ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

80 δις ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κόκκινα δάνεια
ζήτημα
Τραπεζικό σύστημα

Έχουν μειωθεί περίπου κατά 3δις ευρώ από το 2015, παραμένουν όμως άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Μακράν πρώτη σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδο ΕΕ παραμένει η Ελλάδα

Διονύσης Βοργιάς

Πονοκέφαλος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άρα και για την ελληνική οικονομία, παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Παρά την από το 2015 κι έκτοτε μείωσή τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα είναι υπερβολικά πολλά και κατέχουν τα πρωτεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί του θέματος ρώτησε τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση ο "Χ". "Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί πάρα πολύ εντός των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε αρχικά και πληροφόρησε τα ποσά: "Από 110 δις που ήταν το 2015 έχουν φτάσει περίπου στα 80 δις, άρα έχουν μία σημαντική βελτίωση", αλλά αναγνώρισε ότι "παραμένουν πολύ υψηλά και γι' αυτό γίνονται συνεχώς δράσεις, ώστε να μειωθούν περαιτέρω και να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι να βρίσκονται περίπου στο 5% του συνόλου. Ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολος". 

Μειωμένα αλλά και πάλι υπερβολικά τα κόκκινα δάνεια
Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, κατέγραψε η τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, διατηρώντας ωστόσο την πρώτη θέση στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 25,3%.
Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή η εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, παρότι θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι