαχανικά κάθε λογής.

"Υπάρχει ανταπόκριση, γιατί είναι τέτοιες οι πρώτες ύλες που είναι δύσκολο να μην υπάρξει ανταπόκριση. Παρόλα αυτά ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και, άρα, το προϊόν που παράγουμε καταντάει να θεωρείται ως προϊόν πολυτελείας, ενώ στην ουσία δεν είναι. Γι' αυτό υπάρχει μια δυσκολία διείσδυσης στην αγορά. Είναι ένας τομέας που χρειάζεται πολύ υπομονή, κουράγιο κι εργατικότητα", προσθέτει ο παραγωγός. Η προσπάθειά τους ονομάζεται "Ροδόπης Γέννημα: οικοτεχνία προϊόντων φυσικής καλλιέργειας".


Οι δυο τους έκαναν αυτή τη "στροφή" εδώ και ένα χρόνο, κι επιστρέφουν στην Ξάνθη μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου να πωλήσουν τα προϊόντα τους στο παζάρι της Ξάνθης, όπου και διατηρούν νόμιμη θέση εμπορίου. Αναφορικά με το λόγο για τον οποίο πήραν τη μεγάλη απόφαση και τα συναισθήματα που βιώνουν πλέον, ο κ. Ποιμενίδης μας εξηγεί ότι "είμαστε πρώην αστοί κι εδώ και ένα χρόνο αλλάξαμε κατεύθυνση και στραφήκαμε στον αγροτικό τομέα. Η ζωή μας πλέον δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή στην πόλη. Αισθάνομαι πως ...ζούμε την κανονική ζωή, αυτή που ταιριάζει στο ανθρώπινο είδος. Φύγαμε από τη γυάλα στην οποία ζούσαμε εγκλωβισμένοι και τώρα ζούμε κανονικά".


Στη Δρυμιά οι μόνιμοι κάτοικοι, 14 πριν, 16 τώρα, τους υποδέχθηκαν με θέρμη, καθώς η τάση της αστυφιλίας θέλει τον κόσμο να απομακρύνεται από τα χωριά κι όχι να επιστρέφει σε αυτά. Μάλιστα, στη Δρυμιά οι δυο τους είναι οι νεότεροι κάτοικοι!


Εμείς τους γνωρίσαμε στη Συνέργεια, εκεί όπου δεν παρατήρησαν μεγάλη επιτυχία. "Εμείς συμμετέχουμε πρώτη φορά, γιατί έτσι κι αλλιώς είμαστε καινούργιοι και στον αγροτικό χώρο και στον χώρο της μεταποίησης. Η έκθεση δεν έχει εκπληρώσει τους στόχους της, γιατί δεν έχει προσέλευση. Νομίζω πως, αν όλοι οι εκθέτες κάθονταν στις καρέκλες τους, δεν θα υπήρχε καθόλου κόσμος", είναι το σχόλιο του παραγωγού για την έκθεση.
Αυτοί ήταν ο Μπάμπης Ποιμενίδης, η Ανδρομάχη Μπαλάτου, και η ιστορία τους!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το