ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2017 - 14:32
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Ψάχνοντας για την Κύπρο στην Ξάνθη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Τουρισμός

Επιμέλεια: Αλλιώτικες Προτάσεις

 
Η Ξάνθη έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Κύπρο.  Ίσως περισσότερες από οποιοδήποτε πόλη στην περιφέρεια. Σημεία και πράγματα την συνδέουν κι είναι εντυπωσιακά :

· Οδός Μιχ. Καραολή
Η κεντρική οδός που ξεκινά από την Λέσχη Αξιωματικών της κ. πλατείας και κατηφορίζει ως την αντίστοιχη πλατεία Αλεξ. Μπαλτατζή, είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή και ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή, που απαγχονίστηκε το 1956. Τιμητική πλακέτα υπάρχει στην πάρκο της γωνίας με την οδό Βελισσαρίου.

· Οδός Ανδρέα Δημητρίου
Εκτελέστηκε μαζί με τον Μ. Καραολή και ήταν αυτός που άρπαξε τα όπλα από το εργοστάσιο της Αμμόχωστου για να ενισχύσει τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Στην Ξάνθη η οδός αφιερωμένη στην μνήμη του ξεκινά από την δ/ση με την Σαράντα Εκκλησιών και φτάνει ως την δυτική έξοδο της πόλης (φόρος). 

· Πάρκο Κυπρίων Αγνοουμένων δήμου Αβδήρων
Στον περιφερειακό δρόμο Αβδήρων – Μάνδρας – Ν. Κεσσάνης θα βρείτε περιφραγμένο και νοικοκυρεμένο το πάρκο που δημιουργήθηκε προς τιμή των αγνοουμένων Κύπρου, κατά την εισβολή στο νησί το 1974.
Λέγεται ότι έχουν φυτευτεί πεύκα όσα κι οι αγνοούμενοι της Κύπρου.

· Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου
Το χωριό Αυξέντιο είναι αφιερωμένο στην Κύπρο. Η πρώτη πράξη έγινε κατά την μετονομασία του από Κατράμιο (=πίσσα) σε Αυξέντιο, προς τιμή της θυσίας του Κύπριου ήρωα. Η δεύτερη κίνηση έγινε με την αδελφοποίηση της γενέτειρας Γρ. Αυξεντίου δήμου Λύσσας και της μετέπειτα δημιουργίας του ξεχωριστού μουσείου αφιερωμένο στην ζωή και τον αγώνα του.

· Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης
Όλα τα παραπάνω για να υπάρχουν και να γίνονται γνωστά σε όλους χρειάζονται ανθρώπους για να τα θυμίζουν και να τα προβάλλουν. Ο σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης εκτός των δεσμών του νησιού με την Ξάνθη, έχει και αυτό το καθήκον, που καταφέρνει με επιτυχία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού