ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜ-Θ

48 εργαζόμενοι σε εργασιακή αβεβαιότητα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας
Φορείς Διαχείρησης Προστατευόμενων Περιοχών ΑΜ-Θ
Εργασία
συμβάσεις

Μόλις 2 εργαζόμενοι έχουν μόνιμες συμβάσεις - Συγκλήθηκε επιτροπή στην ΠΑΜ-Θ προς στήριξη των εργαζομένων
 

Διονύσης Βοργιάς

Σε εργασιακή αβεβαιότητα βρίσκονται αυτό το διάστημα οι 48 από τους 50 εν συνόλω εργαζομένους των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΑΜ-Θ, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν. Οι ίδιοι, απεναντίας, ζητούν μονιμοποίηση και πιο σταθερό εργασιακό καθεστώς. Το ζήτημα έφτασε και στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ, από την επικεφαλής της παράταξης "Οικολογία - Αλληλεγγύης" Κατερίνα Γεροστεργίου. Η κα Γεροστεργίου, από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος - υποδομών και μεταφορών ΑΜ-Θ, και τους περιφερειακούς συμβούλους Μιχάλη Αμοιρίδη, Μουσταφά Κατραντζή, Ιτζέ Μεμέτ Μπιρόλ, Μουσταφά Μετίν, ζήτησαν τη στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου, με ψήφισμα συμπαράστασης.

Το ψήφισμα μπορεί να μην συντάχθηκε - καθώς αργότερα η εισηγήτρια αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη για άλλο θέμα - παρόλα αυτά η ΠΑΜ-Θ δήλωσε τη στήριξή της, δημιουργώντας τριμελή επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα πιο επισταμένα. "Προτείνουμε την συνέχιση λειτουργίας των Φορέων. Το κείμενο και η αίτηση για ψήφισμα είναι από άτομα, που έχουμε σχέσεις με τους φορείς: Είμαστε στα διοικητικά τους συμβούλια, γνωρίζουμε τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργούν με το λίγο προσωπικό που έχουν. Το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, ενόψει του νέου θεσμικού που αφορά στη λειτουργία τους, καθώς και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σ' αυτούς και βρίσκεται σε διαβούλευση", είπε η κα Γεροστεργίου. 


Αρνητικός παρουσιάστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο οποίος κατέθεσε την άποψή του ότι οι συγκεκριμένοι Φορείς δεν προσθέτουν τίποτα στον τόπο, αντιθέτως βάζουν εμπόδια σε πλήθος επενδυτικών σχεδίων και προτάσεων αξιοποίησης των εν λόγω περιοχών.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Οι εργαζόμενοι έστειλαν κι έγγραφο προς τους περιφερειακούς συμβούλους, γνωστοποιώντας το πρόβλημα. Σε αυτό, μεταξύ πολλών, αναφέρονταν τα εξής:


Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών ως εργαλείο εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. (...)


Στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα, οι Φορείς συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές και συνολικά στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.


Επίσης, στο χρονικό αυτό διάστημα, η λειτουργία τους συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή επιβολής χρηματικών προστίμων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα ήταν αναπόφευκτο ως αποτέλεσμα μη ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. (...)


Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι με το νέο νομικό πλαίσιο, θα δίνονταν λύση -πέραν των άλλων εκκρεμών ζητημάτων- και στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων, αξιοποιώντας την πολύχρονη εργασιακή τους εμπειρία σε συνδυασμό με την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, καθώς το 99% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. (...)


Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου με συνταγματικά ορθό τρόπο, όπως είναι η έκδοση προκηρύξεων με ενισχυμένη μοριοδότηση της υπάρχουσας εργασιακής εμπειρίας, όπως άλλωστε συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις συμβασιούχων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. (...)


Αιτήματα:
-Ρητή διάταξη για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων όλων των εργαζομένων λόγω σχεδιασμού και υλοποίησης πράξεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
-Άμεσο άνοιγμα σχετικής πρόσκληση υποβολής προτάσεων του επιχειρησιακού προγράμματος, ώστε να είναι εφικτή και νόμιμη η παραπάνω παράταση.
-Εναλλακτικά, αντί για την παράταση, μπορεί να γίνει παράταση των συμβάσεων για ένα έτος για την υλοποίηση του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου με τίτλο: Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο μπορεί να ανοίξει άμεσα, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη.
-Οριστική επίλυση του εργασιακού μας προβλήματος με την έκδοση προκηρύξεων με ενισχυμένη μοριοδότηση της υπάρχουσας εργασιακής εμπειρίας, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση σε εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου, που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των Φορέων.
-Πρόβλεψη για ένταξη της μισθοδοσίας του υφιστάμενου προσωπικού με σχέση αορίστου χρόνου τους στον τακτικό προϋπολογισμό από 1/1/2018, μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες των Φορέων Διαχείρισης.
Κληθείς να σχολιάσει τα αιτήματα των εργαζομένων, ο πρόεδρος των Φορέων Μάνος Κουτράκης, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm, επιβεβαιώνοντας την περιγραφείσα κατάσταση και τονίζοντας ότι το έργο που παράγουν οι φορείς είναι σημαντικό για την Ελλάδα και φυσικά για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
"Το νέο νομοσχέδιο -εκτός που βάζει τη δυσκολία που έχουμε με το προσωπικό που δεν βρίσκεται λύση αυτή τη στιγμή άμεσα- επιπλέον βάζει στους Φορείς Διαχείρισης πολύ μεγαλύτερες αρμοδιότητες χωρικές", είπε μεταξύ πολλών.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ