ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα Θρακικά Εκκοκιστήρια Α.Ε. συμμετέχουν στην προσπάθεια αναβίωσης της παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρακικά Εκκοκιστήρια Α.Ε
Αθήνα
Εργασία

Τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τις προοπτικές ολοκληρωμένης ανάπτυξης της σηροτροφίας και της μεταποίησης του μεταξιού στην Ελλάδα, δεδομένης της αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης του μεταξιού

Στο πλαίσιο της εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του κλάδου μεταξιού στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκπονείται από την ΕΒΕΤΑΜ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων - ΣΚΕΕ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Textile & Clothing Business Labs - TCBL, και  των παράλληλων δράσεων της Διεθνούς Έκθεσης Athens Fashion Trade Show, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 στο Metropolitan Expo, συνάντηση εργασίας (workshop)  για τον προσδιορισμό των κρίσιμων παρεμβάσεων και δράσεων που θα ενεργοποιήσουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και την αναβίωση του κλάδου της σηροτροφίας και της μεταποίησης του μεταξιού στην Ελλάδα με επίκεντρο το Σουφλί Έβρου.


Η συνάντηση εργασίας οργανώθηκε από την ΕΒΕΤΑΜ και συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκος Αντώνογλου, ο διευθυντής της DG for Agriculture and Rural Development της ΕΕ Τάσσος Χανιώτης, ο διευθυντής της DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs Κωνσταντίνος Λίβας, οι κλωστοϋφαντουργίες «Επίλεκτος» και «Βαρβαρέσσος», τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», οι μεταξουργίες «Τσιακίρης» και «Μουχταρίδης», οι επώνυμες βιομηχανίες ένδυσης με δίκτυα λιανικής που χρησιμοποιούν μεταξωτά υφάσματα «Zeus and Dione» και «Kourbelas P. & Co», καθώς επίσης και οι γενικοί διευθυντές των κλαδικών Συνδέσμων ΣΚΕΕ και ΣΕΠΕΕ, κ.κ. Καραμπίνης και Ασλανίδης. Επιπλέον συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη της ΓΓΒ και η ομάδα σηροτροφίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη.


Τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τις προοπτικές ολοκληρωμένης ανάπτυξης της σηροτροφίας και της μεταποίησης του μεταξιού στην Ελλάδα, δεδομένης της αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης του μεταξιού, της μείωσης της παραγωγής και των εξαγωγών της Κίνας και της σημαντικής αύξησης των τιμών του μεταξιού διεθνώς. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. με πρωτογενή παραγωγή, τεχνογνωσία, παράδοση και ιδανικό κλίμα για τη σηροτροφία. Επίσης στο Σουφλί υπάρχει μια μικρή σε όγκο παραγωγής αλλά δυναμική και εξωστρεφής επιχειρηματική δραστηριότητα με ισχυρή αναπτυξιακή βούληση. Οι δύο διευθυντές στην Ε.Ε. κ.κ. Χανιώτης και Λίβας επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη του κλάδου της σηροτροφίας και της μεταποίησης του μεταξιού στην Ελλάδα μπορεί να έχει ευκαιρίες ενίσχυσης από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των προγραμμάτων της Ε.Ε., υπό τις προϋποθέσεις των κριτηρίων της βιωσιμότητας (sustainability) της παραγωγής και της δημιουργίας ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας που θα συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με την μεταποίηση. 


Για τους επιχειρηματίες από το Σουφλί ήταν μια ευχάριστη είδηση η ανακοίνωση των δύο γενικών γραμματέων κ.κ. Αντώνογλου και Ζαφείρη, ότι η δημιουργία αναπηνιστηρίων (πρώτο στάδιο της μεταποίησης του μεταξιού από κουκούλι σε νήμα) θα μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η μελέτη της ΕΒΕΤΑΜ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 και τα αποτελέσματά της θα παρουσιασθούν ευρέως.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού