ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

Προσκυνηματική εκδρομή στη Βόρεια Ήπειρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόστρατοι
Στρατός
Βόρεια Ήπειρος

"Όνειρό μας να επισκεφτούμε τους αιματοβαμμένους τόπους", αναγράφεται στο κείμενο των αποστράτων με αποδέκτη τον "Χ" 

Τη Βόρεια Ήπειρο επισκέφτηκαν τα μέλη του παραρτήματος Ροδόπης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, και μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους, μέσα από το κείμενο που ακολουθεί και απεστάλη με αποδέκτη τον "Χ".


"Από μικροί μεγαλώσαμε με τις ιστορίες και τα τραγούδια της εποποιίας του «40», και μια κρυφή νοσταλγία τροφοδοτούσε το όνειρό μας ώστε μια μέρα να επισκεφθούμε αυτούς τους αιματοβαμμένους τόπους, τα υψώματα της Βορείου Ηπείρου. Εκεί όπου ο Ελληνικός στρατός χάρισε τις τελευταίες ένδοξες ιστορικές σελίδες του Έθνους μας, εκεί όπου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όσο κανείς άλλος, τα έβαλε με υπερδυνάμεις της εποχής και βγήκε πάλι νικητής.


Στις 25 Αυγ. 2017, γεμίσαμε ένα λεωφορείο με στρατιωτικούς εν αποστρατεία, απογόνους των θανόντων ηρώων της Ροδόπης στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο και φίλους της ΕΑΑΣ, ξεκινήσαμε στις 6:30 το πρωί από την Κομοτηνή για να «περπατήσουμε» στα βήματα του δικού μας θρυλικού 29ου Συντάγματος Πεζικού. 


Επειδή προσκυνηματική εκδρομή προς τη δυτική Ελλάδα χωρίς προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά δε γίνεται, έτσι κι εμείς σταματήσαμε για λίγο, προσκυνήσαμε τη Χάρη της, ξεδιψάσαμε με δροσερό Αγίασμα και ξαποστάσαμε κάτω από τη σκιά των πλατάνων Της.  


Κατά την διαδρομή και με επί πραγματικού εδάφους ενημερώσεις για τα γεγονότα του ΄40, φτάσαμε στον 1ο σταθμό του ταξιδιού μας, στο Πόγραδετς. (...) Ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα και οπλισμένοι ψυχολογικά για τη συνέχεια, φτάσαμε στα χώματα που πότισαν με το αίμα τους οι Κομοτηναίοι του 29ου Συντάγματος. Στη Γραμποβίτσα και Τσεράβα βρίσκονται τα υψώματα που επιχείρησαν οι ένδοξοι πολεμιστές μας (...).


Ένας από τους ήρωες που δεν επέστρεψαν ποτέ, ο στρατιώτης Ματσούδης Ευάγγελος από τον Ίασμο, έπεσε εκεί την 6η Δεκεμβρίου 1940. Εμβληματική η παρουσία του συνοδοιπόρου 80χρονου σήμερα υιού του, Ματσούδη Λάμπρου, στον τόπο θυσίας του πατέρα του (...).


Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας φτάσαμε στην Κορυτσά, την τρίτη κατά σειρά πόλη της Αλβανίας σε πληθυσμό μετά τα Τίρανα και τη Σκόδρα. Μπροστά στα σκαλιά του επιβλητικού Ιερού Καθεδρικού Ναού της "Αναστάσεως του Κυρίου", της Μητροπόλεως Κορυτσάς, συναντηθήκαμε με τους συμπροσκυνητές μας του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης και γίναμε μια ομάδα των 150 ατόμων (...).


Τελευταίος προορισμός στο οδοιπορικό μας στη Β. Ήπειρο, ήταν η Μπομποστίτσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κορυτσά. Ένα συμπαθέστατο τυπικό βλαχοχώρι με όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των βλαχοχωριών της Ηπείρου (...)".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού