ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΚΟΜΟΤΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ"

Στην πόλη των φοιτητικών του χρόνων ο Θανάσης Πανδρευμένος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση
Θανάσης Πανδρευμένος

Οι εκδόσεις Μέθεξις και το Public διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου  του στις 5 Οκτωβρίου 

Οι εκδόσεις Μέθεξις και το Public διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου  του Θανάση Πανδρευμένου "Κομοτηνή - Θεσσαλονίκη: Ημερολόγια ενός ταξιδιού" την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00,  στο Public Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 24.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:  Άννα Φαχαντίδου, ιατρός-συγγραφέας, πρόεδρος της ΕΛ.Β.Ε.,  Καίτη Κάστρο-Λογοθέτη, συγγραφέας, Θανάσης Πανδρευμένος, συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Φωτεινή Λογοθέτη-Χαραλαμπίδου, δημοσιογράφος, ηθοποιός. 
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…
«Η παρούσα έκδοση είναι μια αναδρομή στη φοιτητική ζωή της Θεσσαλονίκης και στις εύθυμες περιπέτειες μιας παρέας φοιτητών στα τέλη της δεκαετίας του '60. Δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60. Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Δυο πόλεις, αφετηρίες και προορισμοί. Ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε έξι χρόνια. Φοιτητικές ιστορίες και εύθυμες - όπως τις βλέπουμε σήμερα - περιπέτειες μιας νεανικής παρέας. Και η ατμόσφαιρα μιας εποχής όπως την ζήσαμε τότε, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή. Ένας καθρέφτης της φοιτητικής ζωής στη Θεσσαλονίκη, όπως την έζησαν χιλιάδες παιδιά από την ελληνική επαρχία, και που ήταν ιδιαίτερη, μια και η φοιτητική ζωή στην Αθήνα ήταν εντελώς διαφορετική.
Με τα χρόνια που πέρασαν, η μνήμη γίνεται επιλεκτική. Τονίζονται ίσως περισσότερο γεγονότα που πλήγωσαν και ενόχλησαν, ενώ εξωραΐζονται και παρουσιάζονται γοητευτικότερα από αυτό που ήταν, αυτά που μας διασκέδασαν κάποτε.
Οι πόλεις έχουν αλλάξει, υποκύπτοντας στην λαίλαπα της αντιπαροχής, οι γειτονιές που ζούσαμε έχουν αλλοιωθεί, ενώ οι περισσότεροι από εκείνους τους υπέροχους κινηματογράφους όπου ζούσαμε το όνειρο, δεν υπάρχουν πια. Πολλοί από τους συμφοιτητές μας έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό στίβο, ενώ οι περισσότεροι από τους καθηγητές μας έχουν περάσει πια με το έργο τους στον χώρο του θρύλου. Πολλά πρόσωπα αγαπημένα που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες, έχουν φύγει από την ζωή, η θύμηση τους όμως, παραμένει ζωντανή στα βάθη της ψυχής μας.


Όπως ζωντανή, υπάρχει κάπου στις καρδιές μας, εκείνη η Θεσσαλονίκη, που μας δέχτηκε τότε και μας αγκάλιασε με πολλή αγάπη, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα μικρά όνειρα μας και να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα».


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Θανάσης Πανδρευμένος γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εργάσθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ασχολούμενος με θέματα τουρισμού καθώς και συντήρησης και αξιοποίησης παραδοσιακών οικισμών. Επιστρέφει στην Κομοτηνή, και εργάζεται ως διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης μέχρι και το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολείται παράλληλα με την ζωγραφική και την φωτογραφία, εκθέτοντας έργα του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ( Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μόναχο, Βερολίνο, Φράϊζινγκ, Βασιλεία, Γενεύη κ.α.) .


Το 2002 εμφανίζεται και στην λογοτεχνία με το βιβλίο του Αθανασίου Διάκου Αδιέξοδος Β', ενώ το 2004 συμμετέχει στην έκδοση του βιβλίου αφιερώματος Τρυφερή είναι η νύχτα στα θερινά σινεμά. Το 2005 εκδίδεται το λεύκωμα του» Ροδόπης στιγμές», με φωτογραφίες του και κείμενα της κ. Βίκης Τριανταφυλλιά. Το 2007 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη», που επανεκδίδεται το 2012. Το 2008 κυκλοφορεί το λεύκωμα -τουριστικός οδηγός Νομός Ροδόπης με κείμενα και φωτογραφίες του ιδίου. Το 2016 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ιστορίες και παραμύθια από την Θράκη», με κείμενα και εικονογράφηση του ιδίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.