fbpx 460 εκ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

460 εκ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μικρές επιχειρήσεις
Παρουσίαση
Ξάνθη
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Άνοιξαν οι αιτήσεις για την Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους 400εκ, στις 27 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι αιτήσεις για την Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας εμπόριο - εστίαση - εκπαίδευση ύψους 60εκ.

Προσφέρουν ποσοστό ενίσχυσης περί του 50%

Διονύσης Βοργιάς

Από την Ξάνθη και την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ,  παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ξεκίνησαν την Τετάρτη 20/2 οι ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργείου Οικονομίας για δύο νέες δράσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο "Χ" και μεταφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
Η πρώτη δράση φέρει τον τίτλο "Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων" κι έχει προϋπολογισμό 400εκ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές υποβολές άνοιξαν στις 20/2 και γίνεται άμεση αξιολόγηση με σειρά προτεραιότητας. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι την συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της. Ο χρόνος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Δεκτά γίνονται επενδυτικά σχέδια αξίας 20.000 έως 200.000 ευρώ, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι από 50% έως 65%. Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας, κατά προτεραιότητα, είναι οι εξής: Αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, υγεία, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, υλικά/κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. 

Επιδοτούμενες δαπάνες: Μηχανήματα/εξοπλισμός, εξοπλισμός για ποιοτικό έλεγχο προϊόντων, εξοπλισμός για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, πιστοποίηση προϊόντων, branding και συσκευασία, ψηφιακή προβολή, μεταφορικά μέσα, μισθολογικό κόστος εργαζομένων (για νέο προσωπικό).


Εργαλειοθήκη  Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Ιδιωτική Εκπαίδευση
Η δεύτερη δράση φέρει τον τίτλο "Εργαλειοθήκη  Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Ιδιωτική Εκπαίδευση" κι έχει προϋπολογισμό 60εκ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές υποβολές ανοίγουν στις 27/2 και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 9 Μαϊου 2019. Η επένδυση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες από την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου.

Δεκτά γίνονται επενδυτικά σχέδια αξίας 10.000 έως 150.000 ευρώ, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση-κοινωνική μέριμνα. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι στο 50% ακριβώς. 

Επιδοτούμενες δαπάνες: Παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, πιστοποίηση υπηρεσιών, μεταφορικά μέσα, μηχανήματα και εξοπλισμός, μισθολογικό κόστος εργαζομένων (για νέο προσωπικό), εξοπλισμός ΤΠΕ και λογισμικών ψηφιακής προβολής, παρεμβάσεις για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και για πρόσβαση ΑμεΑ, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.


Στ. Γιαννακίδης: Δύο πολύ σημαντικά εργαλεία
Μιλώντας στον "Χ" ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης για την πρώτη αυτή εκδήλωση είπε ότι "στόχος μας είναι να ενημερώσουμε απευθείας τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους για τις συγκεκριμένες δράσεις, να ακούσουμε παρατηρήσεις και τοποθετήσεις του κόσμου, ώστε η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το σύστημα που διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια να γίνει πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο". Χαρακτήρισε τα δύο νέα αυτά εργαλεία "πολύ σημαντικά" και είπε ότι "έρχονται να ενισχύσουν υφιστάμενες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου και των φορέων γι' αυτές τις εκδηλώσεις, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλα μονοπάτια".

Ο ίδιος εντόπισε αυξημένη tη ζήτηση για τις δράσεις του ΕΣΠΑ, όπως για την ίδρυση νέων τουριστικών μονάδων, κάτι που "δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει μπει σε μία νέα κατάσταση που επί της ουσίας διαψεύδει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί καταστροφής της οικονομίας", σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Πρόσθεσε, σε άλλο σημείο του λόγου του, πως "οι συγκεκριμένες δύο δράσεις, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα", και αναγνώρισε πως "δίνουμε ενίσχυση στο κομμάτι της εργασίας, γιατί προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά".


Ενημερωτική εκδήλωση για την ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω του Interreg
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο υφυπουργός παρέστη στην εκδήλωση ενημέρωσης της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος INTERREG Eλλάδα-Βουλγαρία, ύψους 10 εκ. ευρώ για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής, για πρώτη φορά στο πλαίσιο ων προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο Grecotel - Αστήρ με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρηματικών από την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ