ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ

50 χρόνια μουσικοφιλολογικός σύλλογος Ιάσμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιλαρμονική Ιάσμου
Γιάννης Μωραΐτης
Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου

"Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1967 με μία σύνθεση μαντολινάτας", μας ενημερώνει ο υπεύθυνος της φιλαρμονικής Γιάννης Μωραΐτης

Διονύσης Βοργιάς

Εδώ και πενήντα χρόνια δραστηριοποιείται στον Ίασμο και στην ευρύτερη περιοχή, η φιλαρμονική Ιάσμου (: Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Ιάσμου), η οποία στα τέλη του 2017 - σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου - διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση προς τιμή του μισού αιώνα δράσης. 


Ο Γιάννης Μωραΐτης, υπεύθυνος της φιλαρμονικής και μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου, μας ενημερώνει για τη ιστορία της φιλαρμονικής. "Κάναμε την εκδήλωση, για να δείξουμε το έργο που έχει γίνει από την φιλαρμονική όλα αυτά τα χρόνια. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1967 με μία σύνθεση μαντολινάτας, κι από εκεί και μετά, το 1970, μετατράπηκε σε φιλαρμονική με πνευστά όργανα. Αυτά τα χρόνια εξυπηρετούσε τις ανάγκες και της Κομοτηνής και κυρίως της Ξάνθης, σε παρελάσεις - μαθητικές και στρατιωτικές - και σε πολλές εκδηλώσεις, καθώς ήταν η πρώτη που δημιουργήθηκε στην περιοχή", μας λέει αναλυτικά.


Όλα αυτά τα χρόνια η φιλαρμονική συμμετέχει σε θρησκευτικά, πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες και αλλού, ενώ "ζωηρό" παραμένει ανά τα χρόνια το ενδιαφέρον μικρών μουσικών, ώστε να μάθουν τα "μυστικά" της μουσικής από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο. "Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα φυτώριο με περίπου 25 μικρά παιδιά και συνολικά περίπου 40 συμμετέχοντες, έχουμε έναν δάσκαλο τον Νίκο Βερβερίδη, κι έχουμε την στήριξη του δήμου", σημειώνει ο κος Μωραΐτης. Πλέον, η φιλαρμονική συστεγάζεται στο  νέο δημοτικό σχολείο Ιάσμου, όπου τους έχουν παραχωρηθεί δύο αίθουσες, όπου στη μία γίνεται η θεωρία και στην άλλη η πρακτική.


Στη συνέχεια ο κος Μωραΐτης, μας ενημερώνει πως ο σύλλογος είναι ενταγμένος και σε πρόγραμμα ΚΔΑΠ. "Λειτουργούμε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που είναι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή μέχρι 8-9 χρονών, περίπου 28 παιδιά. Στο ΚΔΑΠ γίνεται ένα πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας, όπου ουσιαστικά μέσα από παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν μουσική, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Περίπου στα 6-7 χρονών, είναι σχεδόν έτοιμα για να μάθουν θεωρία", μας εξηγεί για το πως οι Ιασμιώτες μυούνται από την πιο μικρή τους ηλικία στη μουσική. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ