ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΟΣΑ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Αδέσποτα σκυλιά: Ένα πρόβλημα που πολώνει την τοπική κοινωνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδέσποτα
Δήμος Κομοτηνής

Νούμερο ένα αίτια αύξησης των αδέσποτων στην Κομοτηνή οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ως ένα πρόβλημα που πολώνει την τοπική κοινωνία, ανέδειξε τα αδέσποτα σκυλιά, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης πραγματοποιώντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό στην εκδήλωση ενημέρωσης κοινού με θέμα: «Αντιμετώπιση - διαχείριση αδέσποτων / δεσποζόμενων ζώων: Νέες ρυθμίσεις, διαχρονικά ερωτήματα». Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής διοργάνωσαν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, δίνοντας λόγο σε όσους έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. 
Η Αθανασία Συκιώτου, επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης, δίνοντας αρχικά το λόγο στον δήμαρχο της πόλης. Για εμπειρία τραυματική, μίλησε ο κος Πετρίδης αναφορικά με τα αδέσποτα και χαρακτήρισε ατελέσφορο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα, τόνισε, "δεν διασφαλίζεται ούτε η ευζωία των ζώων, αλλά ούτε και η ασφάλεια των πολιτών", ενώ ανέδειξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιδήμαρχοί του επισκέπτονται τακτικά το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, εξαιτίας κάποιας καταγγελίας για επίθεση αδέσποτου και γενικότερα συμβάντα που αφορούν τα σκυλιά.  Ως μεγαλύτερο αρνητικό επί του θέματος χαρακτήρισε την πόλωση που προκαλείται εντός της τοπικής κοινωνίας, μεταξύ, όπως είπε, "όσων έχουν αυξημένη ευαισθησία και όσων στέκονται απέναντι στο φαινόμενο". Γι' αυτό, πρόσθεσε, "θα πρέπει να εξαλειφθεί το θέμα που πολώνει την τοπική κοινωνία". 


Την ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση των δικαστικών αρχών με τα πρόβλημα των αδέσποτων, ανέδειξε στην ομιλία του ο Διονύσιος Λαμπρίδης, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης. "Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφενός έχει μεγάλη σημασία για το κοινωνικό σύνολο, εφόσον αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και αφετέρου απασχολεί ολοένα και περισσότερο την δικαιοσύνη". Κατά τον ίδιο μια σημαντική τομή του νομοθέτη του νόμου 4039 του 2012 είναι και η ποινική πρόβλεψη, δηλαδή η τυποποίηση μιας σειράς ποινικών αδικημάτων που έχουν στόχο την ποινική προστασία των ζώων. Η εμπλοκή της ποινικής διαδικασίας η οποία κατά  τεκμήριο είναι η ανώτερη κυρωτική επέμβαση της πολιτείας καταδεικνύει την σπουδή του νομοθέτη επί του αντικειμένου και δικαιολογεί και την παρουσία της εισαγγελικής αρχής στην εκδήλωση. Με την εισήγησή του, την οποία θα φιλοξενήσουμε σε δημοσίευμα επόμενης έκδοσης της εφημερίδας μας εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας της, ο κος Λαμπρίδης προσπάθησε να παρουσιάσει τις ποινικές προεκτάσεις του ζητήματος, με απλά λόγια ποιες υποθέσεις απασχολούν τα ποινικά δικαστήρια και σχετίζονται άμεσα με την προστασία των ζώων.


Με στοιχεία για τη διαχείριση των αδέσποτων από τον Δήμο Κομοτηνής μίλησε ο Γεώργιος Κυμπαρίδης απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, αναδεικνύοντας την προσπάθεια που υπάρχει, προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, για τη διαχείριση του προβλήματος. Ανέδειξε την ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων στην αναπαραγωγή αδέσποτων ζώων και εν συνεχεία μίλησε για ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν καθορίζει τους κανόνες περισυλλογής αδέσποτων ζώων. "Όταν δεν υπάρχει αυτή η οριοθέτηση και η σαφής εικόνα είναι δεδομένο ότι σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα λόγω της κρίσης και οι παρεκτροπές των συμπεριφορών μας ένθεν και ένθεν μπορεί να είναι σκληρές και να φτάνουν στα άκρα.

Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβεί και γι' αυτό συζητάμε σήμερα". Περαιτέρω ανέδειξε το ζήτημα της ευθανασίας όταν αναφέρθηκε σε ένα σημείο της νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο σε επικίνδυνα ζώα ή ζώα που πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή όταν είναι πλήρως ανίκανα να συντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας και αρνηθούν φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και διαδικασία υιοθεσίας τους υποβάλλονται σε ευθανασία. "Η ευθανασία είναι κάτι πολύ σκληρό, όμως ορισμένα ζητήματα πρέπει να τίθενται σε μία βάση ουσίας χωρίς να αποποιούμαστε την ευαισθησία μας", είπε ο κος Κυμπαρίδης και πρόσθεσε "είναι αυτό το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά σήμερα λόγω του ότι εμφανίζονται κρούσματα καθημερινά που ανησυχούν όλους μας". Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας "η υπάρχουσα νομοθετική δομή χρειάζεται επεξεργασία και περαιτέρω τροποποίηση". 


ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ 
Τα αστείρωτα δεσποζόμενα ζώα και την εγκατάλειψη των κουταβιών που αναπαράγουν αυτά από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους, ανέδειξε ως τη νούμερο ένα αιτία αύξησης του αριθμού των αδέσποτων σκυλιών στην Κομοτηνή, ο Θάνος Καραγιώργης, κτηνίατρος Δημοτικού Κυνοκομείου. Από το 2008 λειτουργεί το Δημοτικό Κυνοκομείο και σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν χρονικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2017, φιλοξενεί 405 αδέσποτα ζώα. Στην τοποθέτησή του ο κος Καραγιώργης μίλησε για τις αιτίες εκείνες που συντελούν στην αύξηση των αδέσποτων ζώων στην πόλη. Ειδικότερα 1) τα αστείρωτα δεσποζόμενα ζώα, 2) τα αστείρωτα ζώα εργασίας (τσομπανόσκυλα), 3) τα εγκαταλειμμένα κυνηγετικά σκυλιά, 4) τα ζώα που αγοράζονται ως "παιχνίδια" και εγκαταλείπονται κυρίως μετά τις εορταστικές περιόδους, 5) αδέσποτα ζώα από όμορους Δήμους. Παρουσίασε, στη συνέχεια, το έργο του Δημοτικού Κυνοκομείου με αριθμούς, αναφορικά με τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες. Τέλος αναφερόμενος στη λύση του προβλήματος με τα αδέσποτα μίλησε για την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, ιδιαίτερα των μαθητών, την ενημέρωση των ιδιοκτητών στην κατεύθυνση της στείρωσης των ζώων τους και τέλος την υιοθεσία ως τον μοναδικό ενδεδειγμένο τρόπο απόκτησης ζώου. 


Τι πρέπει να προσέξει ένας άνθρωπος που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο, ανέδειξε στην ομιλία του ο Ελευθέριος Κολλυδάκης, κτηνίατρος Κτην. Υπηρεσίας Περιφέρειας, καλώντας τους επίδοξους ιδιοκτήτες να σκεφτούν κατά πόσο είναι έτοιμοι να δεχτούν τις αλλαγές που θα φέρει ένας σκύλος στη ζωή τους. Προσπάθησε επίσης να καταδείξει την ανάγκη για εκπαίδευση τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του σκύλου, λέγοντας χαρακτηριστικά "ο σκύλος θέλει χρόνο από τον προσωπικό μας χρόνο". Επίσης μίλησε για το οικονομικό κόστος που σηματοδοτεί η απόκτηση ενός ζώου. 


"ΡΗΓΜΑ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ
"Ρήγμα" στις σχέσεις Φιλοζωικής και Δήμου κατέδειξε η τοποθέτηση του Παναγιώτη Γκουδουσίδη υπεύθυνου της Φιλοζωικής Εταιρείας Κομοτηνής. "Υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο αλλά τον τελευταίο καιρό δεν είναι η επιθυμητή από μέρους μας. Λυπάμαι πολύ που ο κτηνίατρος του Δήμου δεν ανέφερε καν τη λέξη Φιλοζωική", είπε, μεταξύ άλλων, και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην πόλη, γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται συνεργασία με τη Φιλοζωική. Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της ευθανασίας που έθιξε νωρίτερα ο κος Κυμπαρίδης "είναι μία λέξη που ακούγεται τον τελευταίο καιρό συχνά και θεωρείται σαν λύση από κάποιους. 


Αυτή η λέξη παραπέμπει στο μεσαίωνα. Δεν πρέπει να υπάρχει καν σαν λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα είμαστε απέναντι σε όσους έχουν ως μέλημα την ευθανασία". Τέλος μίλησε για τις φόλες και ζήτησε επιτέλους να συλληφθεί ένας δολοφόνος, όπως χαρακτηριστικά είπε κάνοντας λόγο για μία μερίδα ακραίων που υποκινούν. 
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν μακροσκελείς και κάποιες από τις αναφορές τους προκάλεσαν πολλάκις τις παρεμβάσεις πολιτών του ακροατηρίου. Η συντονίστρια της εκδήλωσης κα Συκιώτου τους καλούσε να έχουν υπομονή, να αφήνουν τους ομιλητές να ολοκληρώσουν, αφού στο τέλος των εισηγήσεων θα υπήρχε χρόνος για ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Όμως δεν το κατάφερνε πάντα... Δείγμα της πόλωσης και αυτό που ανέφερε ο δήμαρχος στο χαιρετισμό του. Πάντως μετά το πέρας των ομιλιών δόθηκε χρόνος για συζήτηση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.